Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Εισαγγελική πρόταση-σοκ: ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΟΥ!

Αρκεί και μόνον η πιθανολόγηση ότι κάποιος πολίτης σχετίζεται με την τρομοκρατία για να καταχωριστεί στη λίστα των υπόπτων και να δεσμευθούν τα περιουσιακά του στοιχεία. Εισαγγελική πρόταση-σοκ που έγινε, χθες, ενώπιον του Αρείου Πάγου εγκρίνει τις υπερεξουσίες που δόθηκαν με τον εξοντωτικό νόμο 3932/2011 στην Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος και...χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και λύνει τα χέρια των διωκτικών αρχών να χαρακτηρίζουν πρόσωπα ως τρομοκράτες, χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας δικαίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Γ. Κολιοκώστα, «για τον προσδιορισμό του προσώπου ως σχετιζόμενου με την τρομοκρατία και της δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων, δεν είναι αναγκαίο να συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιβολή ποινικών ή διοικητικών κυρώσεων, αλλά η ύπαρξη έλλογων υπονοιών, ενδείξεων ή πιθανολόγησης που στηρίζονται σε πληροφορίες που η Β' Μονάδα της Αρχής κρίνει ως "ακριβείς". Μόνον έτσι τα παραπάνω μέτρα είναι δυνατόν να εκπληρώσουν τον προληπτικό και ενίοτε προ-προληπτικό ρόλο τους στον τομέα της πρόληψης και καταστολής της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της».

Η 17σέλιδη πρόταση υποβλήθηκε, εγγράφως, στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου κατά τη χθεσινή συζήτηση της προσφυγής του καταδικασθέντος για συμμετοχή στη «17Ν» Θωμά Σερίφη.

Με αυτήν στρέφεται κατά της απόφασης της Β' Μονάδας της Αρχής που τον ενέταξε στον κατάλογο των σχετιζόμενων με την τρομοκρατία, με συνέπεια τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων.

Στην αίτησή του υποστηρίζει ότι αναιτιολόγητα εντάχθηκε στη λίστα, αφού δεν υπάρχει κανένα «στοιχείο» και καμία «πληροφορία» που να τη δικαιολογεί. Εχει εκτίσει την ποινή των 8 ετών που του επιβλήθηκε, αποφυλακίστηκε και πλέον δεν έχει καμία άλλη ποινική εκκρεμότητα. Αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις, όπως η αρχή της αναδρομικότητας, η αρχή της δίκαιης δίκης αλλά και διατάξεις της ΕΣΔΑ για την προστασία της οικονομικής δραστηριότητας, των περιουσιακών στοιχείων και της οικογενειακής ενότητας, αφού το μέτρο της δέσμευσης μπορεί να επιβληθεί και σε παρένθετα πρόσωπα.

Η Αρχή

Η Αρχή, υπό τον εισαγγελέα Π. Νικολούδη, αποδέσμευσε τελικά τον τραπεζικό λογαριασμό του Θ. Σερίφη, όμως αποκλειστικά και μόνον για να κατατίθεται σε αυτόν το επίδομα ανεργίας που αντιστοιχεί στο ιλιγγιώδες ποσό των 200 ευρώ.

Πάντως, συνταγματολόγοι επικρίνουν έντονα την αποκλειστική αρμοδιότητα που έχει η ανεξάρτητη διοικητική Αρχή και όχι ένα δικαστήριο, να επιβάλλει ως οικονομική κύρωση την (επ' αόριστον) δέσμευση της περιουσίας των «σχετιζόμενων με την τρομοκρατία φυσικών, νομικών προσώπων», με βάση κατάλογο που η ίδια συντάσσει και τηρεί.

Εντύπωση προκαλεί ότι ο κ. Κολιοκώστας επανέρχεται για μια υπόθεση που έχει κλείσει ποινικά, υιοθετώντας τις θέσεις της Β' Μονάδας της Αρχής για την επιβολή κυρώσεων κατά υπόπτων τρομοκρατίας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η δράση της οργάνωσης φαίνεται ότι έχει ανασταλεί, τούτο όμως ουδόλως σημαίνει ότι η συγκεκριμένη οργάνωση περιήλθε σε κατάσταση ανυπαρξίας». Επικαλείται ότι υπάρχουν ασύλληπτα μέλη, δεν έχει βρεθεί μέρος του οπλισμού, καθώς και το εγκληματικό προϊόν των ληστειών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: