Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
– ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ

Μετά από 2 χρόνια της κρίσης, που αυτοί δημιούργησαν κι εμείς υφιστάμεθα, και της εξοντωτικής λεηλασίας που κατά συνέπεια έχει υποστεί ο ελληνικός λαός, το μέσο νοικοκυριό βιαίως προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του και να θρέψει τα μέλη του. Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, το Ακαθάριστο Διαθέσιμο Εισόδημα των...
Νοικοκυριών για το 2011 υπολογίζεται στα 171,7 δισ., δηλαδή μειωμένο κατά 54 δισ. σε σχέση με το 2009. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι τουλάχιστο γελοίο και σίγουρα επικίνδυνο να υποστηρίζει κανείς ότι τα καταστήματα πλήττονται επειδή οι μετανάστες μικροπωλητές πουλάνε τσάντες, ομπρέλες, σώβρακα και φουρκέτες. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να ισχυριστεί το ίδιο και για τα σινεμά, θέατρα, κομμωτήρια, μπουγατσατζίδικα, καφενεία, επιπλάδικα, βιοτεχνίες, ανθοπωλεία, εστιατόρια, μπακάλικα, μανάβικα κλπ.

Είναι αντίστοιχα γελοίο και αρκετά επικίνδυνο (ως τροφή φασιστικής προπαγάνδας και δράσης) να υποστηρίζει κανείς ότι το κράτος χάνει από τη μη φορολόγηση των προϊόντων τους, όταν στον προϋπολογισμό του 2011 προβλεπόταν 12 εκ. έσοδα από φόρο στα πλοία και 50 εκ ευρώ από φόρο στα παράβολα για τα χαρτιά των μεταναστών.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το κυνηγητό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν πρόκειται, ούτε έχει λύσει στο ελάχιστο το ζήτημα των μικροπωλητών, ενώ αντίστοιχα εξυπηρετεί τα κυκλώματα της μαφίας, που τους εκμεταλλεύεται. Όσους μικροπωλητές κι αν πιάσουν, όσο εμπόρευμα κι αν καταστρέψουν, τη θέση τους θα πάρουν άλλοι και άλλοι εξαθλιωμένοι μετανάστες ενώ οι λαθρέμποροι θα έχουν εξασφαλίσει τα κέρδη τους καθώς η πραμάτεια είναι προπληρωμένη.

Αυτό το οποίο μένει να απαντηθεί από το Δήμο - και για το οποίο έχουμε μία σκέψη- είναι γιατί τελικά επιμένει στην ανελέητη δίωξη των μικροπωλητών. Η σκέψη δεν είναι άλλη από τη σύμπνοια με την άρχουσα πολιτική της κεντρικής εξουσίας που απαιτεί το μέγιστο της καταστολής, της τρομοκράτησης, του αυταρχισμού και εκφασισμού για να εμπεδωθεί και να αποδώσει τελικά η “αναγκαία” πολιτική της εκμετάλλευσης, λεηλασίας, εξόντωσης των από κάτω, προς όφελος των τραπεζών, του ντόπιου και παγκόσμιου κεφαλαίου. Όλα αυτά βεβαίως πασπαλισμένα με μπόλικη εθνική ενότητα για να βγούμε από την κρίση και πάει λέγοντας.

Η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εδώ και ένα χρόνο από την ώρα που εκλέχτηκε διατυμπανίζει το προοδευτικό - κοινωνικό της προφίλ με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Αν και οι μετανάστες, όπως ανακοίνωσε, αποτελούν το 10% του πληθυσμού της πόλης, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ουσιαστικής ένταξής, έστω στο ίδιο ποσοστό σε εργασιακές δομές της πόλης όπως πχ η καθαριότητα ή οι παιδικοί σταθμοί, πράγμα το οποίο συμβαίνει σε άλλους δήμους της χώρας. Την ίδια αντιμετώπιση έχει και ο Ξενώνας Προσφύγων του Δήμου παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες Μπουτάρη και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στον Ξενώνα όπου στεγάζονται οικογένειες με παιδιά δεν υπάρχει ούτε θέρμανση ούτε ζεστό νερό.

Αν ο Δήμαρχος λοιπόν και η διοίκησή του θέλουν με κάποιο τρόπο να τηρήσουν σε ένα ελάχιστο ποσοστό τις δεσμεύσεις τους, οφείλουν να επεξεργαστούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης του ζητήματος των μικροπωλητών, στη βάση όμως της νομιμοποίησης και ουσιαστικής τους ένταξης και όχι στη βάση της καταστολής και του αυταρχισμού.

Όσο για τις επικλήσεις στην αστική νομιμότητα, σε λογική «τους νόμους δεν τους φτιάχνουμε εμείς και νίπτομεν τας χείρας», να θυμίσουμε απλά ότι δεκάδες δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει σε κινήσεις πολιτικής ανυπακοής και αλληλεγγύης προς τους δημότες τους «καλύπτοντας» την άρνηση πληρωμών του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, αρνούμενοι να κόψουν το ρεύμα στα νοικοκυριά. Τέλος, να θυμίσουμε ότι τον ίδιο το νόμο περί νομιμοποίησης άλλαξαν πέρυσι οι ίδιοι οι μετανάστες εργάτες με την ιστορική απεργία πείνας.

Όταν τα πληβειακά στρώματα της κοινωνίας αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης και της βιολογικής εξόντωσης, ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι αυτός της ανυπακοής και της εξέγερσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης που θα τους οδηγήσει στο δρόμο αυτό με την πολιτική του, αλλά από την άλλη πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι και σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε με την πλευρά των αδυνάτων, των καταπιεσμένων, των εξεγερμένων.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ-ΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΡΙΕΣ
Θεσσαλονίκη 12/11/2011
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΗΓΗ: http://antiratsistiki.gr/node/678

Δεν υπάρχουν σχόλια: