Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ρίο Φαβέλες: Στέλνουν τα παιδιά σε γκέτο για να μην τα δουν οι τουρίστες

Το καλοκαίρι του 2014 η Βραζιλία θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και δύο χρόνια αργότερα το Ρίο ντε Τζανέιρο θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την Βραζίλία είναι μια ιστορική ευκαιρία ώστε να αποδείξει στον κόσμο ότι είναι μία παγκόσμια οικονομική δύναμη και ότι αφήνει πίσω της, την μεγάλη αλλά υπανάπτυκτη χώρα....
Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως τίποτα δεν θα της σταθεί εμπόδιο για να περάσει αυτή την εικόνα. Πρωταρχικό της μέλημα είναι να μειώσει την εγκληματικότητα στις φαβέλες του Ρίο.

Σύμφωνα με το Spiegel έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που επιτρέπει την βίαιη απομάκρυνση των εθισμένων στα ναρκωτικά παιδιών από τους δρόμους. Η αστυνομία συλλαμβάνει παιδιά 10 και 12 ετών που πιστεύεται πως είναι ικανά να κλέψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν για να επιβιώσουν. Τα παιδιά συλλαμβάνονται και μεταφέρονται αμέσως σε κτίρια στην επαρχία όπου και διαμένουν σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες.

Οι στέγες των σπιτιών είναι γεμάτες τρύπες, οι σοβάδες πέφτουν από τους τοίχους και δεν υπάρχουν γιατροί ή θεραπευτές. Αντ' αυτών, υπάρχουν μόνο φύλακες που φροντίζουν να μην το σκάσουν τα παιδιά και επιστρέψουν στις φαβέλες του Ρίο.

Άγνωστο παραμένει πόσο καιρό θα βρίσκονται τα παιδιά σε απομόνωση. Προφανώς για τους εμπνευστές του σχεδίου το μόνο που έχει σημασία είναι να βρίσκονται εκτός του οπτικού πεδίου των τουριστών που θα επισκεφτούν το Ρίο ντε Τζανέιρο. Αναμφισβήτητα μια παράλογη εικόνα. Προφανώς, τους ιθύνοντες του σχεδίου δεν ενοχλεί ότι στις τουριστικές βραζιλιάνικες μεγαλουπόλεις οι τουρίστες σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν κρακ και κοκαϊνη.

Για κατάχρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την κυβέρνηση η Ρακέλ Ρόλνικ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και εισηγήτρια του ΟΗΕ για την στέγαση.

Ο γεννημένος σε φαβέλα διάσημος ποδοσφαιριστής Ρομάριο, ο οποίος πλέον ανήκει στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Βραζιλίας δηλώνει πως "δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να οδηγούνται έτσι οι άνθρωποι στη εξορία" και πως "οι συνθήκες θυμίζουν τις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης".

Ο συνταγματάρχης Ρόμπσον που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας δηλώνει πως η κυβέρνηση θέλει να πλησιάσει τα παιδιά που δεν έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά. Ο Ρόμπσον με χαρακτηριστική απάθεια υπερασπίζεται την βίαιη απομάκρυνση των παιδιών καθώς αυτή γίνεται "για το κοινό καλό".


Άννα Καττή theinsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: