Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μετά τα προβλήματα στην προμήθεια αντιδραστηρίων, «Πλαφόν» στις ημερήσιες αιμοληψίες για λόγους οικονομίας στο Μικροβιολογικό του ΙΚΑ Βέροιας

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούσε το Μικροβιολογικό Τμήμα του ΙΚΑ Βέροιας, πριν από λίγες ημέρες, αφού υπήρξε «στενότητα» στη χρήση υλικών, λόγω της μεγάλης έλλειψής τους που καθιστούσε απαγορευτική την «συνήθη ρουτίνα» των καθημερινών εξετάσεων.
Κι αυτό διότι προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με... την προμήθεια αντιδραστηρίων, οπότε η σύσταση-προτροπή της Διεύθυνσης προς τους γιατρούς ήταν να αποφεύγουν να συνταγογραφούν μικροβιολογικές εξετάσεις οι οποίες δεν κρίνονται επείγουσες.

«Οι Εταιρίες, πρώτα μας έδιναν υλικά με πίστωση. Τώρα τα δίνουν μόνο μετρητοίς και πολύ φοβάμαι ότι από δω και στο εξής θα παρατηρούνται συχνά τέτοια φαινόμενα. Γι’ αυτό, θα έπρεπε να αποφεύγουμε κάποιες εξετάσεις για λόγους οικονομίας, για να μην βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο μιας παντελούς έλλειψης αντιδραστηρίων και να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ούτε τα επείγοντα.

Έτσι, δόθηκε εντολή στους γιατρούς να είναι φειδωλοί και να περιοριστούν στα απαραίτητα ή σ’ αυτά που θα κρίνουν οι ίδιοι ως αναγκαία», μας είπε ο διευθυντής του ΙΚΑ κ. Τάκης Γεωργίου. Ως εκ τούτου το Μικροβιολογικό Τμήμα λειτουργεί τώρα, μεν, πλην όμως υπάρχει ένας περιορισμός και ένα «πλαφόν» στον αριθμό των ημερήσιων αιμοληψιών για προληπτικούς λόγους.

Κενές 4 θέσεις γιατρών λόγω συνταξιοδότησης
Πέραν τούτων, ουδέν νεώτερον από τη λειτουργία του νέου Οργανισμού Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ενώ το ΙΚΑ Βέροιας εξακολουθεί να έχει κάποια κενά σε θέσεις ιατρών. Συγκεκριμένα, έχουν βγει στη σύνταξη τέσσερις γιατροί (γυναικολόγος, καρδιολόγος και δύο παθολόγοι), οι οποίοι δεν έχουν αντικατασταθεί και όπως διαφαίνεται, μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά η πλήρωση των θέσεων και των ειδικοτήτων τους…


Σ.Γκ.


Σοφία Γκαγκούση
soga@laosver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: