Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Το ελληνικό "όχι" ενόχλησε τα Σκόπια

Μετά τις αντιρρήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, οι Σκοπιανοί πέρασαν στην αντεπίθεση, με τον Νικολά Γκρουέφσκι να κάνει λόγο για ακραίες ελληνικές θέσεις.
Εκτός από την άρνηση Σαμαρά, ενοχλημένοι... εμφανίζονται και από την επιστολή του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, που κάλεσε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρουέφσκι να εργαστεί για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας στη βάση του "erga omnes".

Οι θέσεις αυτές των Αντώνη Σαμαρά και Λουκά Παπαδήμου αποτέλεσαν "αγκάθι" για τον Νικολά Γκρουέφσκι που, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, τις χαρακτήρισε ακραίες.

"Πρόκειται για τις πιο ακραίες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της Ελλάδας και καταδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να ασχοληθούν με το πρόβλημα του ονόματος. Αποφεύγουν συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανό επίπεδο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη συμπεριφορά της Ελλάδας και αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς είναι προφανώς με πρόθεση να μην διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εάν εντός της ερχόμενης περιόδου ξεκινούσαν οι συνομιλίες υπό κάποια πίεση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα σχετικά με το πώς συμπεριφέρονται στην Ελλάδα, θα επέλεγαν το λεγόμενο blame game, δηλαδή θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι προσπαθούν και ότι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε θετικά", συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρούεφσκι, είχε αποστείλει αρχικά επιστολή προς τον Λουκά Παπαδήμο, με την οποία ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετέπειτα προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας να συναντηθεί μαζί του το συντομότερο δυνατό.

Ανέφερε ακόμα "ότι η νέα πολιτική δομή στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, αλλά κάνει και βήματα προς τα πίσω".

Δεν θέλησε, ωστόσο, να σχολιάσει την πιθανότητα να καταστεί η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Μάιο στο Σικάγο.

"Ήταν προφανές ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τα κράτη-μέλη υιοθέτησαν μια απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων παράνομων κινήσεων ενός μέλους της Συμμαχίας. Υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα αφού τα κράτη-μέλη παραπλανήθηκαν, δηλαδή μετά από παράνομη κίνηση ενός κράτους-μέλους. Από αυτή την άποψη μένει να δούμε πώς όλο αυτό θα γίνει σεβαστό από τη Συμμαχία", σημείωσε.

news247.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: