Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ο Φ. Κουβέλης απαντά στα περί ενωμένης αριστεράς: Δεν αρκεί μόνο η αντι-μνημονιακή στάση

Στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου και στον Real FM βγήκε νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σχετικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και με την πρόταση για κοινού ενιαίου μετώπου αριστεράς του Σύριζα.
Εξέφρασε τους φόβους του για τη δημιουργία μίας Ευρώπης δύο... ταχυτήτων ενώ διευκρίνησε ότι αποχωρούμε από την ουσιαστική πολιτική ενοποίηση της, κάτι που θα οδηγήσει τελικά σε μία Ευρώπη με ελάχιστη δύναμη στα διεθνή πράγματα. Επίσης έκανε λόγο για εξελίξεις που μπορεί να δημιουργήσουν φυγόκεντρες τάσεις και αποσυσπείρωση.

Μιλώντας για την αύξηση των ποσοστών του κόμματος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα ευρήματα ενώ τόνισε ότι “μας ενθαρρύνουν αλλά δεν συνεχίζουμε με επίγνωση να προχωράμε”.

“Σε ότι αφορά το λεγόμενο τόξο της αριστεράς, οι επιμέρους δυνάμεις δεν αρθοίζονται μόνο στη βάση του γεγονότος ότι έχουν αντιμνημονιακή στάση. Υπάρχουν διαφορές. Ο πολυκερματισμός της Αριστεράς πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά όχι ερήμην των διαφορών σε καίριας σημασίας ζητήματα πολιτικής. Για παράδειγμα, έχουμε διαμετρικά αντίθετες θέσεις μεταξύ μας τα κόμματα της αριστεράς στα ζητήματα της Ευρώπης. Και αυτό είναι πολύ καίριο θέμα”.

Οι προϋποθέσεις, κατά τον Φ Κουβέλη για την συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικούς συνασπισμούς είναι προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες και η πολιτική φερεγγυότητα καθώς και τα θέμα των προσώπων, ώστε οι συμφωνίες να μετατρέπονται σε καθημερινό αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας.

Για το θέμα της πτώσης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, είχε ότι ήταν αναμενόμενο να συμβεί αυτό λόγω των πολιτικών που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει βρεθεί σε έναν βαθύτατο νεοφιλελεύθερο συντηριτισμό και μακριά από τις πολιτικές για τις οποίες το ψήφισαν. «Δεν μας αφορούν οι προσωποποιημένες εκδοχές αυτών των διεργασιών. Το ΠΑΣΟΚ βυθίστηκε σε έναν νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι ένα νέο πρόσωπο δεν αρκεί για την αλλαγή των ισορροπιών. “Το ΠΑΣΟΚ αν χάνει, χάνει γιατί έχει απολέσει την κοινωνική του βάση και αυτό δεν είναι θέμα προσώπων”, σημείωσε

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: