Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΚΚΕ: ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Η ΜΕΑ-ΧΥΤΥ ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ- Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΕΟΝΤΕΙΑ

Θ. Κωνσταντινίδης
Π.Γ ΚΚΕ
Την ξεκάθαρη θέση ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα συμβάλουν με όσες δυνατότητες έχουν ώστε να μην υλοποιηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων - ΧΥΤΥ (ΜΕΑ-ΧΥΤΥ) που σχεδιάζεται στην Π.Ε.Ημαθίας, σημείωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, στις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της περιοδείας.
Το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συναντήθηκε με...
 τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, τη Δήμαρχο Βέροιας, τον Αντιπρόεδρο του ΝΤ Ημαθίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με εκπρόσωπο της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και έδωσε συνέντευξη Τύπου. Επίσης το κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισκέφθηκε και την θέση 12 «ΠΛΑΣΤΗΡΕΣ».
Η απόφαση κατασκευής του ΜΕΑ - ΧΥΤΥ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των φορέων της Π.Ε. Ημαθίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας τόσο εξαιτίας της χωροθέτησής του όσο και για τη σύμβαση κατασκευής και εκμετάλλευσης του έργου το οποίο θα εκμεταλλεύεται για 25 χρόνια η ΗΛΕΚΤΩΡ. Το έργο σχεδιάζεται να γίνει σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και από τον ταμιευτήρα του ποταμού Αλιάκμονα που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη από το 2003 με 160.000μ3 νερό ημερησίως.
Η κατασκευή του προϋπολογίζεται να κοστίσει 34 εκ. ευρώ και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) της Π.Ε. Ημαθίας αναζητά χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Στη σύμβαση που έχει υπογράψει με την ΗΛΕΚΤΩΡ δίνεται η εκμετάλλευση στην εταιρεία για 25 χρόνια με τη δέσμευση ότι θα τροφοδοτείται ετησίως με 42.699 τόνους ετησίως. Με βάση τη συμφωνία, προβλέπεται ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα ανέλθει περίπου στα 200 ευρώ τον τόνο. Κόστος που θα επωμιστεί να πληρώνει ο εργαζόμενος λαός της περιοχής μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι το έργο αυτό δεν πρέπει να γίνει. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσει». Κατήγγειλε τη σύμβαση ως Λεόντεια και σκανδαλώδη τον τρόπο με τον οποίο υπογράφηκε (φωτογραφικός διαγωνισμός). Πρόσθεσε πως το αναμενόμενο αποτέλεσμα από τυχόν εγκατάσταση και λειτουργία του έργου θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την περιοχή και τους κατοίκους αλλά και για τη Θεσσαλονίκη.
Κάλεσε το λαό της περιοχής να παλέψει για εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο ενός δημόσιου φορέα. Ξεκαθάρισε όμως πως ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, τους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα, μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: