Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ρεπορτάζ- Έκρηξη λουκέτων στην Ημαθία

Αποκαλυπτικό όσο και οδυνηρό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ που αφορά στην κρίση της αγοράς στην Ημαθία και τα στοιχεία που παρουσιάζει είναι η σκληρή πραγματικότητα. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο σε σχέση με πέρσι και έπεται συνέχεια.
Διαβάστε το ρεπορτάζ της εφημερίδας...

Στο 58,1% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που διαγράφηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, την περίοδο δηλαδή που ξέσπασε η κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαγραφές το δεύτερο εξάμηνο το ’09 που ήταν 328, αυξήθηκαν κατά 58,1% το ίδιο διάστημα του ’10, φτάνοντας τις 564. Σύμφωνα με στοιχεία του Επιμελητηρίου Βέροιας, οι εγγραφές το δεύτερο εξάμηνο των δύο τελευταίων ετών, ήταν λιγότερες κατά 7,5% (423 εγγραφές το Β’ εξάμηνο 2010 και 391 εγγραφές το Β’ εξάμηνο 2011).

Έμποροι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ένδυσης και της υπόδησης είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και εκείνοι που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών. «Είναι τρομακτικά τα νούμερα. Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά λόγω έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την οποία ευθύνονται το κράτος και οι τράπεζες. Και αν υπολογίσει κανείς ότι μένει λιγότερο από ένας μήνας για τη λήξη του ’11, μπορεί να υπολογίσει ότι το ποσοστό των διαγραφών θα είναι πολύ μεγαλύτερο» δήλωσε στη «Μ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Νίκος Ουσουλτζόγλου.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά διαγραφών εντοπίζονται στις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τμήματα εμπορίου, μεταποίησης και υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά, 152 επιχειρήσεις μεταποίησης διαγράφηκαν από το επιμελητήριο το δεύτερο εξάμηνο του 2010 έναντι 66 την αντίστοιχη περίοδο του 2009 ενώ για το ίδιο διάστημα, οι διαγραφές από το τμήμα υπηρεσιών ήταν 186 έναντι 94.

Δεκάδες επαγγελματίες διακόπτουν τη λειτουργία της επιχείρησης στο τέλος του ‘11

Άρον άρον κλείνουν τα λογιστικά τους βιβλία δεκάδες έμποροι στη Βέροια, δίνοντας παράλληλα εντολή στους φοροτεχνικούς τους να διακόψουν και τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Η στάση αυτή τείνει να εξελιχθεί σε φαινόμενο, επιβεβαιώνοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Βέροιας και όλης της χώρας. Επαγγελματίες σπεύδουν να κατεβάσουν τα ρολά των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος της χρονιάς για προλάβουν ενδεχόμενα νέα χαράτσια. Χαρακτηριστικά, φοροτεχνικός δήλωσε στη «Μ» ότι μέσα στο 2011, επτά με δέκα (7-10) επιχειρήσεις, των οποίων διαχειριζόταν τα λογιστικά βιβλία, αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο, μη μπορώντας να αντέξουν τους χαμηλούς τζίρους και τις ζημίες ενώ ο φοροτεχνικός Νίκος Τσιαμήτρος σημείωσε σε δηλώσεις του στη «Μ», ότι τέσσερις (4) επιχειρήσεις θα διακόψουν τη λειτουργία τους με το τέλος του 2011. «Υπολογίζεται ότι το 10% των επιχειρήσεων πανελλαδικά, θα διακόψει τις εργασίες του μέχρι 31/12. Έχω 4 επιχειρήσεις που μου έδωσαν εντολή να διακόψουν τη λειτουργία τους ενώ πέρσι ο αριθμός αυτός ήταν 0. Πρόκειται για 2 καταστήματα ρουχισμού, ένα υπόδησης και ένα κατάστημα με είδη προικός. Δεν θέλουν να μείνουν ενεργές ούτε μία μέρα, καθώς η εφορία θα τους αποστείλει ημερολογιακό έτος περαίωσης», δήλωσε στη «Μ».

Ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης

Οι επαγγελματίες που δίνουν τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις τους, δηλώνουν πως υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης. Εύλογα διερωτώνται πως θα κινηθεί η αγορά όταν μισθοί και δώρα, μισθωτών και συνταξιούχων περικόπτονται συνεχώς.

Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν τις στρόφιγγες για να υπάρξει έστω ένα σημάδι ελπίδας, την ώρα που οι προβλέψεις για το 2012 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για τις τσέπες όλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: