Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το στρατοδικείο καταδίκασε τον ολικό αρνητή στράτευσης Γεράσιμο Κορωναίο

Το στρατοδικείο Ιωαννίνων καταδίκασε σήμερα το Γεράσιμο Κορωναίο σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ο Κορωναίος αρνήθηκε να καταταγεί στο στρατό προβάλλοντας λόγους συνείδησης και δηλώνοντας ολικός αρνητής στράτευσης.
Η απόφαση ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Αυτό που κάποτε δεν...ήταν αναμενόμενο, είναι τριαντατέσσερα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, τα στρατοδικεία να εξακολουθούν να δικάζουν πολίτες, βασισμένα σε νομοθετικά πλαίσια ευτυχή για έναν μιλιταριστικό μηχανισμό, αλλά απαράδεκτα για τη δημοκρατία.

Στα μέσα Ιουλίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την απόφαση Bayatyan κατά Αρμενίας, αναγνωρίζοντας την άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης ως αυτοτελές δικαίωμα, το οποίο πηγάζει από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Είναι κάτι για το οποίο ο Σύνδεσμος αλλά και τα όλα τα αντιμιλιταριστικά κινήματα στην Ευρώπη πάλευαν για πάνω από 30 χρόνια.

Η οπτική αυτή επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη απόφαση Ercep κατά Τουρκίας, αλλά και από την απόφαση του στρατοδικείου του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου στην πρόσφατη υπόθεση Kanatli, το οποίο θεώρησε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση σε πολιτικό δικαστήριο. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης στην υπόθεση Πετρομελίδη τον Σεπτέμβρη του 2003, ανοίγοντας τη σωστή νομική οδό, αλλά συναντώντας έκτοτε τη χλεύη των υπόλοιπων στρατιωτικών δικαστηρίων.

Στη χώρα που πίστεψε σε μεγάλες ιδέες και εθνικούς μύθους, τα μηνύματα αργούν να φτάσουν. Οι αλλαγές θα είναι δύσκολες, επώδυνες, θα περάσουν από πάνω μας, αλλά θα γίνουν.

Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στον Γεράσιμο Κορωναίο, ζητάμε ν’ ακολουθήσουν κι’ άλλοι τη στάση του και υποστηρίζουμε κάθε άτομο ή συλλογικότητα που με τις δυνάμεις που διαθέτει και με όποιο τρόπο μπορεί, προσπαθεί να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτήν την παραφροσύνη. Ο εθνικισμός που καλλιεργείται ξανά και ξανά, οι δίκες, οι διώξεις, τα εξαχίλιαρα, τα λεφτά που κόβονται απ’ την κοινωνία για άχρηστα όπλα, όλ’ αυτά που γίνονται και όλ’ αυτά που θάρθουν, μάς θέλουν μαζί.

ΠΗΓΗ:ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: