Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Δήμος Αθηναίων: Ετοιμο το σχέδιο νόμου για τις διαδηλώσεις - Κάνουν "κλίμα" οι βαλτοί αυτό το διάστημα

Πήραμε το παρακάτω μήνυμα από αναγνώστρια που αφορά στην δρομολόγηση εκ μέρους του "δημοκράτη" Καμίνη να απαγορεύσει στην πράξη τις διαδηλώσεις γενικώς στην Αθήνα.
Διαβάστε το μήνυμα και ακολουθεί το ρεπορτάζ από το καθεστωτικό "ΒΗΜΑ"...

Τους κανόνεςτους γραπτούς για την εμπόδιση των διαμαρτυριών τούς περιμένουμε. Προς ώραςχρησιμοποιούν κάποιους άλλους άτυπους (άτιμους) τρόπους για τον σκοπό αυτό. Τοποθετούνδικούς τους διάσπαρτα μέσα στο πλήθος για να σταματήσουν όποιον αρχίσει ναδιαμαρτύρεται. Σε πλησιάζουν και σου λένε διάφορα για να αισθανθείς ότι εσύ μόνοέχεις πρόβλημα, όλοι οι άλλοι παραβρισκόμενοι αρέσκονται στο να τους ακούν («σταμάτα,εγώ θέλω να παρακολουθήσω», «με ενοχλείς, δεν έχεις το δικαίωμα», «μόνο εσένααφορά, και ποια είσαι εσύ» και τέτοια).
Επίσης οιτέτοιοι τους έχουν αγκαζέ (ακριβώς δίπλα τους) και ασφάλεια!! Στην περίπτωση που γυρίσει κανενός το μάτι και του ‘ρθεινα ρίξει καμιά ξανάστροφη στον τέτοιο, βρίσκονται εκεί για να τους σώσουν!!
Και οι μεν και οι δε με πολιτικά, ανάμεικτοι στοπλήθος. Α, και η δεύτερη παρεχόμενη υπηρεσία των τέτοιων είναι να τους χειροκροτούν..

Και το "έγκυρο" ΒΗΜΑ γράφει:


Μέσα στο Δεκέμβριο θα το παρουσιάσει ο κ. Καμίνης
Επιταχύνει τις διαδικασίες για να προωθηθεί προς τα κόμματα και τη Βουλή νομοθέτημα για τις διαδηλώσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος συνδέει τη θεσμοθέτηση κανόνων για τις πορείες διαμαρτυρίας με την απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης και με την ενίσχυση του «επιχειρείν».
Μάλιστα, μέσα στο Δεκέμβριο, την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσει την πρόταση νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις που ετοίμασε επιτροπή νομικών, ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων.

Τόσο στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - Hapco, όσο και σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη, ο κ. Καμίνης προέβαλλε ως αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις πορείες διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, μεταξύ των δυο τοποθετήσεων υπήρξε διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο που ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου. Στο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων - Hapco, το πρωί της Πέμπτης, επεσήμανε ότι «αμέσως μετά τις εκλογές - όποτε γίνουν - θα παρουσιάσουμε νομοθετική πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τις διαδηλώσεις σε σχέση με την λειτουργία της πόλης». Το απόγευμα, διευκρίνισε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι η παρουσίαση θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η επίσπευση της παρουσίασης του σχεδίου νόμου συνδέεται με την πίεση που ασκούν καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και επενδυτές, επιζητώντας άμεσα μέτρα που θεωρούν ότι αλλάζουν την εικόνα της πόλης και περιορίζουν φαινόμενα αποκλεισμού δρόμων από ομάδες διαδηλωτών.

Ο τουρισμός, η επιχειρηματική δραστηριότητα, η αποτροπή του κυκλοφοριακού εμφράγματος που επιδεινώνει, όπως έχει κατά καιρούς επισημάνει ο κ. Καμίνης, την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων έχουν τεθεί σε προτεραιότητα από την δημοτική Αρχή. Ο κ. Καμίνης δεν ενστερνίζεται την κριτική που δέχεται από δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς για τον κίνδυνο του περιορισμού του δικαιώματος της διαδήλωσης ενώ αντιπαρέρχεται τις αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν νομοθετικές ρυθμίσεις, σε μια περίοδο , μάλιστα, κατά την οποία εντείνονται οι αντιδράσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των κυβερνητικών μέτρων.

'Οπως είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Πέμπτη, σε εισήγησή του για το ζήτημα της βίας, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, «δεν είναι οι μεγάλες μαζικές πορείες το πρόβλημα. Άλλωστε η πρωτοφανής κοινωνική κρίση τις καθιστά απολύτως αναμενόμενες. Τις επόμενες εβδομάδες θα δώσω στη δημοσιότητα προσχέδιο νόμου για τις πορείες διαμαρτυρίας, για τη σύνταξη του οποίου εργάστηκαν έγκριτοι νομικοί. Έχει ως άξονά του την εφαρμογή του Συντάγματος. Ελπίζω να συμφωνούμε ότι 50 – 100 άτομα δεν γίνεται να παραλύουν για ώρες το κέντρο της Αθήνας».

Τον περασμένο Μάιο, ο κ. Καμίνης ανέλαβε πρωτοβουλία για νόμο σχετικά με τις δημόσιες συναθροίσεις. Συγκροτήθηκε πενταμελής Επιτροπή νομικών την οποία απαρτίζουν ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μιχ. Βροντάκης, οι συνταγματολόγοι κ.κ. Ν. Αλιβιζάτος, Αντ. Μανιτάκης, Ιωαν. Κτιστάκης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κ. Αθ. Τσιούρας. Οι νομικοί, με βάση το συγκριτικό δίκαιο, κωδικοποίησαν τους νόμους για το συνέρχεσθαι που ισχύουν στις δυτικές χώρες, καταρτίζοντας πρόταση νόμου, την οποία ο Δήμος Αθηναίων θα καταθέσει προς τα κόμματα και τη Βουλή.

Ο κ. Καμίνης, από τότε που ανέλαβε την πρωτοβουλία, απαντούσε στις αιτιάσεις περί περιορισμού του δικαιώματος στη διαδήλωση, λέγοντας, ότι στόχος του νομοθετήματος είναι να διασφαλίσει και τα δικαιώματα των διαδηλωτών αλλά και τα δικαιώματα όσων κυκλοφορούν ή εργάζονται και δρουν οικονομικά στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, συνεχώς θύμιζε ότι το άρθρο 11 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά παραμένει για χρόνια ως εκκρεμότητα η ψήφιση εκτελεστικού νόμου και ισχύει ακόμα χουντικός νόμος του ΄71.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στα επεισόδια που έγιναν στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Δυστυχώς το ζήτημα της βίας επανέρχεται με κάθε ευκαιρία στην πόλη. Τα επεισόδια, όπως εκείνα της 6ης Δεκεμβρίου, προκαλούν τρομακτική ζημιά στην Αθήνα, και οργή και αγανάκτηση στους πολίτες της. Πρόκειται για βία με πάρα πολλές αποχρώσεις. Τη συνύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικής βίας με θολά κίνητρα», σημείωσε.

Θετική κατ΄αρχήν έκρινε τη νομοθετική πρωτοβουλία για τις διαδηλώσεις ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» κ. Ν. Κακλαμάνης ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Ο κ. Ν. Σοφιανός, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, επεσήμανε ότι την πόλη την ερημώνει η πολιτική που στηρίζει η δημοτική πλειοψηφία «είτε στη μονοκομματική είτε στην τρικομματική της έκφραση», είπε ότι «θέλετε να βάλετε το λαϊκό κίνημα στο γύψο" αλλά πρόσθεσε ότι «οι σχεδιασμοί σας δεν θα περάσουν γιατί το εργατικό κίνημα κίνημα αγωνίζεται με στόχους, οργάνωση, προοπτική». Επίσης, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την Ανοιχτή Πόλη και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μίλησαν για προσπάθεια καταστολής των λαϊκών διεκδικήσεων.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: