Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Εξέγερση πάντα την Κυριακή

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ

Σήμερα, πρώτη μέρα της εργάσιμης εβδομάδας, κατελήφθησαν εργασιακοί χώροι, έκλεισαν σχολεία, σχολές και καταστήματα. Πάγωσαν συγκοινωνίες και δημόσιος τομέας από τις απεργίες ενάντια στην κυβέρνηση Ασαντ....
Εννιά μήνες μετά το ξέσπασμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Συρία, όλα δείχνουν ότι οι καρποί της εξέγερσης (και) εκεί αρχίζουν να ωριμάζουν. Σήμερα Κυριακή, πρώτη ημέρα κάθε εργάσιμης εβδομάδας στη χώρα αυτή, οι αντικαθεστωτικοί πολίτες εγκαινιάζουν ένα νέο τρόπο δράσης με συντονισμένες και ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, με καταλήψεις χώρων εργασίας, με κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και διακοπή των μαθημάτων σε σχολεία και πανεπιστήμια και με απεργίες στα μαζικά μέσα μεταφοράς και το δημόσιο τομέα. Διαπιστώνοντας ότι οι μέχρι σήμερα αποσπασματικές και ασυντόνιστες μεταξύ τους διαδηλώσεις και απεργίες δεν απέφεραν τις πιέσεις που χρειάζονται για να ανατραπεί ένα σκληρό και αυταρχικό καθεστώς, οι διοργανωτές τους -τα μέλη των αποκαλούμενων «τοπικών επιτροπών συντονισμού»- απευθύνθηκαν στο φιλότιμο των διαδηλωτών καλώντας τους σε μια γενική «απεργία αξιοπρέπειας».

«Η συριακή εξέγερση είναι η αναγέννηση από τη δουλεία, είναι η κραυγή ενάντια στις προσβολές που άρχισαν από την πρώτη κιόλας μέρα που οι Σύριοι φώναξαν όχι άλλες προσβολές» αναφέρει το κείμενο που προανήγγειλε την «απεργία αξιοπρέπειας» στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Τόσο οι αντικαθεστωτικοί στο εξωτερικό όσο και οι δυτικοί διαχειριστές της εξέγερσης εκτιμούν ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας γενικευμένης πολιτικής ανυπακοής που τελικά θα κατορθώσει να ανατρέψει το τυραννικό καθεστώς Ασαντ. Ταυτόχρονα κορυφώνονται και οι εξωτερικές πιέσεις με αιχμή του δόρατος την Τουρκία, που φιλοξενεί τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς σύριους αντάρτες στο έδαφός της και κλείνει σταδιακά τα σύνορά της με την κάποτε στενή φίλη Συρία. Ηδη η Αγκυρα εγκαινίασε παρακαμπτήριες οδούς για το εμπόριό της με χώρες της Μ. Ανατολής, αποφεύγοντας τις διελεύσεις μέσω συριακού εδάφους.

Μοναδικό ρήγμα στο μέτωπο των διεθνών πιέσεων προς τη Συρία αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να μη φέρει τη συριακή κρίση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια απόφαση που ήρθε σε απευθείας σύγκρουση με τα δυτικά συμφέροντα που καραδοκούν ενόψει της καθεστωτικής αλλαγής στης Συρία: όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Αλ Αραμπί, αρνήθηκε να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα που του υποβλήθηκε μέσω των διαδρόμων της παρασκηνιακής διπλωματίας από την Ε.Ε. Η Δύση ελπίζει ότι οι αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας για την έκδοση ψηφίσματος για επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσαν να καμφθούν μόνο αν υπήρχε σύμφωνη γνώμη και από τις αραβικές χώρες. Ατυχώς, ο Αραβικός Σύνδεσμος κρατάει για λογαριασμό του τις προοπτικές για την μετά-Ασαντ εποχή: «Ενημέρωσα την Ε.Ε. ότι εργαζόμαστε επί της συριακής κρίσης εντός ενός αραβικού πλαισίου εξεύρεσης λύσης» αποσαφήνισε την κατάσταση ο Αλ Αραμπί.

Πάντως, η πολύμηνη εξέγερση προκαλεί σοβαρή κόπωση στους καθεστωτικούς μηχανισμούς καταστολής, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Ασαντ δήλωσε... τρελός αν σκοτώνει -όπως τον κατηγορούν- τους ίδιους τους πολίτες του. Σε μια σπάνια συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ασαντ διέψευσε τις στατιστικές του ΟΗΕ για 4.000 νεκρούς διαδηλωτές έως σήμερα, κι αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τυχόν θανάτους πολιτών ή βασανισμούς. Θυμηδία και αμηχανία προκάλεσαν οι διαβεβαιώσεις αυτές του Ασαντ, αλλά οι ψυχραιμότεροι αναλυτές θύμισαν ότι είναι ο αδελφός του, συνταγματάρχης Μαχέρ Αλ Ασαντ, που διοικεί τις επίλεκτες ομάδες των Φρουρών της Δημοκρατίας και τη μεραρχία που επιτηρεί την περίμετρο της πρωτεύουσας, άρα είναι εκείνος που δείχνει ο Μπασάρ για υπεύθυνο των σφαγών.

Πανικός εντός της οικογένειας που μονοπώλησε την εξουσία στη Συρία επί σαράντα χρόνια; Είναι το πιθανότερο, καθώς ο κλοιός απ' έξω σφίγγει, και μέσα ο λαός συντονίζει την αντικαθεστωτική του δράση.

Στην πολύκροτη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC, με την οποία αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τη σφαγή των αντικαθεστωτικών στη χώρα του, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ απάντησε και στις κριτικές περί δικτατορικής διακυβέρνησης. Είπε συγκεκριμένα: «Με κατηγορούν ότι λειτουργώ ως δικτάτορας. Ποτέ δεν είπα ότι είμαστε δημοκρατική χώρα. Χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλη ωριμότητα για να εκδημοκρατιστεί μια χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε». «Γίνονται μεταρρυθμίσεις, αίρονται έκτακτα μέτρα και διοργανώνονται εκλογές σε δήμους» μεταδίδει -ως απάντηση- το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες όμως θέλουν περισσότερα, και κυρίως όχι να τους κυβερνά άλλο ο Ασαντ». Η συριακή κρίση εκτός από βία γεννά και διδάγματα -για κάθε χρήση...

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: