Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Τη δική της θέση για τους τρόπους εξόδου της χώρας και της Ευρωζώνης από την κρίση, έδωσε η Δημοκρατική Αριστερά Ημαθίας, σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Τουριστικό Περίπτερο «Εληά» στη Βέροια.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Ζορκάδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Την εκδήλωση συντόνισε ο...
Πέτρος Τσαπαρόπουλος καρδιολόγος, υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νομού Ημαθίας. Από πλευράς επισήμων διακρίναμε τη Δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, τους δημοτικούς συμβούλους Βέροιας Χριστίνα Γαϊτάνου και Μιχάλη Σουμελίδη και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ηλία Τσιαμήτρο.

«Ο πολιτικός διάλογος επέστρεψε»Μεταξύ άλλων ο κ. Τσαπαρόπουλος τόνισε πως «…ο πολιτικός διάλογος επέστρεψε στα σπίτια μας, στα καφενεία, στους χώρους εργασίας, στις πλατείες, στις λαϊκές αγορές, παντού. Αυτός ο πολιτικός διάλογος άλλες φορές βλέπει αδιέξοδα, κι άλλες «φως στην άκρη του τούνελ». Με όχημα τον πολιτικό διάλογο, όχι ανάμεσα σε «οπαδούς», αλλά με κάθε προβληματισμένο πολίτη που δεν εμπιστεύεται πλέον τις έτοιμες «εγχώριες» ή ξενόφερτες συνταγές εξόδου από την κρίση, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της κρίσης από την οπτική γωνία που τη βιώνει ο κάθε ένας από εμάς, ως Βεροιώτης, ως Ημαθιώτης, ως Έλληνας και ταυτόχρονα ως Ευρωπαίος πολίτης»….


Η Δημοκρατική Αριστερά για την έξοδο από την κρίση
Την κύρια ομιλία πραγματοποίησε όπως προαναφέρθηκε, ο Βαγγέλης Ζορκάδης, ο οποίος στα κυριότερα σημεία της, τόνισε τα εξής:

«Εθνικός Στόχος είναι η ανάταξη της χώρας και η παραμονή εντός Ευρωζώνης, μαζί με τον αγώνα για προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη. Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από την δημοσιονομική εξυγίανση, την αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας. Διακανονισμοί και θετικότερες λύσεις για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους εταίρους της ΕΕ μπορούν να προκύψουν όταν η χώρα με τις ακολουθούμενες πολιτικές της αποδεικνύει ότι μπορεί να θέσει τα ελλείμματα υπό έλεγχο. Όταν υλοποιεί πολιτικές που πείθουν ότι βαδίζουν προς την κατεύθυνση αυτή. Έτσι θα μπορεί η χώρα να στοχεύει και να ζητήσει σταθερή λύση για το ελληνικό πρόβλημα που δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Δηλαδή, διακανονισμό του χρέους σε διακρατικό/κοινοτικό επίπεδο.

Αυτή η περιστολή υπονομεύεται, από το ότι επί δύο ολόκληρα έτη δεν έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση φορέων με καταργήσεις και συνενώσεις οργανισμών και επιτροπών, που δεν προσφέρουν έργο.

«Αντίθετοι στην εργασιακή εφεδρεία»Έχουμε ταχθεί, τόνισε ο κ. Ζορκάδης, υπέρ της απαλλαγής από όσες επιχειρήσεις του δημοσίου δεν συντρέχει λόγος να βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του κράτους, μετά από, κατά περίπτωση, αντιμετώπιση και με διαφανείς διαδικασίες. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Υποστηρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού πρέπει να γίνει μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις.

Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να είναι ενιαίο. Το ενιαίο μισθολόγιο σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Προτείνουμε την ανάληψη της μισθοδοσίας του κλήρου από την Εκκλησία, στο πλαίσιο των διευθετήσεων για χωρισμό εκκλησίας και κράτους. Ζητούμε την αναστολή κάθε παραγγελίας νέων οπλικών συστημάτων μέχρις ότου η χώρα αρχίσει να δημιουργεί ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προτείνουμε η επιλογή δημόσιων έργων να γίνεται με κριτήριο την αναπτυξιακή τους στόχευση. Θεωρούμε απαραίτητο τον αυστηρό έλεγχο του διαχρονικού σκανδάλου της υγείας με διττή επιδίωξη: Να εντοπιστούν και εξαλειφθούν όλες οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υλικών, και να ανακουφιστούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Αύξηση των δημοσίων εξόδων»Ζητάμε την αύξηση των δημοσίων εσόδων Βασική μας αρχή είναι: Περισσότεροι φόροι, από όλους, λιγότεροι φόροι από τον καθένα. Υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, φοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής με δρακόντεια μέτρα. Τασσόμαστε υπέρ της Τιμαριθμικής αναπροσαρμογής φορολογικών κλιμακίων και της διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όλα τα φυσικά πρόσωπα,

Είμαστε υπέρ της αύξησης της συμμετοχής των άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, της μείωσης των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, και της ουσιαστικής φορολόγησης του πλούτου. Προτείνουμε την αναδιάρθρωση του ΦΠΑ με μείωση των συντελεστών από 23, 13 και 6,5% αντίστοιχα σε 20, 10 και 5%, την ένταξη στην κατηγορία του 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών καθώς και τη θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας.

Ζητάμε να ανασταλεί το μέτρο της επιβολής του 23% στα είδη εστίασης μέχρις ότου υπάρξει οριστική κατάληξη στο νέο εθνικό φορολογικό σχέδιο.

Απαιτούμε τον εντοπισμό και τη φορολόγηση καταθέσεων ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού. Τον έλεγχο καταθέσεων, όπου η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Ζητάμε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών της εκκλησίας. Απαιτείται αυστηρός έλεγχος της ροής του πετρελαίου από τα διυλιστήρια ως τους βιομηχανικούς και ατομικούς χρήστες, ώστε να περιοριστεί δραστικά το λαθρεμπόριο καυσίμων. Άμεσης προτεραιότητας θέματα είναι, ο δραστικός περιορισμός του παραεμπορίου και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: