Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ- ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012 ΨΗΦΙΣΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Τον προϋπολογισμό του 2012 εκλήθησαν να ψηφίσουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας που συνεδρίασε χθες το πρωί στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία της αντιδημάρχου Οικονομικών Βέτας Αρχοντάκη.
Μετά τα έκτακτα θέματα που προηγήθηκαν ο διευθυντής του Δήμου Πέτρος Δαούλας παρουσίασε τις...βασικές γραμμές πάνω στις οποίες κινήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2012. Βασικά, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που συντάχθηκε με βάση τα «εισπραχθέντα» και όχι τα «βεβαιωθέντα», όπως γινόταν τόσα χρόνια.

«Θα πρέπει οι προϋπολογισμοί των Δήμων να ακολουθήσουν την τακτική του προϋπολογισμού του κράτους, με ανάλογη εφαρμογή, με περιστολή των δαπανών, με περικοπές των ΚΑΠ, αλλά και με στόχο να μην είναι ελλειμματικός.

Ο τρόπος αποτύπωσης των βεβαιωμένων εσόδων αλλάζει και στο εξής δεν θα πρέπει να αποτυπώνεται το σύνολο των βεβαιωμένων εσόδων αλλά μόνο αυτών που προσδοκούμε να εισπράξουμε» τόνισε ο κ. Δαούλας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν κινήθηκε η Υπηρεσία του Δήμου και κατάρτισε έναν προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια ισοσκελισμού εσόδων – εξόδων που φτάνει στο ύψος των 67.771.067,86 ευρώ.
Στα έσοδα περιλαμβάνονται: ΚΑΠ, θεσμοθετημένα έσοδα, βεβαιωθέντα (εκτός από τα έργα που δεν πήραν έγκριση) και στα έξοδα περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές δαπάνες (μισθοδοσίας), πληρωμές χρεών παρελθόντων ετών και ένα μικρό ποσό για έργα.

Το ύψος του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι έφερε «κρύο ιδρώτα» σε κάποια μέλη της Επιτροπής που αντέδρασαν διαμαρτυρόμενοι…

Παίρνοντας τον λόγο ο Χρήστος Τσιούντας δήλωσε κυρίως απογοητευμένος. «Μας απογοητεύει για δεύτερο χρονιά ο Καλλικράτης και δυστυχώς το 2012 θα είναι χειρότερα» τόνισε.

«Από τα βεβαιωθέντα θα εισπράξουμε μόνο 12%, και περιμένετε να προχωρήσει ο Δήμος;» αναρωτήθηκε ο Απόστολος Νεστορόπουλος για να ακολουθήσει καταιγισμός διευκρινιστικών ερωτήσεων από την πλευρά του προς τους συντάκτες του προϋπολογισμού.

Διευκρινίσεις έλαβε από την Μαρούλα Γεωργιάδου του Τμήματος Προγραμματισμού που ήταν παρούσα και τον κ. Δαούλα, ωστόσο τα δεδομένα, ούτως ή άλλως, δεν προκαλούν αισιοδοξία σε κανέναν.

Απαράδεκτα χαρακτήρισε αυτά που συμβαίνουν με τους προϋπολογισμούς, ο Νίκος Μωϋσιάδης, ο οποίος εκτίμησε ότι «αυτοί δεν είναι προϋπολογισμοί Ελλάδος αλλά Γερμανίας». Επ’ αυτού συμφώνησε και ο Γιώργος Σουμπέκας ο οποίος αναρωτήθηκε: «Για ποιο λόγο καθόμαστε ακόμα εδώ και τι κάνουμε; Ας υποβάλουμε την παραίτησή μας, να μην έχουμε τουλάχιστον και έξοδα…».

Μέχρι την παραίτηση ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα φτάσει ο πρόεδρος του Κ.Α.Π.Α. Δήμου Βέροιας Παύλος Παυλίδης, αφού, όπως είπε, δεν μπορεί να ψηφίσει αυτόν τον προϋπολογισμό που «κόβει» 500.000 ευρώ από τη μισθοδοσία του προσωπικού του Κ.Α.Π.Α. «Δεν γίνεται, δεν βγαίνει με τίποτα έτσι…» τόνισε ο κ. Παυλίδης, ο οποίος το ψήφισε μεν για να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκεί όμως, όπως είπε, θα τον καταψηφίσει κι αν χρειαστεί θα φτάσει μέχρι παραίτησης από πρόεδρος.

Τελικά ο προϋπολογισμός με την επιφύλαξη Παυλίδη και τα «όχι» Νεστορόπουλου και Τσιούντα, πέρασε από την Επιτροπή Οικονομικών και οδεύει την Τετάρτη προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σοφία Γκαγκούση
ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: