Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Iστορική Πολιτική Απόφαση για τους Παλαιστινίους από την UNESCO

Ιστορικό πολιτικό βήμα εμπρός για τη διεθνή αναγνώριση της εθνικής τους ανεξαρτησίας -εν όψει και της επικείμενης ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- θεωρούν οι Παλαιστίνιοι τη χθεσινή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της UNESCO,....
η οποία αψήφησε τις έντονες πιέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, που αμέσως ανακοίνωσαν ότι της κόβουν τη χρηματοδότηση.

Κατά τη γενική συνέλευσή της χθες στο Παρίσι, η UNESCO απέδειξε πως έδωσε προτεραιότητα στην πολιτική δικαιοσύνη έναντι των χρημάτων και, με ατράνταχτα ισχυρή πλειοψηφία, έδωσε έδρα πολιτισμού στην Παλαιστίνη. Από τις 173 χώρες-μέλη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 107 ψήφισαν υπέρ (ανάμεσά τους Βραζιλία, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ρωσία και η Ελλάδα), 14 εναντίον (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία και Καναδάς από τους πρώτους) και 52 απείχαν (όπως Βρετανία, Ιταλία).

Η Παλαιστίνη πρέπει τώρα να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO, που βρίσκεται στα βρετανικά κυβερνητικά αρχεία στο Λονδίνο. Τότε, πέρα από την επισημοποίηση αυτού που ήδη θεωρείται αρχή για αναγνώρισή της και από άλλα σώματα του ΟΗΕ (αλλά και την όποια πολιτικοδιπλωματική αύξηση κύρους για τον ίδιο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς), δικαιούται και να ζητήσει να ενταχθούν στη δική της σφαίρα ευθύνης, ως αναγνωρισμένα από την UNESCO Παλαιστινιακά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θρησκευτικές και ιστορικές τοποθεσίες, όπως ο Ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ, ακόμη και το Τέμενος Αλ Ακσα και ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Με όλη τη θρησκευτική και πολιτική φόρτιση που εμπεριέχουν τα συγκεκριμένα μνημεία - κέντρα και επικερδούς προσκυνηματικού τουρισμού στους Αγίους Τόπους.

«Ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Για μερική εξάλειψη «μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσουν εκδηλώσεις ενθουσιασμού στη Ραμάλα. Ακόμη και η Χαμάς, που έχει δηλώσει αντίθετη στη διαδικασία αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης στην οριογραμμή του 1967 μέσα από τον ΟΗΕ, διά του εκπροσώπου της Φάουζι Μπαρχούμ διατύπωσε «συγχαρητήρια στην Παλαιστίνη για το σημαντικό αυτό βήμα για τον παλαιστινιακό αγώνα». Στην Αθήνα, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης απηύθυνε με ανακοίνωσή της «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Παλαιστίνης στην ψηφοφορία στην UNESCO».

ΗΠΑ και Ισραήλ, πνέοντας μένεα και υποστηρίζοντας παγίως ότι έτσι κωλύεται η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσαν ότι κόβουν τη χρηματοδότηση προς την UNESCO. Η συμμετοχή της Ουάσιγκτον υπολογίζεται έως 80 εκατομμύρια δολάρια (57,7 εκατ. ευρώ) ετησίως, περί το 22% του προϋπολογισμού της UNESCO.

«Προειδοποιήσεις» από Ισραήλ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, επικαλέστηκε σχετικά αμερικανική νομοθεσία των αρχών της δεκαετίας του '90, απαγορευτική χρηματοδοτήσεων οργάνων του ΟΗΕ που θα αποδέχονταν ως μέλη τους τους Παλαιστίνιους χωρίς προηγηθείσα ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν το προγραμματισμένο το Νοέμβριο ποσό 60 εκατομμυρίων δολαρίων (43,3 εκατ. ευρώ) στην UNESCO. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην UNESCO, Νίμροντ Μπαρκάν, ανακοίνωσε πως οι χώρες που υποστήριξαν το αίτημα των Παλαιστινίων θα δουν να μειώνεται η επιρροή τους στο Ισραήλ.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ υποστηρίζοντας πως η αποδοχή της Παλαιστίνης ως κράτους-μέλους της UNESCO θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, Ma'anNewsAgency)

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: