Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Eurogroup: Οι εταίροι περιμένουν μια πειστική έκθεση από τον υπουργό Oικονομικών- Δέσμευση για τα συμφωνηθέντα ή έξοδος από την Ευρωζώνη

Σαφέστατη δέσμευση από τις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας πως θα τηρηθούν από ελληνικής πλευράς οι στόχοι που συμφωνήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της νέας στήριξης της χώρας, θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ολα τα σενάρια είναι ανοικτά για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, ο οποίος δεν αποκλείει ακόμη και την έξοδο από το ευρώ...Οπως ανέφεραν χθες κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κορυφώσουν στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup τις πιέσεις προς την Ελλάδα τονίζοντας στην ελληνική αντιπροσωπεία πως δεν πρόκειται να αποδεσμευθεί ούτε ένα ευρώ από την έκτη δόση, εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση για την επίτευξη των στόχων. Θα κάνουν δηλαδή το ίδιο ακριβώς που είχε συμβεί με την Πορτογαλία, όταν κάλεσαν τα δύο μεγάλα κόμματα να δεσμευθούν στην επίτευξη των στόχων.

Παράλληλα, οι εταίροι προετοιμάζονται και για το αρνητικό ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνονται αποφασισμένοι να επιταχύνουν τη διαδικασία ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω του ΔΝΤ ώστε να δημιουργηθεί μια «ομπρέλα» προστασίας της Ιταλίας, κατά κύριο λόγο, αλλά και της Ισπανίας.

Kαι η Κριστίν Λαγκάρντ

Στη συνεδρίαση του G20, την Πέμπτη και Παρασκευή στο Παρίσι, έγιναν κάποιες συζητήσεις χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, οι οποίες θα συνεχιστούν απόψε στις Βρυξέλλες. Μάλιστα στην αποψινή συνεδρίαση θα συμμετάσχει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη δύναμη πυρός του ΕΤΧΣ στα 1.000 δισ. ευρώ, αλλά ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει στα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν. Η κεντρική ιδέα ήταν να είναι έτοιμο το ΕΤΧΣ μέχρι το τέλος του έτους, αλλά με την πολιτική κρίση στην Ελλάδα και την κατάσταση στην Ιταλία, οι εταίροι θέλουν να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση της απόφασης, ώστε να σταλεί σαφέστατο μήνυμα στις αγορές.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες, είναι και η τηλεφωνική συνέντευξη του επιτρόπου Ολι Ρεν, χθες στο πρακτορείο Reuters, όπου επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σύμφωνα με το Φινλανδό επίτροπο, μετά τα όσα μεσολάβησαν την περασμένη βδομάδα (παλινωδίες του κ. Παπανδρέου σχετικά με το δημοψήφισμα), διερράγη η εμπιστοσύνη των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η χώρα πήρε από μόνη της ένα δρόμο που θα μπορούσε να την οδηγήσει εκτός ευρώ.

«Δεν το επιθυμούμε αυτό, όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, ώστε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και να σώσουμε το ευρώ», συνόψισε, προσθέτοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είναι o πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

«Η Αθήνα εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και χρειαζόμαστε μια πειστική έκθεση από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Eurogroup», τόνισε ο κ. Ρεν. Ο επίτροπος χαρακτηρίζει «ζωτικής σημασίας» όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν στη διαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου διάσωσης, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και να επικυρώσουν στο σημερινό κοινοβούλιο το νέο πρόγραμμα, αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του.

Οι 6 επείγουσες κινήσεις

Το οικονομικό επιτελείο καλείται από σήμερα να τρέξει ένα μαραθώνιο με ταχύτητα σπρίντερ, δεδομένου ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα πρέπει να καλυφθούν δεσμεύσεις που έμειναν πίσω αρκετούς μήνες, με πρώτη προτεραιότητα την παροχή διαβεβαιώσεων στο σημερινό Eurogroup και την παρουσίαση του στίγματος της νέας κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες είναι:

1. Η διαβεβαίωση των εταίρων στο σημερινό Eurogroup ότι υπάρχει πλέον μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης, η οποία θα δράσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων, αλλά και θα παράσχει τις δεσμεύσεις ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν από όλους.

2. Από αύριο (Τρίτη) κιόλας θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση από τη Βουλή της δανειακής σύμβασης που προβλέπει νέο δάνειο ύψους 130 δισ. ευρώ και απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ.

3. Αμέσως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τους όρους του νέου δανείου, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που θα συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση, καθώς και το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν νωρίτερα από τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ θα καταλήξουν στην υπογραφή του νέου μνημονίου.

4. Η λήψη της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει «ανάσα» για τα δημόσια ταμεία, τα οποία έχουν ελάχιστα αποθέματα και θα αποτραπεί ο ορατός κίνδυνος στάσης πληρωμών.

5. Η παράλληλη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες, μέσω του IIF, για τους όρους του hair cut των ομολόγων κατά 50% που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Η υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν επιβληθεί νομοθετικά μέχρι τώρα, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω των αντιδράσεων.

Πρόκειται για:

- Την εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το μέτρο πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβριο.

- Η εφαρμογή των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με το νέο μισθολόγιο.

- Η εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, όπως η επιβολή της εισφοράς στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

- Η υλοποίηση των νόμων για το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

- Η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ώστε να εισπραχθεί εντός του 2011 το ποσό των 2-3 δισ. ευρώ.

Εν αναμονή

Δηλώσεις στη βελγική τηλεόραση RTBF έκανε χθες το μεσημέρι ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ. Ο κ. Λετέρμ αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη αβεβαιότητα που προκάλεσε στις αγορές και τους εταίρους η αναπάντεχη πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, δηλαδή περιμένουμε τους Ελληνες να μας αποδείξουν ότι επιθυμούν πραγματικά να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις 26 Οκτωβρίου.

Αδιανόητη η έξοδος

«Το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό», δήλωσε ο Βέλγος επίτροπος Κάρελ ντε Χουχτ, χαρακτηρίζοντας εντελώς αδιανόητη μια έξοδο της χώρας από το ευρώ. Οπως είπε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή έξοδος από το ευρώ, έστω και μιας χώρας, θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, και γι' αυτό το λόγο δεν αποτελεί επιλογή για κανένα, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε με το ευρώ, κατέληξε ο Βέλγος επίτροπος.

Εισροή 80 δισ. ευρώ

Την εισροή συνολικού ποσού ύψους 60 δισ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2012, από την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης και επιπλέον 20 δισ. ευρώ, εντός του Φεβρουαρίου αναμένει το υπουργείο Οικονομικών, όπως προκύπτει από σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο περιγράφονται οι ενέργειες και τα βήματα που οφείλει να ακολουθήσει η χώρα.

Ειδικότερα τονίζεται πως στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών είναι μεταξύ των άλλων η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 (180 βουλευτών), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).

Παράλληλα το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι παράλληλα με την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη- μέλη απαιτείται, αλλά και να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις. Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες θα ανάψει το πράσινο φως για:

- Την εκταμίευση 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, αρχές Ιανουαρίου 2012.

- Την εκταμίευση 30 δισ., ευρώ για την εφαρμογή του PSI, αρχές Ιανουαρίου 2012.

- Τη διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου το αργότερο αρχές Ιανουαρίου 2012.

- Τη διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ, και από ΕΚΤ προς Ελληνικές Τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων.

- Τη συμφωνία για ανταλλαγή των ομολόγων.

- Την εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδος (επιπλέον 20 δισ. ευρώ), πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.

Ακόμα, στις άμεσες προτεραιότητες, της κυβέρνησης, το ΥΠΟΙΚ εντάσσει την κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού του 2012.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: