Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΟΦΩΝΟ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το ενδεχόμενο επίσπευσης του χρόνου διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, το κεντρικό ερώτημα και οι διαδικασίες διεξαγωγής του βρέθηκαν, στο επίκεντρο της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που άρχισε το βράδυ και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες....
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να γίνει δημοψήφισμα και εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Το μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι η Δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών, θα μεταφέρει, το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο του G-20, στην οποία έχει προσκληθεί να παραβρεθεί, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου η οποία συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα θα κριθούν τη Παρασκευή ενώ εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει.

Διευκρίνισε και πάλι ότι στο δημοψήφισμα το δίλημμα δεν είναι "αυτή ή άλλη κυβέρνηση", αλλά "ναι ή όχι στη σύμβαση", "ναι ή όχι στην Ευρώπη", "ναι ή όχι στο ευρώ".

Στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να υποστηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού αναφέρονται τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.

Συγκεκριμένα το Ρόιτερς, με συνεχή ροή για τις εξελίξεις της πολύωρης σύσκεψης των υπουργών της κυβέρνησης, σημείωσε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου. "Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό".

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί άσκησαν κριτική για την απόφαση που ελήφθη, αλλά τελικά αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος στους δημοσιογράφους βασική προϋπόθεση για την όσο το δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι η αποτύπωση των βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που επετεύχθη στην ΕΕ για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να διατυπωθεί σαφώς και το σχετικό ερώτημα που θα τεθεί στην κρίση των πολιτών.

Επιπροσθέτως, το σύνολο των τεχνικών διαδικασιών που πρέπει να διευκρινιστούν, ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ερώτημα θα τύχουν επεξεργασίας από υπουργική επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί σχετικά σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου, ει δυνατόν, να αποφανθούν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι βουλευτές.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έγινε αναλυτική συζήτηση για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της κ. Αποστολάκη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης το βράδυ της Παρασκευής.

Από την πλευρά τους κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησαν οι Ε. Καϊλή, Χ. Κεφαλίδου και Β. Παπανδρέου.

Μάλιστα σήμερα το πρωί η Εύα Καϊλή δήλωσε πως δε προτίθεται να παραιτηθεί τονίζοντας ότι "το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία".

Από την πλευρά της η Κ. Μπατζελή είπε πως οι εκλογές είναι λάθος τη δεδομένη χρονική στιγμή ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ, είπε πως οιι τράπεζες αντιτίθενται στην κυβέρνηση".

Ο κ. Μόσιαλος είπε πως η κυβέρνηση εμφανίστηκε ενωμένη και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, ερωτηθείς για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχολίασε "προς τι η αγωνία τους; Δεν ήθελαν τη δανειακή σύμβαση και τώρα θέλουν να εγκριθεί".

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μερίδα υπουργών εξέφρασε ενστάσεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης για δημοψήφισμα, αλλά και για το πώς εντάσσεται η συγκεκριμένη απόφαση στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι κκ Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας, Πάνος Μπεγλίτης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να διεξαχθεί το προσεχές διάστημα και όχι όπως αρχικά εκτιμηθεί, αφού ολοκληρωθεί στο σύνολό της η δανειακή σύμβαση.

Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά της, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση.

Η υπουργός Παιδείας φέρεται να διατύπωσε την άποψη ότι η απόφαση θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η δημόσια υποστήριξή της από τα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας εκτεθειμένους στην κριτική ότι οδηγούμε σε καταστάσεις αβεβαιότητας σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη.

Πρόσθεσε, δε, ότι με την απόφαση για δημοψήφισμα με αντικείμενο την επικύρωση από τον λαό της δανειακής σύμβασης, για πρώτη φορά συνομολογείται επίσημα ότι υφίσταται ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Μεταφορών, επίσης, ζήτησε να μείνει ανοιχτό το ερώτημα και ο χρόνος που θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα.

"Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι", φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: