Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Συσπείρωσης Αναρχικών και της Αναρχικής Αρχειοθήκης Αθήνας

Θεωρούμε σημαντικό να διευκρινίσουμε τη θέση μας σχετικά με τη δημοσιοποίηση πρόσφατων πρωτοβουλιών, που σχετίζονται με λογικές «περιφρουρήσεων αναρχικών εκδηλώσεων» στο χώρο του Πολυτεχνείου, που μάλιστα θεωρήθηκε σκόπιμο να καλυφθούν πίσω από την ....
γενική υπογραφή «Αναρχικοί-αντιεξουσιαστές» με σαφή πρόθεση εκπροσώπησης του λεγόμενου χώρου.

Εδώ και δεκαετίες πραγματοποιούμε πολύμορφες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών του τριημέρου εορτασμού στο Πολυτεχνείο, επίσης συμβάλλουμε στην δημιουργία αναρχικού μπλοκ στις 17 Νοέμβρη, στο οποίο κάθε φορά συμμετέχουν χιλιάδες αναρχικοί-αντιεξουσιαστές και νεολαίοι.

Μπορεί κάποιος να αποτιμά θετικά ή αρνητικά την συγκεκριμένη συμβολή μας. Δεν μπορεί όμως κανείς να αρνηθεί ότι ουδέποτε μέχρι τώρα –και στους πιο χαλεπούς καιρούς– επιζητήσαμε από οποιοδήποτε άτομο ή συλλογικότητα να «περιφρουρήσει» είτε την παρουσία μας στα τραπεζάκια έξω από το χώρο του Πολυτεχνείου, είτε τις εκδηλώσεις-συζητήσεις που πραγματοποιούμε με την αυθόρμητη συμμετοχή πλήθους συντρόφων, αλλά και γενικότερα ανθρώπων που εδώ και τόσα χρόνια δίνουν ένα σταθερό παρών σ' αυτές τις εκδηλώσεις.

Η θέση μας, λοιπόν, παραμένει ξεκάθαρα αντίθετη με κάθε είδους πολιτοφυλακές και αυτόκλητες εργολαβίες προστασίας των αναρχικών και λοιπών εκδηλώσεων και παρεμβάσεων.

Δεν έχουμε πάψει να διακηρύσσουμε την πάγια θέση μας ότι άβυσσος χωρίζει τις ιδεολογικοπολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και της κάθε αριστεράς με την ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Η ίδια, όμως, άβυσσος μας χωρίζει και από λογικές που αποδυναμώνουν την αναρχική απελευθερωτική πρόταση και δίνουν επιχειρήματα στους κάθε είδους εχθρούς της ελευθερίας.

Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τον διαγκωνισμό ανάμεσα σε μερίδες της αριστεράς, όπως ο ΣΥΝ και το ΚΚΕ, που θεσμικά αποτελεί πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρ' όλα αυτά ξεκαθαρίζουμε, για μιαν ακόμα φορά, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι σ' αυτήν την «διαμάχη» δεν σκοπεύουμε να λάβουμε το μέρος κανενός είτε έμμεσα είτε άμεσα. Μ' άλλα λόγια, όπως και στο παρελθόν, δεν αντιμαχόμαστε μια μερίδα της αριστεράς για να πριμοδοτήσουμε μιαν άλλη, που χαρακτηρίζεται περισσότερο κινηματική. Τα εκλογικά τους αλισβερίσια δεν μας αφορούσαν ποτέ, κάτι που δεν έπαψε να ισχύει και ούτε πρόκειται να ισχύσει για οποιοδήποτε λόγο.

Δεν ξεχνούμε, επίσης, ότι παραμένει διακαής πόθος διαφόρων εξουσιαστικών μερίδων η οριστική ματαίωση του «εορτασμού» της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73, καθώς και της πορείας που καταλήγει εδώ και 37 χρόνια στην αμερικάνικη πρεσβεία. Εκδηλώσεις στις οποίες οι αναρχικοί-αντιεξουσιαστές συνέβαλαν ώστε να μην αποτελούν ένα θεσμικό πανηγυράκι της μεταπολίτευσης ούτε την «αγωνιστική» επιβεβαίωση της δημοκρατίας απέναντι στην χούντα.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, και σ' αυτό το Πολυτεχνείο οι αναρχικοί να χρεωθούν τα όνειρα και τις επιδιώξεις καμίας εξουσιαστικής κλίκας. Πιστεύουμε ακόμη ότι «ανυποψίαστοι» δεν υπάρχουν πλέον, ειδικά μετά τα γεγονότα της Μαρφίν.

Θα επιμείνουμε στο δρόμο του αναρχικού και κοινωνικού απελευθερωτικού αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή κρατικής διαχείρισης, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και πάθος, όσο θα εντείνεται ο στραγγαλισμός ολοένα και μεγαλύτερων κοινωνικών κομματιών από τις εθνοσωτήριες κυβερνήσεις, που επιβάλλει η πολιτική και οικονομική ελίτ των κυρίαρχων.

Ως εκ τούτου, δεν αποδεχόμαστε τις οποιεσδήποτε τέτοιου είδους «τυχούσες» «πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις», που ενδεχομένως προκύψουν με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Θα πραγματοποιήσουμε τις εκδηλώσεις, που έχουμε προγραμματίσει για 15 και 16 Νοεμβρίου στο ισόγειο του κτιρίου ΜΑΧ, ενώ αναρτημένο πανώ και τραπεζάκια με αναρχικό υλικό θα υπάρχουν στη πλευρά της Πατησίων με Στουρνάρα, ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ και ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΕΙΣ, επιμένοντας στην ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο των εκδηλώσεων οποιουδήποτε επιθυμεί να προσέλθει σ' αυτές.

Συγκεντρωνόμαστε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 3:30 μμ στο Σύνταγμα με πανώ που θα γράφει:

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑΣ,
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΔΡΟΜΟ, ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ,
ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ,

αρνούμενοι την κάθε είδους προσπάθεια οικειοποίησης απόψεων, συνθημάτων και πρακτικών που οδήγησαν τους καταπιεσμένους ανθρώπους σε αλληλοεξόντωση προς δόξαν τους κράτους και των κάθε είδους εξουσιαστών.
Τέλος, για εμάς είναι αδιανόητο αναρχικοί να καλούνται να συμμετάσχουν σε μπλοκ του οποίου το πανώ θα γράφει ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ Ή ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ Ή ΤΑ ΟΠΛΑ το οποίο, όπως θυμίζουν γεμάτοι περηφάνια οι οργανωτές του, ήταν σύνθημα του ΕΑΜ σε πανώ σε πορεία τον Δεκέμβρη του 1944.

Γιατί η ιστορία των κομμουνιστών δεν θα γίνει ποτέ η δικιά μας ιστορία.

Γιατί αρνούμαστε να ξεχάσουμε το αίμα των αναρχικών που χύθηκε από κομμουνιστές κατά την διάρκεια της κοινωνικής επανάστασης στην Ισπανία το 1936-39, στην εξέγερση της Κροστάνδης το 1921, τον εκτοπισμό και την δολοφονία εκατομμύριων διαφωνούντων με τους κομμουνιστές στα Γκουλάγκ (Κεντρική Διεύθυνση Στρατοπέδων) της μετεπαναστατικής Ρωσίας, αλλά και των χιλιάδων δολοφονημένων και βασανισμένων από την περιβόητη Τσε-Κα (Έκτακτη Ρωσική Επιτροπή Προστασίας της Ρωσικής Επανάστασης κατά της Αντεπανάστασης και της Υπονόμευσης).

Γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι το 1923 έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του Λένιν καταμετρώνται 355 στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων, 105 φυλακές ενώ το 1941 στην «μεγάλη κομμουνιστική πατρίδα» που έσφυζε πράγματι από «κομμουνιστική υγεία» οι χαρακτηρισμένοι ως «ποινικοί» ανέρχονταν σε 15.000.000 ανθρώπους περίπου δηλαδή στο 10% του συνολικού πληθυσμού!!!

Φυσικά ο καθένας μπορεί να θαυμάζει αυτά τα «κατορθώματα», και να τοποθετεί τον εαυτό του στους «εκλεκτούς» συνεχιστές του έργου του ΕΑΜ ή της ΟΠΛΑ. Όχι όμως στο όνομα των αναρχικών, όχι εκπροσωπώντας τους αναρχικούς.

Ο αγώνας τόσων και τόσων αναρχικών σε κάθε χρόνο και χώρο για την κοινωνική απελευθέρωση από κάθε είδους δεσμά, από κάθε είδους εξουσία και ιδεολογία, συμπεριλαμβανομένης της κομμουνιστικής, δεν είναι ένα κουρελόχαρτο επειδή κάποιοι νομίζουν ότι έτσι είναι.

left-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: