Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ: Δρόμο τώρα! Κανένας πολιτικός χρόνος στους βιαστές της κοινωνίας

του Παναγιώτη Μαυροειδή

Χαίρε κρίση! Χρηματιστήρια αναστατώνονται. Οργισμένες και αντιτιθέμενες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών. Παρέμβαση αμερικανικού παράγοντα στις εξελίξεις υπέρ του Παπανδρέου. Χάος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αποσκιρτήσεις, διαφοροποιήσεις, με πιο σημαντική αυτή του Βενιζέλου για το δημοψήφισμα...

Πανικός στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που τρέμουν να πάρουν θέση υπέρ του ευρώ και της αντεργατικής πολιτικής, αλλά φυσικά, φύσει και θέσει δεν μπορούν να πουν και όχι. Τρικυμία εν κρανίω στην κοινοβουλευτική αριστερά, η οποία αφού αρχικά είδε το δημοψήφισμα ως ‘’εκβιασμό’’ και αντιπρότεινε …εκλογές, τώρα θέλει δημοψήφισμα (βλεπε ομιλία Παφίλη και Παπαδημούλη στη Βουλή)

Υπάρχει λαός! Πίσω από όλα αυτά, ναι είναι η καπιταλιστική κρίση και οι αντιθέσεις. Ναι, είναι η προσπάθεια εκβιασμού. Ναι, υπάρχουν οι απέλπιδες στρατηγικές σωτηρίας του ΠΑΣΟΚ ή του Παπανδρέου. Αλλά πίσω από αυτά είναι και ο λαός! Με απεργία, με διαδήλωση, με αδούλωτο πνεύμα, με λευκή απεργία, με μουρμούρα. Με όλα αυτά τα πολύχρωμα. Αλλά Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΜΠΤΕΤΑΙ, ΔΕ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ!

Ζητείται αυτοπεποίθηση για την ανατροπή! Ένα και μοναδικό πρέπει να είναι το πολιτικό σύνθημα της περιόδου για όλες τις αγωνιζόμενες δυνάμεις: ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ! ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ,ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟ ΤΩΡΑ!

Από μια κυβέρνηση που παραπαίει, είναι λάθος να ζητάς δημοψήφισμα. Δεν είναι ζήτημα άρνησης συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ούτε κάλεσμα για …αποχή. Γράφηκαν δυστυχώς και τέτοιες ανοησίες. Είναι λάθος να δίνεις πολιτικό χρόνο. Χωρίς τη κυβερνητική χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, μπορούμε να κάνουμε πολλά δημοψηφίσματα.

Η κοινοβουλευτική αριστερά αρχικά ζήτησε εκλογές, τρέμοντας να σηκώσει το γάντι του ‘’όχι στην ευρωζώνη και την ΕΕ’’. Πιο ακραία η τοποθέτηση Παπαδημούλη στη Βουλή: :«Εμείς θα σηκώσουμε το γάντι της δημοκρατικής πρόκλησης και θα πούμε στον κόσμο να πάει και να ψηφίσει και να εκφραστεί. Παρ’ ότι επιθυμούμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, με τα στοιχεία που ξέρουμε σήμερα για τη συμφωνία, η θέση μας θα είναι «ΟΧΙ»». Άντε να κερδηθεί μάχη έτσι… Το ΚΚΕ φυσικά δεν είναι σε αυτή τη θέση. Αλλά, παρά τη θετική του στροφή του από θεωρίες περί ‘’καταστροφής μετά από μια έξοδο από το ευρώ’’, δεν τολμά να δώσει τη μάχη στα ίσα με κύριο σύνθημα ΕΞΩ ΤΩΡΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΕ.

Άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις (ΜΑΑ-Αλαβάνος, Καζάκης κ.λ.π.), ζητούν δημοψήφισμα. ‘’Πιο σωστό’’, πιο συγχρονισμένο με τη λαϊκή διάθεση (χωρίς να είναι καθόλου δεδομένο ένα αποτέλεσμα υπέρ του ΟΧΙ), αλλά όχι σωστή θέση.

Μόνο το ΝΑΡ με την ανακοίνωση του και συνολικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και σωστά πάνω σε αυτό το ζήτημα, με τη θέση ‘’Να φύγει τώρα η κυβέρνηση και η πολιτική της εξαθλίωσης’’. Χαράζουν ξεκάθαρα μια γραμμή για ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Πολύ θετική η διαφοροποίηση δυνάμεων του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν στην αιχμαλωσία του ΣΥΝ και στην θέση της ‘’αριστερής διακυβέρνησης’’, τονίζουν ότι: ‘’γνώμη μας ήταν και παραμένει, ότι αυτό που προείχε και προέχει είναι η ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών κοινωνικών αγώνων…’’

Μέτωπο Αγώνα! Η πρόκληση και η νίκη είναι μπροστά μας! Δεν είναι της ώρας η εξαντλητική αντιπαράθεση πάνω σε αυτές τις προβληματικές τοποθετήσεις. Οι εξελίξεις αλλάζουν ώρα με την ώρα. Το κύριο ζήτημα, που υπάρχει μια ευρύτατη σύμπτωση απόψεων είναι η διαμόρφωση ενός ουσιαστικού περιεχομένου σε ένα καθολικό ισχυρό ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΧΙ, που μπορεί και πρέπει να συγκροτείται ανεξάρτητα από τη μία ή την άλλη κατεύθυνση των εξελίξεων. Ή μάλλον, πιο σωστά, μπορεί να εμπεριέχει δημιουργικά την απάντηση μας σε κάθε περίπτωση.

ΟΧΙ στο ευρώ και την ΕΕ.
ΟΧΙ σε αυτή και κάθε κυβέρνηση με την ίδια πολιτική.
ΟΧΙ η θέση μας σε ένα πιθανό δημοψήφισμα.
ΟΧΙ στα κόμματα της ΕΕ, του ΔΝΤ, σε περίπτωση εκλογών.
Πάνω σε αυτή το αναγκαίο περιεχόμενο και με άμεσο στόχο την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ, με ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ όλων των δυνάμεων της αριστεράς αλλά και ευρύτερα, με στόχο να οικοδομήσουμε ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα λαϊκής νίκης, εδώ και τώρα.

aristeroblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: