Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΗΣ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΔΙΕΓΝΩΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Ο υπόδικος για της μαζικές δολοφονίες στη Νορβηγία Andres Behring Breivik δεν μπορεί να κλειστεί φυλακή αλλά θα οδηγηθεί στο ψυχιατρείο για το υπόλοιπο της ζωής του, ανακοίνωσε η αστυνομία πριν λίγη ώρα.
Σύμφωνα με την 230 σελίδων έκθεση των...ψυχιάτρων που τον εξέτασαν κατά τη διάρκεια 13 συνεντεύξεων ο Breivik παρουσιάζει "μεγαλοειδές παραλήρημα" και "πιστεύει ότι είναι ο εκλεκτός που θα αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει".
Οι ψυχίατροι διέγνωσαν τον Breivik με σχιζοφρένεια (παρανοϊδούς τύπου), όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ήταν παρανοϊκός και κατά τις δολοφονικές επιθέσεις και κατά τη διάρκεια των 36ωρων συνεντεύξεων με τους ψυχιάτρους.
Νωρίτερα, παραδίδοντας την ψυχιατρική έκθεση ένας από τους ψυχιάτρους δήλωσε ότι η έκθεση καταλήγει σε σαφή συμπεράσματα για την ψυχική κατάσταση του Breivik.
Ο ψυχίατρος Torgeir Husby προσκομίζοντας την ψυχιατρική έκθεση, σήμερα Τρίτη, στο δικαστήριο, δήλωσε "Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για τα συμπεράσματά μας", "Ο Breivik ήταν πολύ συνεργάσιμος κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων" συμπλήρωσε ο κ. Husby.
Ο δικαστικός ψυχολόγος Pal Grondahl δήλωσε ότι υπάρχουν σαφή κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου κάποιος να χαρακτηριστεί εγκληματολογικά τρελός.
"Στατιστικά, 330 τέτοιες δικαστικές εκθέσεις έγιναν πέρυσι. Τέσσερις στις πέντε αποφάσισαν ότι ο ύποπτος είχε σώας τα φρένας. Μόνο ένας στους πέντε διαγνώστηκε ψυχασθενής. Επομένως ο πήχυς είναι υψηλός."

Πληροφορίες από BBC και CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια: