Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ- ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ. ΣΤΑΣΙΜΟ ΤΟ ΚΚΕ- ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Θεαματική άνοδο των κομμάτων της Αριστεράς καταγράφει το βαρόμετρο του ΣΚΑΙ που για πρώτη φορά φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πλεονεκτικότερη θέση από το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ να εκτοξεύεται και να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής από το ΛΑΟΣ.
Αναλυτικά τα ποσοστά που καταγράφονται για τα κόμματα είναι:

ΝΔ 28,5%ΠΑΣΟΚ 19,5%ΣΥΡΙΖΑ 12%ΚΚΕ 11%ΛΑΟΣ 8,5%Δημοκρατική Αριστερά 7,5%Οικολόγοι 3,5%
Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%
Η αποχή καταγράφεται στο 27%.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σχολιάζε στο fb: Αέρα στα πανιά μας, ΟΧΙ στα μυαλά μας! Τώρα είναι η ώρα για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της αριστεράς, της οικολογίας και των προοδευτικών δυνάμεων που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ με ένα minimum πρόγραμμα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες και ενωτική πίεση προς όλες τις ηγεσίες.

Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει για την έρευνα:
Στο 55% αναρριχάται η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου, με τις αρνητικές γνώμες για το πρόσωπό του να φτάνουν μόλις το 18%, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.
Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά του κ. Παπαδήμου και μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, καθώ επτά στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και έξι στους 10 του ΛΑΟΣ έχουν θετική γνώμη, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ θετική γνώμη έχει το 56%.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργού, είναι 25% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές.

Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται πως εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, καθώς το 45% των πολιτών δηλώνουν ότι τον εμπιστεύονται έναντι 35% που δεν τον εμπιστεύονται.

Το βαρόμετρο της Public Issue αποτυπώνει ξεκάθαρα την τάση αποδόμησης του κομματικού συστήματος με το 60% των πολιτών να απαντά ότι η κυβέρνηση συνεργασίας των δυο παλαιών κομμάτων δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Στην πρόθεση ψήφου, προηγείται η ΝΔ με ποσοστό 28,5%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 19,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 12%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 11%, ΛΑΟΣ 8,5%, Δημοκρατική Αριστερά 7,5% και Οικολόγοι 3,5%. Εκτός Βουλής φαίνεται πως μένει η Δημοκρατική Συμμαχία, καθώς συγκεντρώνει το 2,5%. Η αποχή καταγράφεται στο 27%.

Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δε θα έχει αυτοδυναμία.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει το 19%, ο Αντώνης Σαμαράς το 33%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης το 41%, ο Αλέξης Τσίπρας το 38% και η Αλέκα Παπαρήγα το 27%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο κανένας με 61%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου με 11%.

Στο μεταξύ, το 54% κρίνει αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών.

Όσον αφορά στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, οι ερωτηθέντες στο Βαρόμετρο του Νοεμβρίου πιο σημαντικό θεωρούν το οικονομικό με 58% (έναντι 57% τον Οκτώβριο) και δεύτερο την ανεργία με 34%. Τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα θεωρούνται οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, με 29%.

Μετά την παραίτηση Παπανδρέου, το 15% εκτιμά πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση και το 77% εκτιμά πως πηγαίνουν στη λάθος κατεύθυνση.

Πριν την παραίτηση Παπανδρέου τα πράγματα πήγαιναν στη σωστή κατεύθυνση για το 8% και στη λάθος για το 86%.

Τέλος, το 89% αισθάνεται κοινωνική ανασφάλεια. Ασφάλεια αισθάνεται μόλις το 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: