Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

Τη θέληση της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την κρίση χρέους που έχει ξεσπάσει στην Ευρωζώνη, εκφράζει ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενόψει 3ημερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Βρετανία...Σε συνέντευξή του στην "Sunday Telegraph", τονίζει ότι η Τουρκία θα ενδυνάμωνε την Ε.Ε. και ότι θα μπορούσε να γίνει "μηχανή ανάπτυξης" για την Ένωση.

Αναφερόμενος στη Συρία, υπογράμισε ότι "δεν υπάρχει πλέον χώρος για τα αυταρχικά καθεστώτα" στις όχθες της Μεσογείου και πρόσθεσε: "Ως κάποιος που σπούδασε στη Βρετανία, που έζησε στη Βρετανία και έχει αυτό το διεθνές όραμα, ο πρόεδρος Άσαντ έπρεπε να είναι σε θέση να το γνωρίζει αυτό".

Η Τουρκία "τόν έχει συμβουλεύσει με έντονο τρόπο να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Του έχουμε πει ότι αν δεν ηγηθεί ο ίδιος της αλλαγής, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ άσχημα" ανέφερε.

Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, με τη Συρία να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός και από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ.

Τον Τούρκο πρόεδρο θα συνοδεύει και η σύζυγός του.
Η Βρετανία είναι μεταξύ των υποστηρικτών της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: