Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κατάληψη της Γεωπονικής κατά της Εφεδρείας

Η Σύγκλητος και το διοικητικό προσωπικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών "κατεβάζουν ρολά" στο κεντρικό κτίριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εργασιακή εφεδρεία που προωθείται και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση...Η απόφαση της Συγκλήτου προβλέπει διήμερη αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος την 30η Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου (ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), καθώς όπως τονίζει το πανεπιστήμιο απειλείται με "αποψίλωση".

"Η αναγκαστική συνταξιοδότηση και η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας αφ' ενός μεν αποτελεί πλήγμα για τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους καταρρακώνει ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά, αφετέρου δε απογυμνώνει το ήδη ελλιπές προσωπικό του Πανεπιστημίου από σημαντικότατους υπαλλήλους, το κενό των οποίων θα δημιουργήσει ανυπέρβλητη δυσλειτουργία έως και την πλήρη αδρανοποίηση τομέων ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση και την έρευνα καθώς και για την ομαλή λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος.

Τέτοιες ενέργειες της Πολιτείας υποβαθμίζουν το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη φάση εφαρμογής του νέου Νόμου, ο οποίος είχε ως διακηρυγμένο στόχο του την αναβάθμιση της ποιότητας και τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ της χώρας μας", υπογραμμίζει η Σύγκλητος της Γεωπονικής.

Η φοιτητική νεολαία του Συνασπισμού εξέδωσε και αυτή ανακοίνωση στήριξης, στην οποία καυτηριάζει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και την επίπτωσή του στη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς "θέτει σε συνολικό κίνδυνο τη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών και Πανεπιστημίων. Οι περικοπές στην ήδη υποχρηματοδοτούμενη δημόσια εκπαίδευση κατά 1,2 δισ. σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού στα Πανεπιστήμια λόγω εφαρμογής της εφεδρείας θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη δημόσια εκπαίδευση ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας", τονίζεται.

Προειδοποίηση από το υπουργείο
Η κυβερνητική πολιτική από την άλλη δεν δείχνει να αλλάζει, με την ευρεία πολιτική συναίνεση στην Παιδεία για προώθηση της πλήρους εφαρμογής του νέου νόμου - πλαίσιο.

Νωρίς τη Δευτέρα ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Β.Παπάζογλου απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς πρυτάνεις ΑΕΙ και προέδρους ΤΕΙ για τις δαπάνες.

Οπως τονίζει σε σχετικό έγγραφο, δεν θα υπογράφονται αποφάσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δηλαδή έχουν αναληφθεί οι υποχρεώσεις, χωρίς να έχει προωθηθεί η νόμιμη διαδικασία.

Το υπουργείο προειδοποιεί ότι θα αναζητούνται πειθαρχικές ευθύνες και θα καταλογίζονται οι δαπάνες σε βάρος όσων τις αναλαμβάνουν χωρίς το νόμιμο τρόπο, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.

ΈΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: