Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΚ ΧΑΝΙΩΝ.: Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Βρήκα στο fb από το ΣΕΚ Χανίων την αφίσα του πρώτου γιορτασμού της εξέγερσης. Η πορεία έγινε στις 15/11/1974, δύο μέρες πριν τις εκλογές και είχε απαγορευτεί να περάσει από την πλατεία Συντάγματος γιατί εκείνη την ώρα μιλούσε ο Γ. Μαύρος. Κατέληξε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου για πρώτη φορά αυθόρμητα, όταν διαβάζονταν τα ονόματα των νεκρών του αγώνα, φωνάχτηκε το σύνθημα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ο Τάσος Κατιντσάρος που ήταν παρών λέει σε... ένα σχόλιό του στο τοίχο του στο fb για την πορεία εκείνη δίνοντας και στοιχεία που χρησιμεύουν στην ανάλυση:
"Και το ΚΚΕ, και το ΠΑΣΟΚ, και το ΚΚΕεσ αντιτάχθηκαν σθεναρά στην εκφρασμένη θέληση των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων να γιορταστεί η εξέγερση πριν τις εκλογές της 17/11/74!  Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αντιτάξουν στη θέληση των συνελεύσεων αποφάσεις των νεοσύστατων Δ.Σ. των συλλόγων που είχαν προκύψει από τις φοιτ. εκλογές.
Η πιο αποκρουστική παρέμβαση, πάντως, ήταν αυτή του Μίκη, που δήλωνε στα πηγαδάκια μπροστά από το Πολυτεχνείο ότι θα φέρει τους οικοδόμους να μας ματσουκώσουν! Ο γιορτασμός έγινε την ώρα που μίλαγε ο Γ. Μαύρος (ΕΚΝΔ) στο Σύνταγμα.
Ήταν ιδιαίτερα πετυχημένος, μιας και κατά γενική ομολογία συγκέντρωσε πάνω από 40.000 λαού, και η πορεία ήταν μια κατακόκκινη συγκλονιστική διαδήλωση που άφησε βαθύ αποτύπωμα σ' όσους την έζησαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: