Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα δημοτικά τέλη Βέροιας

Από τους συμβούλους της ΛΑΣ, Ιωάννα Σοφρόνωφ και Γιώργο Μελιόπουλο, ανακοινώθηκαν τα εξής σχετική με την πρόσφατη αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού: "Σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και η «εθνοσωτήρια κυβέρνηση» φορτώνει υπέρογκα βάρη μονομερώς στους εργαζόμενους, συμπληρωματικά...και οι δήμοι γίνονται ένας μηχανισμός που στέκεται εχθρικά απέναντι στο ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα.
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι και με τον «Καλλικράτη», για τον οποίο πανηγύριζαν οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛάΟΣ, του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι δήθεν άχρωμοι- ανεξάρτητοι, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες λειτουργούν ως αναπόσπαστο κομμάτι της Κεντρικής Διοίκησης με στόχο να ληστέψουν στην κυριολεξία τους δημότες για τις χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες και όσες μπορέσουν να τις ξεπουλήσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία με δυσβάσταχτα κόστη και αποτελέσματα για τα ήδη υπερχρεωμένα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση η δημοτική αρχή Βέροιας πριν από λίγες μέρες αύξησε τα τέλη από 9% ως 44%. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι και η τελευταία. Μια ματιά στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνει τι θα ακολουθήσει.

Τα ήδη πετσοκομμένα έσοδα των δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μειώνονται το 2012 κατά 1,2 δις ευρώ (από 4,4 σε 3,2 δις ευρώ). Τα έξοδα της Τοπικής διοίκησης για το 2012 προϋπολογίζονται στα 6.5 δις ευρώ από τα οποία μόνο τα 3.2 δις ευρώ θα δοθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επομένως-γιατί η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη- τα υπόλοιπα 3,3 δις ευρώ θα φορτωθούν στις πλάτες των εργατικών λαϊκών οικογενειών οι οποίες θα κληθούν να καταβάλλουν αυτό το ποσό είτε μέσω των δημοτικών τελών είτε μέσω ιδιωτικοποιήσεων συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, για την οποία έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι υπάλληλοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επιβάλλεται να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο, την δική τους συμμαχία προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να διεκδικήσουν αύξηση των πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τις διευρυμένες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με στόχο την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που φορτώνει φτώχεια, ανεργία, χαράτσια, απολύσεις, μειώσεις μισθών-συντάξεων στην πλειοψηφία του λαού".

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν αυτές τις αυξήσεις και αντιπρότειναν μειώσεις μέχρι και απαλλαγές για την πλειοψηφία των λαϊκών

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Χατζησάββας είπε...

Από πού προκύπτει ότι ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε για την εφαρμογή του Καλλικράτη; Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε μια περίοδο που το αίτημα για κοινό βηματισμό της αριστεράς τίθεται επιτακτικά καλά θα κάνουν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να εγκαταλείψουν τις πολεμικές και τις αστήριχτες νύξεις. Αν διαθέτουν τέτοια κείμενα που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τους προκαλώ να τα δώσουν στη δημοσιότητα.

Παναγιώτης Χατζησάββας