Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΒΕΡΟΙΑ- Στο επίκεντρο η διακοπή ρεύματος σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν και οι θέσεις στάσιμου εμπορίου

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βέροιας με διαδικαστικά θέματα, ωστόσο η παρέμβαση μελών της κίνησης των «Ρομπέν της ΔΕΗ» στην επιτροπή έδωσε αφορμή για την διεξαγωγή συζήτησης για το μείζον κοινωνικό θέμα με την διακοπή του ρεύματος σε ανθρώπους που δεν έχουν την...οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ο Νίκος Ασλάνογλου και η Μαρία Θεοδωρίδου, που ζήτησαν τον λόγο και μίλησαν εκ μέρους της Κίνησης, ζητώντας και ρωτώντας τα μέλη της Επιτροπής αν έχουν την πρόθεση να ασχοληθούν με το παραπάνω, συνεχώς αυξανόμενο, κοινωνικό φαινόμενο, καθώς η πρόσβαση στο ρεύμα, το νερό και άλλα παρόμοιες υπηρεσίες, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Όπως επίσης σημείωσαν, υπάρχουν Δήμοι στην Ελλάδα που όχι μόνο συμπαρίστανται θεωρητικά στους δημότες τους που έρχονται αντιμέτωποι με την διακοπή του ρεύματος, αλλά τους παρέχουν δωρεάν νομικές συμβουλές ή ακόμα και κάλυψη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Βοργιαζίδης, αν και συμφώνησε με το γεγονός ότι και κοινωνικό φαινόμενο είναι και αφορά την ποιότητα της ζωής των πολιτών το φαινόμενο, σημείωσε πως βάσει των αρμοδιοτήτων που σαφώς καθορίζονται από τον «Καλλικράτη», η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν έχει δικαίωμα να θέτει τέτοια ζητήματα, καθώς αρμόδια για ανάλογα θέματα, είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης. Ως εκ τούτου, τουλάχιστον ως Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν θα μπορούσε να γίνει κάποια σχετική εισήγηση.

Η Κατίνα Κοστογλίδου και ο Μανώλης Γουναράς συμφώνησαν επίσης πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα και προσοχή, προτείνοντας να τεθεί θέμα από τα μέλη της Επιτροπής στο δημοτικό συμβούλιο με την ιδιότητά τους ως δημοτικοί σύμβουλοι.

Τελικά, αφού συμφώνησαν όλοι πως τυπικά δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της Επιτροπής, αλλά ουσιαστικά αφορά όλους, ως ανθρώπους κυρίως, θα τεθεί το θέμα από μερίδα δημοτικών συμβούλων στην επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να γίνει διευρυμένη συζήτηση και να αναλάβει και ο Δήμος πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης και έμπρακτης βοήθειας προς τους πολίτες που μένουν χωρίς ρεύμα, ειδικά τώρα που έχει προστεθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το τέλος ακίνητης περιουσίας, που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξόφλησή τους.

"Αδιαφορούν οι τοπικές κοινότητες για τις θέσεις στάσιμου εμπορίου"Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε αρκετά την Επιτροπή και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, είναι ο ορισμός θέσεων άσκησης στάσιμου και υπαίθριου εμπορίου, εμποροπανηγύρεων και γενικά υπαίθριων δραστηριοτήτων, για τον οποίο οι τοπικές κοινότητες κλήθηκαν να κάνουν εισηγήσεις, προκειμένου να υπάρξει εισήγηση από την Επιτροπή και απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, αν και εδώ και 2,5 μήνες έχει αποσταλεί σχετικό έγγραφο και έχουν γίνει επανειλημμένες οχλήσεις, πολλοί από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων δεν ανταποκρίθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο έτσι τις θέσεις των πολιτών που ασκούν υπαίθριο και στάσιμο εμπόριο ή τις εμποροπανηγύρεις που γίνονται στις Κοινότητές τους.

Επειδή ο χρόνος είναι πολύ λίγος και θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι διαδικασίες ώστε με το τέλος του έτους οι δραστηριοποιούμενοι στον τομέα αυτό θα πρέπει να ανανεώσουν τις άδειές τους, την ερχόμενη εβδομάδα θα κληθούν σε σύσκεψη όλοι οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Βέροιας, ώστε να τους αναλυθεί η σοβαρότητα του θέματος και να τους δοθούν σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για τις άμεσες ενέργειες που υποχρεούνται να κάνουν.

Πηγή: "Λαός", συντάκτης Νίκος Βουδούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: