Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ- ΚΟΛΛΗΣΕ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ Η ΔΩΡΕΑ ΚΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Σοβαρές αιχμές κατά του αναδόχου του έργου κατασκευής της Γέφυρας «Αδελφών Κούσιου» και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας αφέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τόσο από τον εκπρόσωπο της επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς Νίκο Παπαγιανούλη, όσο και από...
 τον πρώην αντιδήμαρχο Τεχνικών Δημήτρη Δάσκαλο και άλλους δημοτικούς συμβούλους.
Αφορμή ήταν η συζήτηση θεμάτων σχετικά με την προσφυγή του ανάδοχου εργολάβου κατά της ποινικής ρήτρας που του επέβαλε ο δήμος, λόγω της καθυστέρησης αποπεράτωσης του έργου.

Στην ίδια συνεδρίαση, η οποία κατόπιν πρότασης του Γιώργου Μιχαηλίδη λόγω του περασμένου της ώρας διακόπηκε στις 2.15 π.μ. και συνεχίστηκε χθες το βράδυ (μετά από 8 ώρες συνεδρίασης!), διεξήχθη μακροσκελής συζήτηση και για την λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της επιβολής του τέλους ακίνητης περιουσίας (το γνωστό ως «χαράτσι»), στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι ομάδων πολιτών.

Νωρίτερα, τέθηκαν αρκετά θέματα προ της συζήτησης των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Επίσης, αποφασίστηκε, σε έκτακτο θέμα που τέθηκε, η παραχώρηση για χρήση μικρού λεωφορείου του πρώην Δήμου Μακεδονίδος στα ΚΤΕΛ Ημαθίας, ώστε να εξυπηρετούνται οι μαθητές που σχολούν πριν τις ώρες που εκτελούνται τα μαθητικά δρομολόγια.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα για την δέσμευση του δημοτικού συμβουλίου για εγγραφή στον προϋπολογισμό του Δήμου έτους 2012 πίστωσης για την κάλυψη της δαπάνης για την απόθεση των απορριμμάτων του Δήμου Βέροιας στον ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη, για το 2012.


Για την γέφυρα «Αφων Κούσιου»
Έντονα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο το θέμα της γέφυρας Κούσιου, η κατασκευή της οποίας ήδη έχει ξεφύγει κατά 4 μήνες από την αρχική προθεσμία που προέβλεπε η σύμβαση και εκπνέει σε 2 μήνες η τρίτη παράταση που δόθηκε για την αποπεράτωσή της.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο δεν θα το αποπερατώσει, καθώς η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών δείχνει κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Δημήτρης Δάσκαλος, ο οποίος κατά την υπογραφή της Σύμβασης το 2010 ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, επέρριψε ευθύνες τόσο στον εργολάβο, για τον οποίο μάλιστα σχολίασε πως «δεν του γέμιζε το μάτι», όσο και προς την τεχνική υπηρεσία, η οποία, κατά την άποψή του, θα έπρεπε από τον περασμένο Ιούλιο να ξεκινήσει διαδικασίες για την έκπτωση του αναδόχου.

Αίσθηση προκάλεσε και η ρήση του κ. Δάσκαλου ότι «ο εργολάβος δεν μπορεί να κατασκευάσει το έργο», ζητώντας να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξή του ως έκπτωτου και να αναλάβει η διαχειριστική αρχή την αποπεράτωση της κατασκευής της γέφυρας.

Με ήπιο, πλην όμως σαφέστατο τρόπο, ο εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης της δωρεάς των αδελφών Κούσιου Νίκος Παπαγιαννούλης απέδωσε ευθύνες προς πολλές κατευθύνσεις, σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως σημείωσε, από την αρχή διαπιστώθηκε ότι «κάτι δεν πήγαινε» καλά και παρά τις επισημάνσεις, δεν διαπιστώθηκε η πρόθεση να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Αναφερόμενος στην στάση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, διερωτήθηκε: «Σε αμέλεια, αβλεψία ή σκοπιμότητα οφείλεται αυτή η κατάσταση…» και συμπλήρωσε: «Έπρεπε 6 μήνες πριν να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος, αλλά η Τεχνική Υπηρεσία αγρόν ηγόραζεν»…

Ο διευθυντής Τεχνικού – Πολεοδομικού Μάρκος Κακοδήμος, αφού εξέφρασε την άποψή του σχετικά με την πορεία του έργου, σημείωσε ότι με την επιλεχθείσα μέθοδο κατασκευής, «τείνει να πιστεύει ότι δεν θα κατασκευαστεί το έργο». Στις καταγγελίες – αιχμές του κ. Παπαγιαννούλη, ο κ. Κακοδήμος δεν απάντησε.

Για το «χαράτσι»
Πολύωρη συζήτηση επί του αιτήματος πολιτών που μάζεψαν υπογραφές για τον σκοπό αυτό, αναφορικά με την ζητούμενη έμπρακτη στήριξη του δήμου προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης, αλλά και για την έκφραση γνώμης κατά των φοροεισπρακτικών μέτρων.

Εκ μέρους των πολιτών, στην πλειοψηφία τους μέλη των «αγανακτισμένων», έλαβαν τον λόγο οι Δημήτρης Χατζής, Ηλίας Παρασκευόπουλος και Μαρία Θεοδωρίδου, οι οποίοι μετέφεραν τα αιτήματα των πολιτών που εκπροσωπούσαν. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Χατζής κατέθεσε τα παρακάτω αιτήματα:

•Χαρακτηρισμό του μέτρου ως παράνομο και αντισυνταγματικό

•Συγκέντρωση των αποδειχτικών όσων πληρώνουν σε ΑΤΜ μόνο το ηλεκτρικό και την αποστολή τους στην ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα

•Νομική κάλυψη σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι»

•Αποτροπή της διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν, με ομάδες περιφρούρησης

•Επανασύνδεση του ρεύματος με την βοήθεια δημοτικών υπαλλήλων.
Από αυτά, τελικά το Σώμα υιοθέτησε τα πρώτα τέσσερα (καθώς το πέμπτο αποτελεί στην ουσία παράνομη πράξη, που ούτε προτίθεται, ούτε θα μπορούσε να διατάξει τους δημοτικούς υπαλλήλους να προβούν σε αυτή), με ψήφισμα που πρότειναν από κοινού η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Επιπλέον, η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου ζήτησε την έγκριση του Σώματος για να υποβάλλει εξώδικη δήλωση προς τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας θα ζητά την μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κανέναν πολίτη που αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες στην αποπληρωμή του οφέλους, να μην γίνει καμία διακοπή μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή πολιτών για την συνταγματικότητα του φόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου 2011, ενώ παράλληλα θα επιφυλάσσεται πως θα κινηθεί νομικά για κακουργηματικές πράξεις, αν εξαιτίας της διακοπής πάθει το παραμικρό οποιοσδήποτε δημότης Βέροιας.

Αύξηση και εξομοίωση των δημοτικών τελών
Κατά την συζήτηση επί των εισηγήσεων της Οικονομικής Επιτροπής για τα δημοτικά τέλη, αποφασίστηκε, λίγο πριν την διακοπή της συνεδρίασης, για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού αποφασίστηκε να γίνει στις οικίες αύξηση από 1,47 ευρώ σε 1,60 ευρώ ανά τ.μ. για την πόλη της Βέροιας, ενώ για όλες τις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες αποφασίστηκε η εξίσωση των τελών στο 1,30 ευρώ / τ.μ., με συνέπεια σε κάποιες δημοτικές ενότητες να υπάρχει αύξηση και σε άλλες μείωση. Στη συνεδρίαση επρόκειτο να συζητηθούν και τα άλλα τέλη, αν και η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής πρότεινε μηδενικές αύξησης.

Νίκος Βουδούρης
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΑΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: