Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γερμανικό διευθυντήριο με αντάλλαγμα το ευρωομόλογο

Το Βερολίνο επιδιώκει να αποτελέσει το διευθυντήριο της Ευρωζώνης με αντάλλαγμα την έκδοση ομολόγου. Στόχος να μπορεί να απορρίπτει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Πρώτες αντιδράσεις από τους "συμμάχους" Γαλλία και Φινλανδία...Προς ένα νέο, σκληρότερο... Μάαστριχτ οδεύει η Ευρώπη. Το Βερολίνο, με την αλλαγή-εξπρές των ευρωπαϊκών συνθηκών που προωθεί, επιδιώκει να καταστεί οικονομικό διευθυντήριο της Ευρωζώνης και να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στους εταίρους, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγου.

Ενδεικτική των γερμανικών προθέσεων είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, κατά τον οποίο η καγκελάριος Μέρκελ θα προτείνει τον Δεκέμβριο αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των κανόνων σταθερότητας της Ευρωζώνης, που θα δίνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίπτει τις προτάσεις των εθνικών προϋπολογισμών.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι χώρες της Ευρωζώνης τηρούν το χρέος εντός του ορίου του 60% του ΑΕΠ, η Γερμανία θα προτείνει η κάθε χώρα να ιδρύσει ένα fund που θα αναλάβει το χρέος που υπερβαίνει αυτό το όριο.

"Το συνολικό χρέος πρέπει να κατέλθει του 60% του ΑΕΠ εντός των επόμενων 20 ετών" πρόσθεσε, εξηγώντας ότι το χρέος του fund κάθε χώρας θα πρέπει στη συνέχεια να εξοφλείται με πόρους της ίδιας της χώρας και να επιστρέφει σε βιώσιμα επίπεδα. Οι βλέψεις του Βερολίνου για την επιβολή διευθυντηρίου έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι. Πηγές προσκείμενες στον Νικολά Σαρκοζί ανέφεραν πως ο Γάλλος πρόεδρος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος, ενώ την αντίθεσή της στα σχέδια της Α. Μέρκελ εξέφρασε ακόμη και η Φινλανδία, η οποία μέχρι πρότινος ήταν δεμένη στο άρμα της Γερμανίας.

Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση οδηγεί σε διάσπαση του ευρώ εμφανίστηκε εξάλλου χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ. Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας δήλωσε ότι απορρίπτει λύσεις που αποβλέπουν στην "τεχνητή διαίρεση της ΕΕ" και υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αυξηθούν οι διαφορές μεταξύ μελών της Ευρωζώνης και μελών της ΕΕ. Αρνητικός ήταν ο επικεφαλής της Ευρωζώνης και στο ενδεχόμενο κοινής έκδοσης ευρωομολόγου από τις 6 χώρες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα "ΑΑΑ" (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία και Λουξεμβούργο).

Ο Ολι Ρεν
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διά του εκπροσώπου του Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν για την έκδοση κοινών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν την ενότητα της Ευρωζώνης και όχι να οδηγήσουν στη διάσπασή της.

Με αυτή τη θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει, προς πάσα κατεύθυνση, ότι την ευθύνη της δημοσιονομικής επιτήρησης των χωρών-μελών έχει η ίδια και όχι οι κοινοτικές πρωτεύουσες, όσο "ειδικό βάρος" και να έχουν.

Η Κομισιόν εμφανίζεται εμφανώς ενοχλημένη και από τη μέθοδο που ακολουθεί ο γαλλογερμανικός άξονας για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών, παρακάμπτοντας τον ρόλο της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Προτάσεις

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν θα κληθούν από τους ομολόγους τους να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις προθέσεις του Βερολίνου και του Παρισιού.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι οι αξιωματούχοι των δύο μεγαλύτερων Οικονομιών της ΕΕ θα ανταποκριθούν σε αυτές τις πιέσεις, καθώς το περίγραμμα της κοινής πρότασης Σαρκοζί - Μέρκελ προβλέπεται να ξεδιπλωθεί στο τέλος της εβδομάδας με ομιλίες του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου σε Τουλόν και Βερολίνο αντίστοιχα.

Οπως δήλωσε χθες ο Ολι Ρεν, το Εurogroup καλείται να οριστικοποιήσει σήμερα τις κρίσιμες βασικές πτυχές σχετικά με τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Βαγγέλης Δεμίρης - Κατερίνα Κοσμά

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: