Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΥΡΩ

Οι Γερμανοί εξαξωγείς «μπορούν να ζήσουν χωρίς το ευρώ», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους, της BGA, ο Άντον Μπέρνερ, ερχόμενος σε αντίθεση με τους γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι παρουσιάζουν το ενιαίο...νόμισμα ως ζωτικής σημασίας για την γερμανική οικονομία.
«Το σημαντικό για μας είναι η ελεύθερη αγορά, δεν έχουμε υποχρεωτικά ανάγκη από ένα κοινό νόμισμα», δήλωσε ο Άντον Μπέρνερ στους δημοσιογράφους. «Υπάρχει ζωή για τη Γερμανία μετά το ευρώ; Ναι, υπάρχει», πρόσθεσε.
Ο εξαγωγικός είναι νευραλγικός τομέας της γερμανικής οικονομίας με τις μικρές και μεσαίες εταιρείες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο γερμανικό εξαγωγικό εμπόριο.

Η διατήρηση του επιπέδου των εξαγωγών στις χώρες της ευρωζώνης δεν εξαρτάται από το ίδιο το ευρώ, αλλά από την ελεύθερη αγορά, από την απουσία τελωνειακών δασμών, για παράδειγμα, εξήγησε ο πρόεδρος της BGA.

Όμως «μια Ιταλία που βυθίζεται εντός του ευρώ είναι το ίδιο καταστροφικό γεγονός με μία Ιταλία που βυθίζεται εκτός του ευρώ», δήλωσε ο Άντον Μπέρνερ, ο οποίος εξέφρασε τον σκεπτικισμό του ως προς την ικανότητα της Ιταλίας να θέσει σε εφαρμογή τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη της οικονομίας της και των δημοσιονομικών της, καθώς και την ανησυχία του για τη Γαλλία η οποία αντιμετωπίζει «μεγάλο πρόβλημα ανάπτυξης και παραγωγικότητας».

Το τέλος του ευρώ θα δημιουργούσε φυσικά ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά «με μία λογική νομισματική πολιτική και με μία συμφωνία με τα συνδικάτα», θα ήταν σε θέση να το ξεπεράσουν, είπε ο Άντον Μπέρνερ.

«Ένας καλός επιχειρηματίας οφείλει να σκέπτεται το σχέδιο Β», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν επιθυμεί το τέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: