Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Τελικά όσο περνούν οι ώρες και δεν ανακοινώνεται το όνομα του νέου πρωθυπουργού, αποδεικνύεται ότι η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, παρουσιάζει μεγαλύτερη δυναμική, έναντι των ετέρων υποψηφίων Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Νικηφόρου Διαμαντούρου....
Ο Λουκάς Παπαδήμος πήγε στο αεροπλάνο από την Αμερική για την Ελλάδα με το τίτλο του φαβορί να αναλάβει την πρωθυπουργία στη μεταβατική κυβέρνηση, που θα προέλθει από τη συμφωνία ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.

Ίσως γι αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή, το εκμεταλλεύτηκε και έθεσε τους όρους τους, τόσο προς τον κ. Παπαπανδρέου όσο και προς τον κ. Σαμαρά.

Τόνισε λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ηγηθεί μια μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία δεν θα έχει λόγο στη σύνθεση της και ειδικά προς τα υπουργεία που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία αλλά και τις μνημονιακές συμφωνίες.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος απαίτησε αυτή η κυβέρνηση, να έχει την πολιτική στήριξη των δυο κομμάτων που θα σφραγιστεί με τη συμμετοχή πρωτοκλασάτων στελεχών από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Ο τρίτος όρος του Λουκά Παπαδήμου που δεν έχει γίνει αποδεκτός ακόμα, καθώς αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Ν.Δ, είναι η ημερομηνία των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου. ο κ. Παπαδημός χωρίς να θέτει χρονικό προσδιορισμό θεωρεί ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει τη θητεία, αφού ολοκληρωθεί και η διαδικασία του PSI, δηλαδή η ρύθμισης του χρέους και από πλευράς ιδιωτών, στο κούρεμα του 50%.

Ως τραπεζίτης και γνώστης αυτών των θεμάτων ο κ. Παπαδήμος θεωρεί ότι αυτό δεν θα έχει συμβεί μέχρι την 19η Φεβρουαρίου, που συμφώνησαν τα δύο κόμματα να διεξαχθούν οι εκλογές και ζητά αν κριθεί απαραίτητο να παραταθεί η θητεία της κυβέρνησης.

Τέλος μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί, θέλουν τον κ. Παπαδήμο να θέτει βέτο, ώστε να έχει αυτός την αποκλειστική επιλογή για τη στελέχωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, κάτι που δεν αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του κ. Βενιζέλου, που θα διατηρήσει μόνο τη θέση του Αντιπροέδρου, ή κάποιων εκ των δύο υφυπουργών Παντελή Οικονόμου ή Φ. Σαχινίδη.

Όλα αυτά τα αιτήματα έχουν μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , αν και ο κ. Παπαδήμος είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής στα δύο κόμματα.

Το τελεσίγραφο, όμως που έχει θέσει η Ε.Ε και συγκεκριμένα το Βερολίνο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συμφωνήσουν σήμερα οδηγεί μάλλον σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις για να επιλεγεί ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και για αυτό υπάρχουν συνεχείς επικοινωνίες του κ. Παπανδρέου με τον κ. Παπαδήμο.

Άλλωστε, η δεύτερη επιλογή του νομικού Νικηφόρου Διαμαντούρου, δεν προχωρά καθώς και ο ίδιος εκφράζει αντιρρήσεις καθώς θεωρεί ότι στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, θα πρέπει να διαθέτει άριστες οικονομικές γνώσεις.

Αν... (λέμε αν) "στραβώσει" η περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου, δεύτερη επιλογή είναι αυτή του εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελίωτη. Άλλωστε οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ , είχαν εκφράσει ανεπισήμως κάποιες ενστάσεις στην επιλογή Λουκά Παπαδήμου, καθώς ως τραπεζίτης, στο παρελθόν είχε εκφράσει την αντίθεση του, στην επιλογή του κουρέματος κατά 50% των ελληνικών ομολόγων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες , από πλευράς Ν.Δ η επιλογή του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, δεν είναι αποδεκτή.


news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: