Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Κάνουν τις καθαρίστριες μετόχους, νέο «εύρημα»

Άκρως ευρηματικές στην παρανομία εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες παρακάμπτουν την εργατική νομοθεσία προκειμένου να εκμεταλλεύονται όλο και στυγνότερα τους εργαζομένους χωρίς καμιά συνέπεια.
Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει η...
 εφημερίδα, «Το Βήμα», οι εργοδότες «πωλούν» εικονικά ή εκβιαστικά μερικές μετοχές της εταιρείας τους σε υπαλλήλους τους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς καθαριστές.
Έτσι όταν οι άνθρωποι αυτοί απολύονται η εταιρεία δεν υποχρεώνεται να τους δώσει οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση, ενώ δεν παίρνουν και κανένα άλλο νόμιμο επίδομα. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα ότι οι άτυχοι εργαζόμενοι είναι μέλη της εταιρείας που απλώς αποχωρούν από το... μετοχικό σχήμα.
Άλλες εταιρείες καθαρισμού προχωρούν σε σειρά άλλων παραβιάσεων. Πολλοί δεν πληρώνουν τα ρεπό των εργαζομένων ή τα επιδόματα αδείας. Αφότου, με πρόσφατο νόμο, υποχρεώθηκαν οι εργοδότες να καταθέτουν τις νόμιμες αμοιβές των καθαριστών στις τράπεζες, τους ζητούν με την απειλή της απόλυσης, από τους εργαζομένους μετά την είσπραξη να επιστρέψουν ένα μέρος του ποσού στην εταιρεία.
Οι νέου τύπου αυθαιρεσίες σε βάρος εργαζομένων σε εταιρείες καθαρισμού, που συνιστούν έναν κανονικό εργασιακό «μεσαίωνα» - τρία χρόνια μετά την εγκληματική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα - αποτυπώνονται σε έγγραφα που συγκέντρωσε τις τελευταίες ημέρες η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.
Όλα ξεκίνησαν μετά από έρευνα που ξεκίνησε για τις συνθήκες απόλυσης μίας εργαζομένης σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα στην Κρήτη, που είχε αναλάβει το σχετικό έργο σε μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.
Η εργαζόμενη δεν πήρε καμιά αποζημίωση καθότι από την εταιρεία της ανακοινώθηκε πως «δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα γιατί δεν ήταν μία απλή υπάλληλος αλλά... μέτοχος της επιχείρησης»!
Ακολούθησε πολυήμερη έρευνα και διαπιστώθηκε ότι όταν είχαν προσληφθεί προ μερικών μηνών περίπου 60 καθαριστές και καθαρίστριες, οι οποίοι είχαν ανάμεσα στα άλλα υπογράψει και ένα ιδιότυπο έγγραφο «εμπιστευτικού χαρακτήρα», όπου μνημονευόταν ότι οι εργαζόμενοι δεν αποβλέπουν σε έναν πενιχρό μισθό αλλά θα εργάζονταν για την μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας, έτσι ώστε να ωφεληθούν και οι ίδιοι από το μερίδιο που τους αναλογεί.

http://tvxs.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και ο Δήμος Αλεξάνδρειας τους οδοκαθαριστές τους κάνει οδηγούς απορριματοφόρου ,λόγω έλλειψης οδηγών. Κι εκεί μπορεί να είχαν ελλείψεις μετόχων , σύμφωνα με το καταστατικό των. Να τους δικαολογήσετε κι αυτούς.