Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΤΕΓΟΣ ΝΕΚΡΟΣ- ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι άστεγοι στις πόλεις είναι πλέον γεγονός και όλοι έχουν το έχουν αποδεχτεί. Κοινωνικό δίχτυ προστασίας ή κοινωνικές δομές για την προστασία τους δεν υπάρχουν. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους αδιαφορούν ή στεναχωρημένοι προσπερνούν βιαστικά στη θέα ενός αστέγου που τώρα χειμώνα καιρό κοιμούνται σε πλατείες, νάρθηκες...εκκλησιών, σε πάρκα κλπ.
Η Κυβέρνηση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και η προηγούμενη της ΝΔ δεν έκαναν απολύτως τίποτα για το θέμα αυτό.
Οι άστεγοι εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης πολλαπλασιάζονται και μαζί μ΄ αυτούς αυξάνονται οι πιθανότητες θανάτων, απωλειών ζωών.
Ένας άστεγος έχασε τη ζωή του χτες το βράδυ που κοιμόταν στο νάρθηκα εκκλησίας του Αιγίου.
Λυπηρό, θα πει κάποιος. Τραγικό κάποιος άλλος θα πει θέλοντας να υπερθεματίσει. Όμως, το ζήτημα καθαρά πολιτικό περιμένει απαντήσεις και συγκεκριμένες λύσεις τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας.
Η αντίδραση των πολιτών πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Πρέπει να κινητοποιηθεί η γειτονιά, η συνοικία, η πόλη και να πιέσει πολιτικά με συγκεντρώσεις και πορείες ώστε να αναγκαστεί η κεντρική εξουσία αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να παρέμβει. Παράλληλα, να προχωρήσουν ει δυνατόν σε καταλήψεις δημόσιων ή ιδιωτικών εγκατελειμμένων κτηρίων για να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους και να οργανώσουν τη ζωή τους με τη βοήθεια των επιτροπών αγώνων.
Τέλος, πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλοβοήθειας ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να καταστούν ισότιμοι.
Στο χέρι μας είναι και έχουμε δυνατότητες αν το αποφασίσουμε ή αν συνδράμουμε σ΄ αυτούς που ήδη ξεκίνησαν τέτοιες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: