Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΙΣΧΗ ΚΑΜΙΝΗ: ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ!

Σε άλλη μια άθλια, απάνθρωπη και κοινωνικά ανάλγητη κίνηση προέβη η Δημοτική Αρχή Καμίνη, η οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsit, προέβη στο ξήλωμα των παγκακιών από την Πλατεία Κλαυθμώνος (και αλλού;) προκειμένου να μην κοιμούνται εκεί οι...άστεγοι (αλλά και οι τοξικομανείς).

Από ότι φαίνεται, μερίδα καταστηματαρχών της περιοχής πίεσε τη δημοτική αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση ενόψει των εορτών (λες και η πτώση της αγοραστικής κίνησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους άστεγους, και όχι στην μνημονιακή ύφεση)...

Πηγές από τον δήμο Αθηναιών λένε ότι πρόκειται για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που πέρασε με πλειοψηφία στο πλαίσιο της ανάπλασης του κέντρου και ότι για τους αστέγους υπάρχουν (οι ουσιαστικά ανύπαρκτες) κοινωνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με μελέτες διαφόρων ΜΚΟ αν πράγματι οι υπηρεσίες λειτουργούσαν, τότε οι άστεγοι δεν θα ζούσαν μέσα στην εξαθλίωση.

Έτσι την ίδια στιγμή που η δημοτική αρχή, διώχνει τους αστέγους από τα παγκάκια, τους αφήνει και στην τύχη τους, καθώς το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι κάποιο συσσίτιο!!!

Το ζήτημα των αστέγων, έχει αρχίσει και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς ο αριθμός τους στην Αθήνα έχει φτάσει ήδη τις 20.000 με αυξητικές τάσεις! Σύμφωνα με μελέτες, έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνέυουν να μείνουν άστεγοι σε περίπτωση που χάσουν τη δουλειά τους, λόγω αντικειμενικών οικονομικών συνθηκών (πχ περικοπές προσωπικού)!!!

Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίζεται πως αποτελεί "λύση" το να κοιμούνται οι άστεγοι στα παγκάκια. Αλλά το ξηλώνονται τα παγκάκια χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα για τη στέγασή των αστέγων, είναι πέρα για πέρα απάνθρωπο!!!

Όπως δήλωσε στο Νewsit o Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, Πέτρος Κωνσταντίνου "είναι μια άκαρδη επίθεση σε βάρος των ανθρώπων που είναι άστεγοι. Πρώτα έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για μετεγκατάσταση αυτών των συνανθρώπων μας και μετά να γίνουν έργα ανάπλασης"

Βέβαια, το ξήλωμα των παγκακίων από την πλατεία Κλαυθμώνος, δεν αποτελεί "μεμονωμένο περιστατικό". Αντιθέτως, όλες σχεδόν οι αναπλάσεις πλατειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αθηναίων, έχουν ένα κοινό σημείο: ελάχιστα παγκάκια και πεζούλια σε χώρους "φιλικούς" προς τους περαστικούς (πχ κάτω από τον ίσκιο).

Οι δικαιλογητικές βάσεις, για αυτήν την πρακτική ποικίλουν: αλλού διαμαρτύρονται οι γύρω καφετέριες/ταβέρνες, αλλού διαμαρτύρονται κάποιοι περίοικοι, αλλού αναγνωρίζεται ο εχθρός στο πρόσωπο των εξαθλιωμένων. Σε κάθε πάντως περίπτωση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μια πόλη πιο εχθρική για τους πλέον αδύναμους οικονομικά ή για αυτούς που δεν επιθυμούν να συνδέουν τη χρήση του δημοσίου χώρου με την κατανάλωση ειδών και υπηρεσίων διασκέδασης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: