Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΟΚΑΝΑ ΣΕ ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

Χωρίς σχεδιασμό και με συνοπτικές διαδικασίες γίνεται από τον ΟΚΑΝΑ απόπειρα εγκατάστασης μονάδας χορήγησης υποκατάστατων σε ενδονοσοκομειακό ξενώνα στο Δρομοκαΐτειο, με αποτέλεσμα ψυχικά ασθενείς κάτοικοι του ξενώνα να οδηγούνται εκ νέου σε τμήματα χρόνιων....
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ημέρες κατά τις οποίες οι γιατροί απουσίαζαν από το τμήμα, όπως καταγγέλλουν στην «Ε» εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, μπήκε στο Δρομοκαΐτειο συνεργείο με εντολή του υπουργείου Υγείας και του ΟΚΑΝΑ για να ξεκινήσει εργασίες για την εγκατάσταση μονάδας χορήγησης υποκατάστατων μέσα στο νοσοκομείο. Σχετική σύμφωνη απόφαση, υπό προϋποθέσεις, είχε πάρει και το Δ.Σ. του Δρομοκαΐτειου στην οποία δεν αναφερόταν ακριβής χωροθέτηση της μονάδας. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων, καθώς είχαν ήδη εκδηλωθεί έντονες διαμαρτυρίες από κατοίκους της Δ. Αθήνας για την εγκατάσταση ανάλογης μονάδας στο Αττικό Νοσοκομείο.

Η «λύση» που προωθήθηκε τελικά, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ήταν «έξω από το Χαϊδάρι αλλά μέσα στο Ψυχιατρείο»! Λύση την οποία ο Δήμος Χαϊδαρίου αποδέχτηκε.

Τα συνεργεία «μπούκαραν στην κυριολεξία», λέει στην «Ε» ο Μιχάλης Γιαννάκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου, σε έναν ενδονοσοκομειακό ξενώνα του νοσοκομείου (όπου νοσηλεύονται 16 ατόμα) και έσπασαν τουαλέτες σε δωμάτια και παράθυρα, έχτισαν ταχύτατα μεταλλικό τείχος γύρω και μέσα στην αυλή του ξενώνα. Το συνεργείο εμποδίστηκε από κατάληψη του χώρου από εργαζομένους στο νοσοκομείο και αναγκάστηκε να αποχωρήσει αποκαθιστώντας πρόχειρα κάποιες από τις ζημιές.

Σκοπός του συνεργείου ήταν να κοπεί ο ξενώνας στη μέση για να εγκατασταθεί εκεί η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ και να υψωθούν γύρω από τον μισό ξενώνα και μέχρι την παλιά πύλη του νοσοκομείου μεταλλικά τείχη ύψους 2 μέτρων, δημιουργώντας ένα νέο τείχος μέσα από τα τείχη του Δρομοκαΐτειου. Ο ξενώνας αυτός έχει χτιστεί από τη δεκαετία του '90 με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. (κανονισμός 815/84, για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση), ειδικά για να φιλοξενήσει σε στεγαστική δομή αποκατάστασης χρόνιους ψυχικά πάσχοντες. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Γιαννάκος, να βρουν άλλα τμήματα ή ξενώνες για να μείνουν οι ασθενείς που τα δωμάτιά τους καταστράφηκαν από το συνεργείο. Προς το παρόν όμως 4 άτομα απειλούνται με «οριστική αναγκαστική έξωση» από τον ξενώνα στον οποίο διέμεναν χρόνια. Ενώ 2 από αυτούς βρέθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο να επιστρέψουν στα τμήματα χρόνιων από τα οποία έφυγαν, οριστικά υποτίθεται, εδώ και πολλά χρόνια.

«Ωστόσο αν το υπουργείο δεν υποχωρήσει από τη σκληρή του θέση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ξενώνας θα κοπεί στα δύο, οι ασθενείς σταδιακά θα γυρίσουν σε τμήματα χρόνιων και η ζημιά για όσους τελικά παραμείνουν με αυτές τις συνθήκες θα είναι ανεπανόρθωτη» τονίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Το Δρομοκαΐτειο είναι ένα ειδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο που εφημερεύει δύο φορές την εβδομάδα και εισάγει ασθενείς με εισαγγελική εντολή οι οποίοι, εκτός των ψυχιατρικών προβλημάτων τους, κάνουν και χρήση ναρκωτικών και κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το Δρομοκαΐτειο να μετατραπεί σε "πιάτσα" διακίνησης ναρκωτικών».

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: