Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία: Πόσο κόστισε η φιλοξενία των μεταναστών στο Κανάλι

Σημαντικά ερωτήματα για την απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας που αφορά το κόστος κάλυψης των εξόδων που χρειάστηκαν για τη φιλοξενία και τη σίτιση των ναυαγών μεταναστών στο Κανάλι της Πρέβεζας τον Μάιο του 2011, θέτει με ανακοίνωσή της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας.
Καταρχήν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι λάθος η ημερομηνία του ναυαγίου που αναγράφεται, όπως επίσης και ο αριθμός των ναυαγών τονίζει η...
 Πρωτοβουλία: ενώ το ναυάγιο το οποίο είχε ως τραγικό απολογισμό το θάνατο δύο μεταναστών (ενός ανηλίκου και ενός ενήλικα) και δύο αγνοουμένους (ενός ανηλίκου και ενός νεαρού άντρα) σημειώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου, η απόφαση αναφέρει πως σημειώθηκε στις 19 Απριλίου.

Αναφορικά με τον αριθμό των ναυαγών που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Ζαλόγγου είναι διπλάσιος (50) από τον πραγματικό (25) που ήταν εκεί «κι εμείς μαζί τους από την πρώτη στιγμή μέχρι και την αναχώρηση τους». Το ποσό της έγκρισης δαπάνης της φιλοξενίας τους, για το Δήμο, ανέρχεται στα 4.050 ευρώ- συνεχίζει η Πρωτοβουλία- και σημειώνει πως αυτό δεν δικαιολογείται από τις δαπάνες που έγιναν από διάφορους φορείς της περιοχής.

«Σε αυτή τη φιλοξενία συνέβαλαν τόσο η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καναλίου, η εκκλησία, αλλά και επιχειρηματίες και απλοί πολίτες της πόλης μας και του Καναλίου, όσων αφορά τη σίτιση. Επίσης ας σημειωθεί ότι οι 20 κουβέρτες που μεταφέραμε εμείς στο χώρο του Δημαρχείου Ζαλόγγου εξαφανίστηκαν. Πετάχτηκαν;
Εμείς ως Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία αναλάβαμε επιπλέον τα έξοδα των φωτογραφιών για τα χαρτιά των μεταναστών, τη χορήγηση φαρμάκων σε συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την προσφορά του φαρμακείου Σμυρλή του Καναλίου, την εκτέλεση συνταγής γυαλιών οράσεως για τον νεαρό που είχε πρόβλημα στραβισμού, την τηλεφωνική επικοινωνία των ανθρώπων με τις οικογένειες τους στο εξωτερικό και στις χώρες τους, τη διαμεσολάβηση με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου για την μεταφορά τους στην Αθήνα, τα έξοδα της οποίας κάλυψε η Περιφέρεια.
Η απάντηση που πήραμε από τον κ. Κορωναίο (σσ. αρμόδιος αντιδήμαρχος) τηλεφωνικά λίγο αργότερα ήταν, ότι τα χρήματα αυτά 4.050 ευρώ, αφορούν προϋπολογισθέν ποσό και τα τιμολόγια της δαπάνης ανέρχονται στο ποσό των 500 ευρώ!
Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα και ασφαλώς είναι ζήτημα του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου να αξιολογήσει αν η απόφασή του, περί έγκρισης συγκεκριμένης δαπάνης, για συγκεκριμένο γεγονός, δύο περίπου μήνες μετά από αυτό, μπορεί να θεωρηθεί ως προϋπολογισθείσα.
Εκείνο που εμείς υποχρεούμαστε να επισημάνουμε είναι πως τουλάχιστον στο όνομα της έμπρακτης αλληλεγγύης μας στους μετανάστες σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, που όλοι βιώνουμε δεν πρόκειται να ανεχτούμε την παραμικρή παρατυπία από πλευράς του οποιουδήποτε θεσμού», τονίζει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία η οποία ζήτησε από τη δημοτική αρχή της Πρέβεζας τα παραστατικά για τη φιλοξενία των μεταναστών. Σύμφωνα με την απόφαση η δαπάνη για τη διατροφή αναλύεται ως εξής (50 άτομα για 3 ημέρες επί 27 ευρώ την ημέρα).

πηγή:ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: