Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί δυναμικά στηριζόμενος στον λαϊκό παράγοντα για να ανατρέψει τη νέα κατάσταση, που δημιουργείται με την πιθανή συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων και άλλων δυνάμεων, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από όλες τις συνιστώσες...του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κομματικές δυνάμεις να τεθούν «σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας», διαβλέποντας προφανώς ότι ακόμη και αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορέσει να επιβιώσει για πολύ χρόνο.

Με τη σκέψη του να βρίσκεται στις εξελίξεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και προεδρικού μεγάρου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η απάντηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται, είναι να κινηθεί ενωτικά και να αναδειχθεί o λαϊκός παράγοντας καταλύτης των εξελίξεων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι αυτό που πραγματικά φοβούνται, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και οι ξένοι, είναι η δυνατόητα να ανατραπεί η κατάσταση μέσα από την εκλογική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, προχωρούν σε διαβουλεύσεις του παρασκηνίου για κυβέρνηση «δήθεν εθνικής σωτηρίας» για να αποφύγουν τις εκλογές και να μην αλλάξουν οι συσχετισμοί, καθώς -όπως είπε- το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ξεπερνά τα επίσημα ποσοστά ανεργίας, που έχει η χώρα, δηλαδή γύρω στο 16%. Αναφερόμενος γενικότερα στην πολιτική τού κυβερνώντος κόμματος τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως «τη μεγαλύτερη συντεχνία» της χώρας.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, επέκρινε τον Αντώνης Σαμαρά για την αλλαγή στάσης υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ δέχθηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια ότι πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θα είναι ο Ράιχενμπαχ». Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και στο ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση του κ. Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι «αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιο αυταρχική» και λέγοντας ότι «μας κουνάνε το δάχτυλο οι στυλοβάτες του διεφθαρμένου συστήματος και οι νοσταλγοί του Μεταξά».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πολιτική του κόμματος έχει ευρύτερη απήχηση, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, και υπό το πρίσμα αυτό -κατέληξε- «πρέπει να συνεχίσουμε παλεύοντας για την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς, που αποτελεί κρίσιμο όρο για να προχωρήσει η συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων».

Ο κ. Τσίπρας, τέλος, αποδέχθηκε πρόταση του Μανώλη Γλέζου να συγκροτηθεί προεδρείο της Συντονιστικής Επιτροπής και πρότεινε τον ίδιο τον κ. Γλέζο να τεθεί επικεφαλής.

Αργά το απόγευμα, ή αύριο, και με βάση τις εξελίξεις των επομένων ωρών θα εκδοθεί κείμενο αρχών. Επίσης, Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, που συνεδρίασε χθες σε πολύ καλό κλίμα, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα απόψε, ή αύριο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: