Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Σημίτης: Δεν εξαπατήσαμε για να μπούμε στο ευρώ

Το έργο των κυβερνήσεών του υπερασπίστηκε ο Κώστας Σημίτης, μέσα από τις σελίδες της Monde. «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε», διατυμπανίζει ο πρώην πρωθυπουργός, απαντώντας στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Αθήνα εξασφάλισε την είσοδό της στην ευρωζώνη παρουσιάζοντας πλαστά στατιστικά στοιχεία.
Ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη ύστερα από την αξιολόγηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 1999 από την ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Συμβούλιο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλαμβάνει ότι τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν αναδρομικά, εξαιτίας της απογραφής της κυβέρνησης Καραμανλή και επιμένει ότι επρόκειτο για εξαπάτηση που πήγαζε από ταπεινά πολιτικά κίνητρα.

"Είναι ατυχές ότι ο κ. Σαρκοζί υιοθέτησε αυτή την ιδέα -εκτός αν αμφισβητεί την ακεραιότητα της Κομισιόν και της ΕΚΤ", τονίζει. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας απέφυγε να αναφέρει ότι το έλλειμμα της χώρας του το 2007, όταν "κλείδωσε" η συμμετοχή της στο κοινό νόμισμα, ήταν υψηλότερο από εκείνο της Ελλάδας το 1999 (3,3% του ΑΕΠ έναντι 3,1%).

Στον επίλογο του άρθρου του, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για "εμμονή στα στατιστικά δεδομένα" και εκφράζει την ελπίδα αυτή να δώσει τη θέση της σε μία περισσότερο ώριμη εστίαση στις προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούν να συνυπάρχουν στην ευρωζώνη κράτη με άνισα επίπεδα ανάπτυξης.

Φαίνεται ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που θα εγγυάται τη συνέχεια του ευρωπαϊκού σχεδίου", καταλήγει στο άρθρο του.

ΝΙΚ. ΑΛ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: