Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

13 & 1 καταγγελίες από τους οροθετικούς κρατούμενους στις ελληνικές φυλακές

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων έχει συγκεντρώσει, εδώ και αρκετό καιρό,σωρεία καταγγελιών από του οροθετικούς κρατούμενους του νοσοκομείου φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος».
Να θυμίσουμε εδώ ότι το νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλού έχει έρθει και παλιότερα στη δημοσιότητα για...τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν (ελλιπής προαυλισμός,προσχηματικές θεραπείες που πολύ απέχουν από τα δεδομένα ενός πραγματικού νοσοκομείου). Αν και ο “Άγιος Παύλος”θα έπρεπε να έχει περάσει στο ΕΣΥ, η μετάβαση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί,και το επίπεδο περίθαλψης παραμένει χαμηλό. Η κρίση χειροτερεύει τα πράγματα και ταυτόχρονα δίνει το πρόσχημα για τις πιο ανάλγητες πράξεις.


Η απαράδεκτη κατάσταση στον “Άγιο Παύλο” αποτελεί το δείκτη τής ευαισθησίας μας. Αν μια κοινωνία είναι έτοιμη να καταδικάσει ασθενείς να τρώνε λίγο, να υποβάλλονται στο κρύο και να παίρνουν ελλιπώς τα φάρμακά τους για να κάνει ακόμη περισσότερη οικονομία,τότε έχει χαθεί κάθε έννοια αλληλεγγύης.


Καλούμε φορείς και οργανώσεις να μην ξεχάσουν τους έγκλειστους οροθετικούς.


Ακουλουθούν κάποιες από τις καταγγελίες:
Επανεμφανίστηκε το πρόβλημα της διακοπής των αντιρετροϊκών φαρμάκων στους κρατούμενους, η οποία διαρκεί από μια εβδομάδα έως και έναν μήνα. Είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητη η τακτική λήψη της θεραπείας, διαφορετικά υπάρχει άμεσος κίνδυνος να «καεί» η αγωγή. Οι ίδιοι οι οροθετικοί κρατούμενοι αισθάνονται σαν πειραματόζωα με αυτή την κατάσταση.
Από τις 15/9/2011 έως και τις 10/11/2011, δεν υπήρχε καθόλου ζεστό νερό στο νοσοκομείο των φυλακών, με αποτέλεσμα οι οροθετικοί κρατούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να πλένονται με κρύο νερό. Αρκετοί αρρώστησαν στο διάστημα αυτό, με κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές λοιμώξεις κάτι που θέτει σε κίνδυνο και την ίδια τους την ζωή.
Η ποσότητα αλλά και η ποικιλία σε τροφές έχουν μειωθεί δραματικά. Το ψάρι έχει καταργηθεί από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, ενώ το κρέας έχει ελαττωθεί, όπως και τα φρούτα και τα επιδόρπια. Η συνολική ποσότητα τροφής που αντιστοιχεί σε ένα ενήλικα κρατούμενο είναι ανεπαρκής. Αξίζει να αναφερθεί το αυτονόητο: όλες οι ομάδες τροφής αλλά και η ικανοποιητική ποσότητα είναι αναγκαίες για την καλή λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής.
Διαπιστώθηκε απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον εμβολιασμό των οροθετικών με το εμβόλιο κατά της γρίπης. Οι κρατούμενοι εμβολιάστηκαν στις 15/11/2011 ενώ είναι γνωστό ότι χρειάζεται περίπου 20 μέρες ώσπου να ενεργήσει το εμβόλιο αυτό. Λόγω της καθυστέρησης πολλοί αρρώστησαν και κόλλησαν με την σειρά τους άλλους συγκρατούμενους τους.
Το νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» δεν διαθέτει γιατρό Λοιμωξιολόγο, απαραίτητο για την παρακολούθηση της υγείας οροθετικών.
Ο ιατρός Γεωργούλας Στέργιος, που παρακολουθεί τους οροθετικούς κρατούμενους, απουσιάζει αδικαιολόγητα και για μεγάλα διαστήματα από την εργασία του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ασθενείς κρατούμενοι να δούμε τον θεράποντα ιατρό τους. Οι υπόλοιποι γιατροί του νοσοκομείου παραπέμπουν στον κύριο Γεωργούλα, ο οποίος βέβαια, δεν είναι εκεί.
Η πρόβλεψη του χώρου που διατίθεται για την κράτηση των οροθετικών είναι για μέχρι 20 άτομα. Αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι είναι 31 ενώ κατά διαστήματα έχουν φτάσει και τους 35. Ακόμα και η αίθουσα ψυχαγωγίας έχει μετατραπεί σε θάλαμο. Ο συνωστισμός αυτός εγκυμονεί κινδύνους για λοιμώξεις και μετάδοση ασθενειών.
Αν και υπάρχει διαθέσιμο δεύτερο προαύλιο, αυτό δεν χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα ο χρόνος προαυλισμού των οροθετικών κρατουμένων είναι και πολύ μικρός και ανεπαρκής για τόσα άτομα.
Ενώ τα κελιά είναι ζεστά από τα air condition, όλοι οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι είναι εντελώς παγωμένοι, διότι η κεντρική θέρμανση δεν λειτουργεί.
Τα κελιά των φυματικών κρατουμένων γειτνιάζουν με αυτά των οροθετικών. Στο παρελθόν υπήρξαν αρκετά περιστατικά μετάδοσης του ιού της φυματίωσης σε οροθετικούς κρατούμενους.
Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση στο ιατρικό τους ιστορικό. Αρκετές φορές τους έχουν αρνηθεί να δουν τα αποτελέσματα εξετάσεων τους και έχουν άγνοια για την ακριβή κατάσταση και πορεία της υγείας τους.
Το ιατρικό προσωπικό έχει κάνει πολλές φορές επιπόλαια και ανεπαρκή διάγνωση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν φτάνουν έγκαιρα, οι ιατροί λείπουν αλλά και όταν είναι εκεί, είναι αδιάφοροι και συνταγογραφούν μηχανικά τα ίδια φάρμακα για όλες τις ασθένειες.
Όταν χρειάζεται η μεταγωγή-μεταφορά σε νοσοκομείο, η καθυστέρηση είναι δραματική. Τυχόν εξετάσεις ή επεμβάσεις γίνονται υπό το εχθρικό καθεστώς του ιατρικού προσωπικού που είναι προκατειλημμένο απέναντι στους οροθετικούς.
Επίσης αναφέρουμε συγκεκριμένη περίπτωση υπόδικου οροθετικού κρατούμενου ο οποίος ενώ πριν λάμβανε κανονικά την αναπηρική του σύνταξη από το ΙΚΑ, αλλά και κατά την διάρκεια των πρώτων 15 μηνών της κράτησης του, τώρα αυτή κόπηκε απροειδοποίητα. Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι ο κρατούμενος αυτός έχει τον ίδιο κωδικό με τους νεκρούς πλέον. Ο εν λόγω κρατούμενος ανήκει στο ΙΚΑ επί της οδού Κεφαλληνίας στα Πατήσια.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: