Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

AΡΘΡΟ: δώρο γενεθλίων ή πως να ξαναδιαβάσουμε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ

της Α. Μουσκεφτάρα*

Διαβάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ του Αντρέα αναπόφευκτα μου δημιουργήθηκαν ερωτηματικά και έκανα συγκρίσεις. Αναρωτήθηκα πια σχέση μπορεί να έχουν οι επαγγελλόμενες αρχές εκείνου του Κινήματος στο οποίο πίστεψαν και ψήφισαν εκατομμύρια Έλληνες με το Κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ των μετέπειτα δεκαετιών και πολύ περισσότερο με το σημερινό ΠΑΣΟΚ το οποίο μόνο καρικατούρα της 3ης Σεπτεμβρίου μοιάζει.

Έλεγε λοιπόν τότε ο....λαοπλάνος και λογοκλόπος της αριστερής φρασεολογίας Αντρέας ότι ο «Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού. Η εθνική ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη λαϊκή κυριαρχία, ………ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας μας από τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού και ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου που διαμορφώνει την οικονομική, την κοινωνική, την πολιτική και την πολιτιστική μας πορεία, σύμφωνα με τα συμφέροντα όχι του Λαού αλλά της οικονομικής ολιγαρχίας..»

«Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τους ακόλουθους στόχους: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.»


Ας δούμε πως τους εννοούσε αυτούς τους στόχους και τι κατάφερε το ΠΑΣΟΚ της εξουσίας μέχρι σήμερα. Αφού έθετε «ως προϋπόθεση την επίτευξη των ακόλουθων συγκεκριμένων στόχων:
1. «Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή της δύναμης στη χώρα μας διαρθρώνεται με τρόπο που να αποκλείει την παραβίαση της λαϊκής θέλησης με οποιοδήποτε τρόπο.»Η λαϊκή θέληση σήμερα ούτε γνωστή είναι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού στις τελευταίες εκλογές πήρε τη λαϊκή εντολή με άλλο πρόγραμμα και υποσχέσεις. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να μάθει τη λαϊκή εντολή είναι να κάνει εκλογές αφού τα μέχρι τώρα μηνύματα αντίστασης και αγανάκτησης του κόσμου δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει σωστά.
2. «το δικαίωμα άμυνας κάθε πολίτη σε κάθε προσπάθεια κατάλυσης της νόμιμης εξουσίας, κατάργησης του Συντάγματος και υποδούλωσης του Λαού μας.»Γνωρίζουμε όλοι και εσχάτως και η Κυβέρνηση (βλέπε ρήξη με την Τρόικα) ότι η υποδούλωση της χώρας μας είναι δεδομένη στην Τρόικα και Ε.Ε.

3. Η επίκληση του χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ όπως: «Η ελευθερία γνώμης και έκφρασης, η ελευθερία οργάνωσης για την επίτευξη συλλογικών σκοπών ….» έχει κατάφορα παραβιαστεί σε πλείστες των περιπτώσεων όπως η αχαλίνωτη βία των ΜΑΤ τον Ιούνιο στο Σύνταγμα εναντίον των απεργών διαδηλωτών.

4. «Εξασφαλίζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων.» Οι συνθήκες χρέους στις οποίες βρισκόμαστε κάθε άλλο παρά προάγουν και εξασφαλίζουν την κοινωνική και οικονομική ισότητα των δυο φύλων. Παράδειγμα η αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας λόγω φτώχιας, ανεργίας και απολύσεις περισσότερων γυναικών κλπ

5. «…γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες η άμεση και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στην πολιτική ζωή του τόπου.» Οι γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες προφανώς αφορούν και στις διαγραφές από το ΠΑΣΟΚ όσων καταψηφίζουν νομοσχέδια (Κουρουμπλής).

6. «….. δικαίωμα εργασίας για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες.» ενώ απολύονται μαζικά εργαζόμενοι, υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, ελαστικοποιούν τις σχέσεις εργασίας όπως βολεύει τους επιχειρηματίες.

7. «Ο συνδικαλισμός αποδεσμεύεται από την εξάρτηση της οικονομικής ολιγαρχίας και από την κηδεμονία του κράτους, κατοχυρώνεται ως ελεύθερο και αυτόνομο κίνημα και τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του εργαζόμενου Λαού.»Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αλλοτρίωση (sic) του συνδικαλιστικού κινήματος και στις σχέσεις εξαρτήσεων. Τρανό παράδειγμα η υπουργοποίηση σχεδόν όλων των προέδρων της ΓΣΕΕ.

8. «Διαχωρίζεται οριστικά η εκκλησία από το κράτος και κοινωνικοποιείται η μοναστηριακή περιουσία.» Όπως ακριβώς δεν έγινε ποτέ και θάφτηκε το σκάνδαλο Βατοπεδίου.

9 «Η Ελλάδα αποσυνδέεται από τους στρατιωτικούς, πολιτικούς και οικονομικούς συνασπισμούς, που υπονομεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία και το κυριαρχικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού να προγραμματίζει αυτός την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική πορεία της χώρας.» Φωτεινό παράδειγμα αυτής της αποδέσμευσης υπήρξαν τα μέχρι τώρα Μνημόνια και η ολοκληρωτική υποδούλωσή μας στο ΔΝΤ και την ΕΕ.

10. «….ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική με στόχους:…. η ουδετεροποίηση της Μεσογείου από τους στρατιωτικούς συνασπισμούς, η σύσφιξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους λαούς όλης της Ευρώπης και της Μεσογείου, ως προσφορά και στη διεθνή ειρήνη,….» Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ουδετεροποίησης στη Μεσόγειο είναι η μη συμμετοχή μας στο Λυβικό και η συνεργασία μας με το Ισραήλ στον αποκλεισμό της Γάζας (βλέπε απαγόρευση απόπλου του Στολίσκου).

11. «Ακυρώνονται οι διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική εξάρτηση από τα μονοπωλιακά συγκροτήματα της Δύσης και ιδιαίτερα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.»Όχι μόνο δεν ακυρώθηκε τίποτα ποτέ αλλά και υπογράψαμε και Μνημόνια επικύρωσης της οικονομικής, πολιτικής μας εξάρτησης και φυσικά ουδέποτε φύγαμε από το ΝΑΤΟ.

12. «Επιδιώκεται η κοινωνική απελευθέρωση του εργαζόμενου Ελληνικού Λαού,… Αυτή η πορεία προϋποθέτει α) «Την κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού συστήματος στο σύνολό του, των βασικών μονάδων παραγωγής, καθώς και του μεγάλου εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου» που φαίνεται ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.
«Ταυτόχρονα προωθείται συστηματικά η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς νέας μορφής, με δραστηριότητα που θα επεκτείνεται στην προμήθεια πρώτων υλών και στην επεξεργασία, συσκευασία και διάθεση των προϊόντων τους. Οι οργανισμοί αυτοί θα καταργήσουν το μεσάζοντα που εκμεταλλεύεται το προϊόν του ιδρώτα και της γης του αγρότη. Στη βιοτεχνία προωθείται επίσης η συνεταιριστική εκμετάλλευση.»Οι συνεταιρισμοί και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν. Οι μεσάζοντες εξακολουθούν να λυμαίνονται την αγορά (πχ τα στέκια στην Ημαθία ανθούν και βασιλεύουν). Δε γνωρίζω σε τι συνίσταται η μέχρι τώρα συνεταιριστική εκμετάλλευση στη βιοτεχνία αφού δεν έγινε ποτέ.

β) «….έλεγχο των παραγωγικών μονάδων από τους εργαζόμενους (δηλαδή με την αυτοδιαχείριση)….». Αυτοδιαχείριση των παραγωγικών δυνάμεων θα εννοεί φαίνεται το γενικό ξεπούλημα κραταιών δημόσιων επιχειρήσεων και την αγορά από το κράτος των πτωχευμένων ιδιωτικών. Ποιος δε θυμάται τον ΟΑΕ.

γ) «..διοικητική αποκέντρωση με ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης».Η διοικητική αποκέντρωση με τον Καλλικράτη έφερε τα μύρια όσα προβλήματα που μόνο την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν πέτυχε.

δ) «Το συστηματικό και προοδευτικό κλείσιμο του ανοίγματος ανάμεσα στα κατώτερα και τα ανώτερα εισοδήματα κατά περιφέρεια και επάγγελμα.»Εδώ μόνο απελευθέρωση επαγγελμάτων πέτυχε η Κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και κοινωνική ευαισθησία (τα ταξί ετοιμάζονται και πάλι για κινητοποιήσεις). Ο δε εκσυγχρονισμός του ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε την κοινωνία των δυο τρίτων δημιουργώντας νέα γενιά νεόπτωχων.

ε) «Μια οικιστική και πολεοδομική πολιτική που να εξασφαλίζει πολιτισμένη κατοικία..»Το μόνο κριτήριο της πράσινης ανάπτυξης φαίνεται να είναι ναγεμίσουν τα ταμεία παντί τρόπω παραβιάζοντας τη συνταγματική πρόβλεψη κατάφωρα με διάφορα νομικά τερτίπια.

στ) «Η παιδεία είναι ευθύνη του κοινωνικού συνόλου. Η ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται…..θεσπίζεται….συμμετοχή των σπουδαστών στον προγραμματισμό της παιδείας και στη διοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.»Η ιδιωτική παιδεία δεν καταργήθηκε και ο νόμος της Διαμαντοπούλου θέσπισε την κατάργηση της συμμετοχής των φοιτητών.

ζ) «…..την κατάργηση των ιδιωτικών κλινικών και όλων των προνομίων στην παροχή ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών…»Καμιά ιδιωτική κλινική δεν καταργήθηκε και εάν δεν έχεις χρήματα για ιδιωτική κλινική είναι αμφίβολο εάν στα συγχωνευμένα δημόσια νοσοκομεία θα βρεις γιατρούς των ειδικοτήτων που θα χρειαστείς. Ενώ οι ψυχικά ασθενείς και τα ΑμεΑ ως ευπαθείς ομάδες πλήττονται περισσότερο από όλους από τις περικοπές.

η) «Ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για υγεία, ατυχήματα, γερατειά και ανεργία, που να επεκταθεί σε όλους τους Έλληνες.»Εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να υπάρχουν τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και οι ανασφάλιστοι οι οποίοι πληθαίνουν.

θ) «Την προστασία της μητέρας και του παιδιού.» Την προστασία της μητέρας και του παιδιού με κομμένα επιδόματα και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προσωπικό.

ι) «…..τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των εθνικών λαϊκών παραδόσεων και τη συμμετοχή ολόκληρου του Λαού στην πολιτιστική εξέλιξη.» Σίγουρα το μόνο σημείο που θα συμφωνήσουμε ότι επιτεύχθηκε. Είμαστε για τα πανηγύρια.

«Έχει ο Λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στη φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους.
Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών, που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια.»
Το ΠΑΣΟΚ ως γνήσιο σοσιαλιστικό κόμμα, όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης του, έδωσε μαθήματα πολιτικής ηθικής τα οποία συνεχίζει ακόμη και τώρα, όπως πολύ σωστά επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, συνεπής συνεχιστής της Παπανδρεϊκής εμμονής για αλλαγή του κόσμου. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να υπάρξει και συνεχίζει να είναι το μόνο αστικό κόμμα το οποίο δεν αλλοτριώθηκε από την εξουσία και έχτισε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ψηφοφόρους του οι οποίες ποτέ δεν σκιάστηκαν από κανένα σκάνδαλο ή ρουσφέτι.

Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει και προτροπές προς το λαό σε περιπτώσεις που θα μεταβληθεί «η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου.», οι οποίες καλό θα ήταν να ακολουθηθούν όσο το δυνατόν πιο πιστά όχι μόνο από τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και από όλους τους πολίτες.
Ας δούμε σε τι μας προτρέπει ο σοσιαλιστής Αντρέας:
«Οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιδιώξεις του εργαζόμενου Ελληνικού λαού - εργατών, αγροτών, μισθωτών, υπαλλήλων, νεολαίας, μικροεπαγγελματιών και βιοτεχνών - η θεμελίωση μιας κοινωνίας χωρίς αλλοτρίωση και γραφειοκρατία, θα πραγματοποιηθούν με τη συνεχή λαϊκή επαγρύπνηση, έλεγχο και κινητοποίηση.
Μόνο με την ενεργό πολιτική παρουσία των πολιτών, απ' άκρου εις άκρο της Ελλάδας, θα εξασφαλιστούν τόσο η εθνική μας ανεξαρτησία όσο και η λαϊκή κυριαρχία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την παθητική αναμονή στην ενεργό λαϊκή παρουσία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας»
Κατόπιν αυτής της προσεκτικής μετανάγνωσης της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος να του ευχηθούμε ολόψυχα καλά γενέθλια και μακάρι στο τέλος της ημέρας στη Συνδιάσκεψή τους, μια νέα ιδρυτική διακήρυξη του νέου ΠΑΣΟΚ να υπάρξει, ώστε να μπορέσουν οι ψηφοφόροι του να απεμπλακούν οριστικά και αμετάκλητα και να βρουν τον δρόμο τους στρίβοντας αριστερά………

*Ψυχολόγος, BSc Eιδική παιδαγωγός MMed

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βασικός κυριαρχικός στόχος του Κινήματος είναι η δημιουργία πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας, πολιτείας ταγμένης στην προστασία του Έθνους και στην υπηρεσία του Λαού.

αυτό το κείμενο τα λεει όλα.
Μα όλα.
να είσαι καλα κοπέλα μου