Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Τουρκία: Αναστέλλονται πλήρως οι εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την πλήρη αναστολή των εμπορικών, βιομηχανικών στρατιωτικών και αμυντικών σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ. Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ...
επισκεφθεί τη Γάζα, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο.
Σε σημερινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι, εν είδει κυρώσεων, αναστέλλονται πλήρως οι εμπορικές, στρατιωτικές, αμυντικές και βιομηχανικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Δήλωσε επίσης, ότι θ' ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας την ερχόμενη εβδομάδα, που θα μεταβεί στην Αίγυπτο για συνομιλίες.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή την απέλαση του πρεσβευτή του Ισραήλ και την παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη νομιμότητα του εμπάργκο που επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ "συμπεριφέρεται πάντοτε σαν χαϊδεμένο παιδί", υπαινισσόμενος τη διεθνή ανοχή στη στάση του Ισραήλ απέναντι στο ζήτημα των Παλαιστινίων.

Οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνονται όλο και περισσότερο, αφού το Ισραήλ εξακολουθεί ν' αρνείται να ζητήσει συγνώμη για τη δολοφονία των Τούρκων ακτιβιστών στις 31 Μαΐου 2010, στο πλοίο του στολίσκου της ελευθερίας Mavi Marmara, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: