Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Οι αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες που προσφέρει το σύμπλεγμα των διαδοχικών τεχνητών λιμνών κατά μήκος του Αλιάκμονα και βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων των Δήμων Βέροιας, Κοζάνης, Σερβίων – Βελβεντού, Γρεβενών και Δεσκάτης αποτέλεσαν κύριο αντικείμενο συζήτησης κατά την πρώτη συνάντηση των Δημάρχων και εκπροσώπων των ομωνύμων Δήμων στην Τοπική Κοινότητα Νεράιδας Σερβίων, την Τρίτη 30 Αυγούστου.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ύστερα από...πρόσκληση του Δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού, κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου, συμμετείχαν η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη συνοδευόμενη από τον Ειδικό Συνεργάτη του Δήμου κ. Στράτο Τάκη, ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, ο Αντιδήμαρχος Γρεβενών, κ. Γιάννης Σανίκας και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Δεσκάτης, κ. Νίκος Σίμηνας.

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση πως το -μοναδικό στην Ελλάδα- σύστημα διαδοχικών τεχνητών λιμνών του Αλιάκμονα μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο μιας συντονισμένης αναπτυξιακής πολιτικής έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα της παραλίμνιας – παραποτάμιας ζώνης, ενισχύοντας την τουριστική και αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής ενώ στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκαν και οι τρόποι συνεργασίας των πέντε Δήμων καθώς και το χρονοδιάγραμμα των πρώτων ενεργειών που πρέπει να ακολουθηθούν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ανάληψη ενεργειών για τη σύσταση Δικτύου Παραλίμνιων Δήμων, σύνταξη τεχνικού δελτίου για ένα γενικό σχέδιο ανάπτυξης δράσεων και παρεμβάσεων (Master Plan) με την προοπτική ένταξής του στο ΕΣΠΑ, συγκέντρωση των μελετών που έχουν συνταχθεί στο παρελθόν και σχετίζονται με την αξιοποίηση των λιμνών και του υδάτινου όγκου του Αλιάκμονα ενώ τέλος συμφωνήθηκε συνεργασία και συντονισμός για κοινή τουριστική προβολή.

Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή, η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη έστειλε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη σημερινή συνάντηση ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου που απλώνεται γύρω από τον ποταμό Αλιάκμονα. Τα πολλαπλά οφέλη του εγχειρήματος αυτού, σε περιβαλλοντικό, οικονομικό, κοινωνικό και τουριστικό επίπεδο μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά και άμεσα την περιοχή μας.

Οφείλουμε να επιδιώξουμε άμεσο συντονισμό και να επιδείξουμε τη δέουσα αποφασιστικότητα ώστε να μη χάσουμε καμία ευκαιρία χρηματοδότησης του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. Το ΕΣΠΑ τρέχει, πρέπει να τρέξουμε και εμείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: