Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΤΑ ΤΣΟΥΓΚΡΙΣΑΝ ΤΡΟΪΚΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ανυποχώρητοι οι εκπρόσωποι της τρόικας -και ειδικά ο "σκληρός" Κ. Μαζούχ- διεμήνυσαν στον Ευ. Βενιζέλο ότι δεν γίνεται αποδεκτή καμία απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος. Πώς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η συνάντηση...Σε μία θυελλώδη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε κάτι παραπάνω από δύο ώρες και έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι διαπραγματεύσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και των συνεργατών του με τους επικεφαλής της τρόικας ήλθαν σε πλήρες αδιέξοδο.
Ο υπουργός Οικονομικών μετά τις αγεφύρωτες διαφωνίες για τον δημοσιονομικό στόχο και τις πιέσεις για νέες παρεμβάσεις, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και γνωστοποίησε στην τρόικα ότι απαίτηση για πρόσθετα μέτρα -πέρα όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο- δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.
Παρότι όλες οι πλευρές επιχείρησαν χθες να ρίξουν τους τόνους και να βγάλουν προς τα έξω ότι η σύσκεψη έγινε σε "πνεύμα συνεργασίας" και σε "φιλικό κλίμα", η αλήθεια είναι ότι η ένταση ήταν παρούσα καθ΄ όλη τη διάρκειά της.
Από το ξεκίνημά της οι επικεφαλής της τρόικας, Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ , Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ, και Μ. Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν κάθετοι ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του τρέχοντος έτους. Δεν πρέπει να ξεφύγετε από την περιοχή του 7,6% του ΑΕΠ, ήταν το μήνυμά τους, προσθέτοντας πως η βαθύτερη ύφεση δεν αποτελεί άλλοθι.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο του "σκληρού" ανέλαβε ο Κ. Μαζούχ. Ηταν ανένδοτος και είπε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αναθεωρήσει τον δημοσιονομικό της στόχο, γιατί μετά παρόμοιο αίτημα θα μπορούν να προβάλουν τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία.
"Το έλλειμμα δεν θα εμφανίσει οριακή απώλεια από το 7,6% που είναι ο στόχος στο 7,8%, αλλά θα ξεφύγει πάνω από το 8,8% του ΑΕΠ και συνεπώς πρέπει να κάνετε κάτι τώρα" φέρεται να είπε.
Μάλιστα, όταν έπεσε στο τραπέζι το επιχείρημα πως βελτιώνεται η εικόνα στα έσοδα και πως υπάρχουν αποτελέσματα στη "μάχη" κατά της φοροδιαφυγής, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μειδίασαν και είπαν πως αυτά για τους φοροφυγάδες τα έχουν ξανακούσει, αλλά η υστέρηση στα έσοδα συνεχώς διευρύνεται.
"Δεν έχετε κάνει ούτε μία ιδιωτικοποίηση, δεν έχετε κλείσει ούτε έναν οργανισμό του Δημοσίου, ακόμη και το μισθολόγιο που ετοιμάζετε θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος" αντέτειναν.
Επειδή δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για σύγκλιση απόψεων, καθώς και η ελληνική πλευρά επέμενε πως, εφόσον υλοποιηθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, θα περιοριστεί δραστικά η απόκλιση του ελλείμματος , ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό.
Μετά τη συνεννόησή τους η κυβερνητική γραμμή ήταν ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων.
Ακολούθησε ένας δεύτερος κλειστός γύρος στη σύσκεψη στον οποίο παρέμειναν ο κ. Βενιζέλος με τους άμεσους συνεργάτες του (Ζανιάς, Πλασκοβίτης) και οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας.
Τους γνωστοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης και μπήκε τέλος στις διαπραγματεύσεις.
Χθες αποχώρησαν από την Αθήνα και θα επανέλθουν στις 14 του μήνα.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: