Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Με πρόσκληση που εξέδωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Γκιουρτζής καλούνται, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 20:30, σε ειδική συνεδρίαση τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλεξάνδρειας, με θέματα συζήτησης την έγκριση των απολογισμών, των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσεως, ...οικονομικού έτους 2010, των πρώην δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να παραστούν και οι ορκωτοί ελεγκτές-λογιστές, κ.κ. Ευθυμία Αλεξανδροπούλου, Νικόλαος Καμπούτας και Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, οι οποίοι διενήργησαν τον οικονομικό έλεγχο των πρώην δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών, αντίστοιχα, για το συγκεκριμένο έτος.

Η εισήγηση της διοίκησης που περιλαμβάνεται στην πρόσκληση είναι:
ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ, ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΟΣ
Με τις παρ. 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 163 του Ν.3463/2006 (ΦΕΚ Α.114) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», ορίζονται τα εξής:

«1. Έως το τέλος Μαΐου, εκείνος που ενεργεί την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου υποβάλλει δια μέσου του δημάρχου στη δημαρχιακή επιτροπή λογαριασμό της διαχείρισης του οικονομικού έτους που έληξε. Τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο λογαριασμός της διαχείρισης ορίζονται με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 2 του άρθρου 175. Ο λογαριασμός υποβάλλεται ενιαίος, ανεξάρτητα από τις μεταβολές που έχουν τυχόν γίνει, ως προς τα πρόσωπα εκείνων που ενεργούν την ταμειακή υπηρεσία.
2. Μέσα σε δύο (2) μήνες αφότου παρέλαβε τα ανωτέρω στοιχεία, η δημαρχιακή επιτροπή τα προελέγχει και, το αργότερο πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη του διμήνου, υποβάλλει τον απολογισμό και, προκειμένου για Δήμους που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων, τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως, μαζί με έκθεσή της στο δημοτικό συμβούλιο.
3. Ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως, πριν την υποβολή τους στο δημοτικό συμβούλιο, ελέγχονται από έναν ορκωτό ελεγκτή - λογιστή.
Οι Δήμοι που εφαρμόζουν το κλαδικό λογιστικό σχέδιο υποχρεούνται, για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων κάθε οικονομικού έτους, να ορίζουν τον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή και τον αναπληρωτή του μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του έτους αυτού.
Ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής, για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμού, λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσεως, πίνακα διαθέσεως αποτελεσμάτων και προσαρτήματος) του Δήμου, εφαρμόζει τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, οι οποίες συμφωνούν με τις βασικές αρχές των διεθνών ελεγκτικών προτύπων. Στο χορηγούμενο πιστοποιητικό ελέγχου του, ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής αναφέρει εάν ο Δήμος εφάρμοσε ορθά το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων και εάν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και των αντίστοιχων κανονιστικών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν το οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα των Δήμων. Περιλαμβάνει επίσης και όλες τις παρατηρήσεις που αφορούν σε σημαντικές ανεπάρκειες που έχουν ουσιώδη επίδραση στην ακρίβεια ή ορθότητα κονδυλίων του ισολογισμού ή των αποτελεσμάτων χρήσεως.
Εκτός από το πιστοποιητικό ελέγχου, ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής υποχρεούται να καταρτίζει και έκθεση ελέγχου, στην οποία θα περιλαμβάνει τα όσα προέκυψαν από τον έλεγχό του, παραθέτοντας, επιπροσθέτως και τις αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα. Η έκθεση ελέγχου υποβάλλεται από τον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή στο δημοτικό συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.
4. Το συμβούλιο μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών αφότου παρέλαβε τον απολογισμό ή και τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως και την έκθεση της δημαρχιακής επιτροπής αποφασίζει με πράξη του για την έγκριση του απολογισμού ή και του ισολογισμού και διατυπώνει τις παρατηρήσεις του σχετικά με αυτόν, σε ειδική για αυτόν το σκοπό συνεδρίαση, στην οποία παρίσταται και ο διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου.
Στους Δήμους που εφαρμόζουν κλαδικό λογιστικό σχέδιο, στην ανωτέρω ειδική συνεδρίαση καλείται και παρίσταται και ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής ή ο αναπληρωτής του, ο οποίος συνέταξε το πιστοποιητικό ελέγχου. Η απουσία του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή ή του αναπληρωτή του δεν επηρεάζει τη λήψη απόφασης του συμβουλίου, υπό τον όρο ότι αποδεικνύεται η εμπρόθεσμη πρόσκλησή του στην ειδική συνεδρίαση.
Ο δήμαρχος με έγγραφό του κοινοποιεί την απουσία του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή από τη συνεδρίαση στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών, το συμβούλιο δε, έχει δικαίωμα να αποκλείσει τον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή που δεν προσήλθε, από επόμενο έλεγχο στο Δήμο.
5. Ο απολογισμός ή και ο ισολογισμός με το πιστοποιητικό και την έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή, μαζί με όλα τα δικαιολογητικά που ορίζονται στο άρθρο 24 του ν. 3202/2003 (ΦΕΚ 284 Α΄), όπως ισχύει, υποβάλλονται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα σε έναν (1) μήνα αφότου εκδόθηκε η πράξη του δημοτικού συμβουλίου που προβλέπει η προηγούμενη παράγραφος και η υποβολή του ανακοινώνεται στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
Σε περίπτωση μη υποβολής του απολογισμού ή και του ισολογισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επιβάλλονται σε βάρος των υπαιτίων οι κυρώσεις του άρθρου 26 του π.δ. 774/1980 και παράλληλα διενεργείται έκτακτος γενικευμένος έλεγχος στη διαχείριση του Δήμου, μετά από απόφαση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδίδεται είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από αίτηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας».
Επίσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 7 του άρθρου 6 του Ν.3548/2007 (ΦΕΚ Α.68) «Καταχώρηση δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου στο νομαρχιακό και τοπικό Τύπο και άλλες διατάξεις», η κατά τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα δημοσίευση των προϋπολογισμών, απολογισμών, ισολογισμών και λοιπών οικονομικών στοιχείων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, καθώς και η δημοσίευση των προϋπολογισμών και απολογισμών Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού πρέπει να γίνεται σε εφημερίδες που έχουν την έδρα τους στο δήμο ή την κοινότητα, στην οποία εδρεύει ο φορέας για λογαριασμό του οποίου γίνονται η δημοσίευση και οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση του άρθρου 2 του Ν.3548/2007. Σε περίπτωση που δεν εκδίδεται τέτοια εφημερίδα, οι ανωτέρω δημοσιεύσεις καταχωρίζονται σε εφημερίδα που έχει την έδρα της εντός των ορίων του νομού στον οποίο εδρεύει ο δήμος ή η κοινότητα.
Επειδή οι τέως Δήμοι Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών εφάρμοζαν Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο σας γνωρίζουμε ότι :

1. με την υπ’ αριθ. 16922/12-11-2010 απόφαση οικείου Δημάρχου ορίστηκε η κα Αλεξανδροπούλου Ευθυμία ως ορκωτός ελεγκτής – λογιστής για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων τέως Δήμου Αλεξάνδρειας του έτους 2010 και ο κ. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης ως αναπληρωτής της.
2. με την υπ’ αριθ. 205/2010 απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε ο κ. Καμπούτας Νικόλαος ως ορκωτός ελεγκτής – λογιστής για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων τέως Δήμου Πλατέος του έτους 2010 και ο κ. Μπιζουργιάννης Ευάγγελος ως αναπληρωτής του.
3. με την υπ’ αριθ. 7010/22-10-2010 απόφαση του οικείου Δημάρχου ορίστηκε ο κ. Μαργαρίτης Κων/νος ως ορκωτός ελεγκτής – λογιστής για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων τέως Δήμου Αντιγονιδών του έτους 2010.
Μετά τους απαραίτητους ελέγχους στον απολογισμό, ισολογισμό και αποτελέσματα χρήσης των τέως Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών για το οικονομικό έτος 2010 οι αντίστοιχοι ορκωτοί ελεγκτές–λογιστές έχουν προβεί στη σύνταξη πιστοποιητικού ελέγχου και έκθεσης ελέγχου.

Η Οικονομική Επιτροπή, με την αριθ. 70/2011 απόφασή της κατάρτισε τον απολογισμό, ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσης των τέως Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών της χρήσης 2010 και με το αριθ. 30347/01-08-2011 έγγραφό της υπέβαλλε προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Απολογισμό, Ισολογισμό των τέως Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών οικονομικού έτους 2010 μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης και σχετική έκθεση με σκοπό την προώθησή τους για την απαραίτητη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο έως τις 01-10-2011 (προθεσμία λήξης διμήνου για την πραγματοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου).

Έχοντας υπ’ όψη :
1. το άρθρο 163 του Ν. 3463/2006,
2. το άρθρο 6 παρ. 7 του N. 3548/2007,
3. Τα αντίστοιχα πιστοποιητικά ελέγχου και τις εκθέσεις ελέγχου που υποβλήθηκαν στο Δ.Σ. από τους ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές για τους τέως Δήμους Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών,
4. Την υπ’ αριθ. 70/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την υποβολή του απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2010 των πρώην Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών και τη σχετική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής,
5. την υπ’ αριθ. 16922/12-11-2010 απόφαση οικείου Δημάρχου με την οποία ορίστηκε η κα Αλεξανδροπούλου Ευθυμία ως ορκωτός ελεγκτής – λογιστής για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων τέως Δήμου Αλεξάνδρειας του έτους 2010 και ο κ. Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης ως αναπληρωτής της.
6. την υπ’ αριθ. 205/2010 απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ορίστηκε ο κ. Καμπούτας Νικόλαος ως ορκωτός ελεγκτής – λογιστής για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων τέως Δήμου Πλατέος του έτους 2010 και ο κ. Μπιζουργιάννης Ευάγγελος ως αναπληρωτής του.
7. την υπ’ αριθ. 7010/2010 απόφαση του οικείου Δημάρχου με την οποία ορίστηκε ο κ. Μαργαρίτης Κων/νος.ως ορκωτός ελεγκτής – λογιστής για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων τέως Δήμου Αντιγονιδών του έτους 2010.
8. τον απολογισμό, ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως της χρήσης του οικονομικού έτους 2010 για τους τέως Δήμους Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών,

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει :

1. Τους Απολογισμούς, Ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσεως, οικονομικού έτους 2010, των πρώην Δήμων Αλεξάνδρειας, Πλατέος και Αντιγονιδών.
2. Τη δημοσίευση των ανωτέρω οικονομικών στοιχείων, όπως ορίζεται στο N.3548/07, άρθρο 6 παρ 7.
3. Την αποστολή της σχετικής απόφασης και των δικαιολογητικών που ορίζονται στο άρθρο 24 του Ν.3202/2003 στο Ελεγκτικό Συνέδριο.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.



ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΥΡΤΖΗΣ



Συνημμένα Τεύχη:

1. «Ταμειακός Απολογιστικός Πίνακας» οικονομικού έτους 2010 πρώην Δήμου Αλεξάνδρειας (Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας Δήμου Αλεξάνδρειας).
2. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων οικονομικού έτους 2010 και Ισολογισμός 31-12-2010 πρώην Δήμου Αντιγονιδών (Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών Δήμου Αλεξάνδρειας).
3. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων οικονομικού έτους 2010 και Ισολογισμός 31-12-2010 πρώην Δήμου Πλατέος (Δημοτική Ενότητα Πλατέος Δήμου Αλεξάνδρειας)


Δεν υπάρχουν σχόλια: