Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΟΠ: ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ, για να καταδείξει την οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες καταναλωτές-πελάτες της ΔΕΗ, προκύπτει κατακόρυφη αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.....
Στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί συνολικά 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος για συνολικές οφειλές άνω των 1,4 δισ. ευρώ. Οι εντολές φέτος είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010 (743.826), ενώ από τις 909.782 εντολές εκτελέστηκαν οι 174.926, καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος ώστε να αποφύγουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.

Από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους, οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση, ενώ συνολικά 60.344 καταναλωτές -ανάμεσά τους και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν ή διαμερίσματα που ξενοικιάστηκαν- ζουν στο σκοτάδι.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει το πρόβλημα των καθυστερούμενων λογαριασμών και των αποσυνδέσεων είναι ότι οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και έφτασαν 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, κάλεσε τους καταναλωτές να μην υποκύψουν στις απειλές για διακοπή της ηλεκτροδότησής τους και προθυμοποιήθηκε να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, σε συνεργασία με το προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας και τα τοπικά πρακτορεία της ΔΕΗ, ώστε να παρεμποδιστεί η έκδοση εντολών διακοπής, αλλά και κάθε ενέργεια αποσύνδεσης των καταναλωτών από το δίκτυο μέσω τεχνικών της ΔΕΗ ή των εργολάβων. Για το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι να υποστούν κυρώσεις, επειδή θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο, ο ίδιος απάντησε: «Ας μας απολύσουν».

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, βάσει των νόμων 25/75, 429/76, και 1080/80, να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα υπέρ τρίτων ποσά των δημοτικών τελών και Δημοτικού Φόρου και, βάσει του Ν. 2130/93, το τέλος ακίνητης περιουσίας και να διακόπτει την παροχή, εάν αυτά δεν καταβάλλονται από τον πελάτη.

«Μας έλεγαν πως θα βγούμε στις αγορές»

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο -σε περίπτωση που ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων- να μην εισπραχθεί η επόμενη δόση του δανείου και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, ο κ. Φωτόπουλος ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση μάς είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

πληροφορίες από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: