Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, αντιδρώντας απέναντι στην άδικη και (κατά την άποψή μας) παράνομη επιβολή του “τέλους” επιτηδεύματος, έχει ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή εναντίον του. Παράλληλαι οργανώνει και συντονίζει την κατάθεση μαζικών προσφυγών από τους φορολογούμενους πολίτες.
Θα πρόκειται για την πρώτη μαζική και οργανωμένη...αντίδραση κατά φορολογικών μέτρων στην ιστορία της Ελλάδας. Μία τέτοια αντίδραση, πέραν από το οικονομικό όφελος που μπορεί να προκύψει για τους προσφεύγοντες, θα αποτελέσει και ένα ηχηρό μήνυμα, τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς όλο τον πολιτικό κόσμο.

Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που ενδεχόμενα μπορεί να υπάρχουν για το ζήτημα της μαζικής προσφυγής, αλλά και για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

(Η μαζική προσφυγή του Συλλόγου θα κατατεθεί λίγο πριν από το τέλος του Οκτωβρίου. Ο Σύλλογος θα δέχεται τη συμμετοχή φορολογούμενων στην προσφυγή, έως την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011)




1) Τί είναι το τέλος επιτηδεύματος;

- Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένας ειδικός φόρος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με βάση το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 για τα “Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015”. Είναι ένας ελάχιστος φόρος εισοδήματος, κατά την αιτιολογική έκθεση του Νόμου, που επιβάλλεται συλλήβδην σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, πλην των ελαχίστων εξαιρέσεων που θέτει το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011. Είναι γεγονός ότι τέτοιας φύσεως φόρος επιβάλλεται για πρώτη φορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

2) Ποιοί είναι υπόχρεοι για την πληρωμή του;

- Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011, υπόχρεοι να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος είναι οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ή Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το ύψος του τέλους επιτηδεύματος ορίζεται ως εξής: α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) Ευρώ ετησίως, β) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) Ευρώ ετησίως. Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

- Στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος τριακοσίων (300) Ευρώ για κάθε υποκατάστημα. Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε ημερών λογίζεται ως ένας μήνας.

- Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

-Ειδικά για το οικονομικό έτος 2011, το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε τριακόσια (300) ευρώ και για τις δύο κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι θα καταβάλλουν το τέλος των 400 ή 500 Ευρώ αντίστοιχα από το οικονομικό έτος 2012.

- Το τέλος επιτηδεύματος οικονομικού έτους 2012 και μετά θα βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΞΥΠΝΑΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ.
ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΛΕΨΙΜΟ.
ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 300 ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΧΕ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ?
ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ , ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ ,ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΣΕ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ 300 ΛΑΜΟΓΙΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Ποιος κυβερναει?
Μηπως πασοκ και νδ?
Ποιοι ψηφιζουν τα μετρα αυτα?
Μηπως πασοκ νδ λαος μπακογιαννη?
Ποιο κομμα λεει να επιστραφουν τα χαρατσια συλλογικα απο τα σωματεια μας?
Μηπως το κκε?
Τοτε ποιοι 300?
Μηπως τα ΦΑΓΑΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ???
Ολοι το ιδιο ειμαστε?
ΟΧΙ! Οχι αλλο τσουβαλιασμα.