Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται οι γιατροί της χώρας, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιχειρούνται στην πρωτοβάθμια υγεία με την δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Την Πέμπτη, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας γνωστοποίησε σε συνέντευξη τύπου τους λόγους αντίδρασης των γιατρών. Όπως...δήλωσε ο κ. Ισαακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου, η παρέμβαση που επιχειρεί το Υπουργείο Υγείας είναι πρόχειρη και μειώνει σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Εξηγώντας τον ισχυρισμό του ο κ. Ισαακίδης τόνισε στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ενσωματωθεί το 95% των ασφαλισμένων (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ) και θα αυξηθούν σημαντικά οι λίστες αναμονής για εξετάσεις (σήμερα στο ΙΚΑ είναι συμβεβλημένοι 7000 γιατροί κι εξυπηρετούν το 45% των ασφαλισμένων ενώ στο νέο σύστημα θα συμβληθούν 15000 γιατροί και θα εξυπηρετούν το 95% των ασφαλισμένων). Επίσης δεν θα υπάρχει η ελεύθερη επιλογή γιατρού (σήμερα μικρός αριθμός ασφαλισμένων έχει αυτή την δυνατότητα) και τέλος θα μειωθούν σημαντικά οι αμοιβές των γιατρών (1424 ευρώ μικτά, 850 ευρώ περίπου καθαρά, το μήνα).

Ο κ. Ισαακίδης επεσήμανε ότι η πρόταση του ιατρικού κόσμου περιλαμβάνει την ελεύθερη επιλογή γιατρού, την αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση, την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την εφαρμογή ελέγχων.

Την κινητοποίηση των γιατρών υποστηρίζουν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (παραβρέθηκε η πρόεδρος Αλίκη Καλοΐδου) και ο Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών (παραβρέθηκε ο πρόεδρος Παναγιώτης Παλπάνας) που αντιδρούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος επισκέφθηκαν και τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καραπαναγιωτίδη, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων Κώστα Καλαϊτζίδη και Στάθη Σαρηγιαννίδη. Μετά την ενημέρωση Ισαακίδη και Βασιάδη, ο κ. Καραπαναγιωτίδης απάντησε ότι στηρίζει τον αγώνα τους που απηχεί και τα προβλήματα των ασφαλισμένων που θα ανακύψουν από την εφαρμογή του νέου οργανισμού και θα μεταφέρει τα αιτήματα στην εκτελεστική επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου για μια οργανωμένη αντίδραση και της Περιφέρειας.

ΠΗΓΗ:www.naousanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: