Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ:Oρθώς κείμενα:ένας ρατσιστικός μύθος

της Άννας Φραγκουδάκη

Για τον δολοφόνο της Νορβηγίας, εκτός σχέσεών του με ομοϊδεάτες σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα, γράφτηκε επίσης ότι είναι «φιλέλλην». Δεν είναι έτσι. Οι απόψεις για την ελληνική αρχαιότητα που περιέχει το παραλήρημα υπέρ της σφαγής που έγραψε ανήκουν σε έναν παλιό ρατσιστικό μύθο γερμανικής προέλευσης. Αφορά τον...
αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και σήμερα έχει λιγοστούς οπαδούς ακροδεξιούς και ρατσιστές σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.

Η ιστορική εκδοχή για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, κυρίαρχη αιώνες και μέχρι σήμερα, περιγράφει (με πηγή τους αρχαίους Έλληνες) τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό να πηγάζει από αλληλεπιδράσεις ανατολικές (αιγυπτιακές, σημιτικές και φοινικικές). Στις αρχές του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ένας αναιρετικός μύθος. Τότε το πρωσικό καθεστώς βρίσκεται σε κρίση. Έχει υποστεί ήττες από τον Ναπολέοντα και ψάχνει την ιδεολογική συνοχή που θα δυναμώσει τους Γερμανούς. Ψάχνει ένα ιδεώδες που θα το ισχυροποιήσει.

Το ιδεώδες θα είναι η φυλετική ανωτερότητα. Διανοούμενοι περιγράφουν τον γερμανικό λαό ανώτερο επειδή «αυθεντικό και καθαρό» από επιμειξίες, τον γερμανικό πολιτισμό «αυθεντικό και καθαρό» από κατώτερα μείγματα, τη γερμανική γλώσσα με το ίδιο σκεπτικό ανώτερη, ενώ τον γαλλικό π.χ. πολιτισμό κατώτερο επειδή «ανάμεικτο» και τη γαλλική γλώσσα ανάμεικτη και «νόθα». Ψάχνοντας το ιδεώδες, στρέφονται στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που έχει στην Ευρώπη από αρκετούς αιώνες υψηλότατο κύρος.

Για να οικειοποιηθούν όμως τους αρχαίους Έλληνες, θα κατασκευάσουν μια δική τους περιγραφή της ελληνικής αρχαιότητας που ταιριάζει στον ρατσιστικό τους μύθο. Θα περιγράψουν τους Δωριείς σαν λαό «αυθεντικό» (χωρίς επιμειξίες) που έχτισε έναν πολιτισμό «αυθεντικό» (χωρίς πολιτισμικά μείγματα). Τέλος, για να τους ταιριάξει πλήρως, η εκδοχή περιέχει και την «υπόθεση» ότι ο βόρειος αυτός λαός, οι Δωριείς, κατέβηκε «ενδεχομένως» από τη Γερμανία.

Ένας ανάμεσα στους πολλούς ρατσιστικός μύθος για ανώτερους λαούς με προσόν τη φυλετική καθαρότητα και ανώτερους πολιτισμούς που παρθενογεννώνται και εξελίσσονται χωρίς ποτέ καμιά αλληλεπίδραση με κανένα. Μύθος καθ’ όλα ταιριαστός με τις λοιπές ιδέες και αποτρόπαιες πράξεις του νορβηγού εγκληματία.

αναδημοσίευση από τα “Νέα”,27.8.2011

enthemata

Δεν υπάρχουν σχόλια: