Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ: ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Ενοχλήθηκε ο δήμος Νάουσας από το ύψος του χρέους που δημοσιεύτηκε και έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η συνολική οφειλή δεν είναι πέντε αλλά τρια εκατομμύρια ευρώ και ότι ο δήμος εκπληρώνει κανονικά τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις στην τράπεζα.
Η ανακοίνωση είναι:
"Σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Νάουσας τα οποία δημοσιεύθηκαν και αφορούν τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις-δάνεια (ποσό 2.426.078,68 €) και τις οφειλές σε έργα και προμηθευτές δηλ. τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (ποσό 2.484.403 €), διευκρινίζεται ότι αυτά αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της Απογραφής και του Ισολογισμού του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου, όπως είχαν διαμορφωθεί στις 12-4-2011.

Σε αυτά μάλιστα δεν αναφέρθηκαν ότι τα ταμιακά διαθέσιμα που είχε ο ενιαίος Δήμος την ίδια περίοδο και τα οποία ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 1.947.025,75 €.

Σήμερα, σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πράγματι το συνολικό ποσό δανείων ολόκληρου του Δήμου ανέρχεται σε 2.426.078,68 €, όμως με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι το 2023, για τα οποία καταβάλλονται κανονικά και χωρίς πρόβλημα οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Όμως, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, δηλ. οι οφειλές του Δήμου σε έργα και προμηθευτές είναι ένα μέγεθος δυναμικό, εξελισσόμενο και ανάλογο με τις λειτουργικές ανάγκες και την πορεία υλοποίησης των έργων του Δήμου. Γι’ αυτό μεταβάλλεται ανάλογα με τη δραστηριότητα του Δήμου, την εκτέλεση των έργων, αλλά και από τη ροή πληρωμής των υποχρεώσεων, η οποία ρυθμίζεται από την Οικονομική Υπηρεσία, αφού προηγηθεί σύμφωνα με το νόμο η έκδοση των σχετικών ενταλμάτων, τα οποία εγκρίνονται από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα πιο πρόσφατα και επικαιροποιημένα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας (ημ/νια 12-9-2011), οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν περιοριστεί στο ποσό των 600.000 ευρώ.

Επομένως, σήμερα, το σύνολο των Μακροπρόθεσμων και Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των 3.026.078,68 € και όχι 5 εκ. ευρώ όπως έχει δημοσιευθεί, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, προμηθευτών και έργων ανέρχονται στο ποσό των 2.282.210,96 €.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Δήμος Νάουσας είναι από τους 140 πιο υγιείς και νοικοκυρεμένους Δήμους της χώρας, εφαρμόζοντας με συνέπεια σωστή, συνετή και αποτελεσματική διαχείριση προς όφελος όλων των δημοτών."

Δεν υπάρχουν σχόλια: