Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Μπλόκα στους ΧΥΤΑ, καταλήψεις στα δημαρχεία

Σε στάσεις εργασίας, καταλήψεις σε δημαρχεία και ΧΥΤΑ, καθώς και σε αποχή από τις υπηρεσίες καθαριότητας τα Σαββατοκύριακα, γεγονός που θα προκαλέσει νέα προβλήματα από τη συσσώρευση των σκουπιδιών, προχωρούν τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας...Διαμαρτύρονται για τις περικοπές μισθών, τα χαράτσια και το καθεστώς εφεδρείας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και στους ΟΤΑ, ενώ με απόφαση της ομοσπονδίας τους, της ΠΟΕ - ΟΤΑ, θα συνταχθούν και με το κίνημα “Δεν πληρώνω”, αντιδρώντας στην καταβολή των έκτακτων εισφορών.
Η αυλαία των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους, μετά από απόφαση της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ανοίγει αύριο με τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 11.30 π.μ. μέχρι 3.30 μ.μ., προκειμένου να διαμαρτυρηθούν μαζί με τους φοιτητές και την εκπαιδευτική κοινότητα για την πολιτική της κυβέρνησης, που υποβαθμίζει, όπως λένε, την παιδεία, επιβαρύνοντας οικονομικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Την ίδια ημέρα θα γίνει προσυγκέντρωση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση στις 12.30 το μεσημέρι στα γραφεία της ομοσπονδίας στην Αθήνα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών και συλλαλητήριο στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις υπόλοιπες πόλεις, αποφασίστηκε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι θα απέχουν από κάθε υπερωριακή εργασία με στόχο να μη λειτουργήσει καμία δημοτική υπηρεσία, κυρίως η καθαριότητα. Το γεγονός αυτό θα έχει επίπτωση σε όλες τις μεγάλες πόλεις, λόγω του όγκου των σκουπιδιών που θα σωρευτούν στους δρόμους από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων.
“Μετά τις οριζόντιες περικοπές, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, την επιβολή πρόσθετων αναδρομικών κρατήσεων κτλ., οι εργαζόμενοι δέχονται την τελική επίθεση της κυβέρνησης, που προωθεί ένα πολύπλοκο σχέδιο μαζικών απολύσεων, μέσω της εργασιακής εφεδρείας, της περικοπής των μισθών μέσω του νέου μισθολογίου - φτωχολογίου και της απαξίωσης των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, μέσω συγχωνεύσεων και κατάργησης οργανισμών” τονίζεται σε ανακοίνωση της διοίκησης της ομοσπονδίας εργαζομένων στους δήμους.

Μπλόκο στα δημοτικά συμβούλια
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να μπλοκάρουν τα δημοτικά συμβούλια, που θα θέτουν προς συζήτηση το θέμα της ιδιωτικοποίησης ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα. Στόχος είναι να ανακοπεί το κύμα αποφάσεων για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, που έχουν ληφθεί ήδη στους δήμους Λαγκαδά, Χαλκηδόνας, Καβάλας, Κερατσινίου κ.α.
Επίσης κλιμάκια των εργαζομένων σκοπεύουν να παρεμβαίνουν δυναμικά στα δημοτικά συμβούλια των δήμων, αλλά και στα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων, για να μην εφαρμοσθεί σε καμία υπηρεσία των ΟΤΑ η αύξηση του ωραρίου εργασίας (από 30 σε 40 και από 37,5 σε 40).
Επίσης, σύμφωνα με απόφαση της ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι:

•Θα συμμετέχουν στις συλλογικές κινήσεις φορέων και συνδικάτων για τη μη πληρωμή των εκτάκτων εισφορών (κίνημα “Δεν πληρώνω” - κεφαλικός φόρος και εισφορά ακινήτων) που τσεκουρώνει το εισόδημά τους.
•Θα στήνουν μπλόκα στους κατά τόπους ΧΥΤΑ, απαγορεύοντας την είσοδο των απορριμματοφόρων, όπως της Θεσσαλονίκης, όπου προωθείται η κατασκευή εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης.
•Συγχρόνως προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις για την εβδομάδα 26 έως 30 Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με την ημερομηνία κατάθεσης του μισθολογίου στη Βουλή για ψήφιση.
Αποκορύφωση των απεργιακών κινητοποιήσεων (καταλήψεις, αποχή κτλ.) θα είναι η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι πιθανόν να συμπέσει με ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση άλλων κλάδων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: