Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη νίκη της Αριστεράς στη Γερουσία στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας

Μαρτίν Ομπρί
Η γαλλική Αριστερά πανηγυρίζει ιστορικής σημασίας νίκη στις εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της Γερουσίας. Κατακτά την πλειοψηφία για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα βαρύτατο πλήγμα για τον Νικολά Σαρκοζί μόλις επτά μήνες προτού διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε σε θριαμβευτικούς τόνους ότι μαζί με τους κομμουνιστές και τους Πράσινους πήρε τον έλεγχο της Γερουσίας στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν στηθούν οι προεδρικές κάλπες το 2012.
«Η Αριστερά κατόρθωσε για πρώτη...φορά να νικήσει» διακήρυξε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Γερουσία και πιθανώς, σύμφωνα με το δίκτυο France 24, ο επόμενος πρόεδρος του Σώματος, Ζαν-Πιερ Μπελ.

Η ηγέτις των Πρασίνων Σεσίλ Ντιφλό μίλησε για «ιστορική στιγμή για την Πέμπτη Δημοκρατία» και για μεγάλη νίκη του δικού της κόμματος, που αύξησε τον αριθμό των εδρών του στη Γερουσία.

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς ήλεγχαν τη Γερουσία από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Σαρλ ντε Γκολ το 1958, και η ιστορική μεταβολή αποτελεί ηχηρό «χαστούκι» για τον Νικολά Σαρκοζί και την προεκλογική του εκστρατεία -που ακόμη δεν έχει επισήμως εγκαινιαστεί.

Πάντως, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερουσία δεν θα προδικάσει κατ' ανάγκη το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η ψηφοφορία σε αυτές γίνεται απευθείας από τους εκλογείς, ενώ η ανάδειξη των νέων γερουσιαστών γίνεται από αιρετούς δημόσιους λειτουργούς.

Μέχρι σήμερα τον έλεγχο στην Άνω και Κάτω Βουλή είχε το κυβερνών Κίνημα για τη Λαϊκή Ένωση (UMP) του Γάλλου προέδρου.

Όμως, τα τελευταία έτη η πλειοψηφία στα εκλεγμένα τοπικά και περιφερειακά εκτελεστικά όργανα περιήλθε στους εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, που με τη σειρά τους ψήφισαν, σήμερα, νέους γερουσιαστές από τον ίδιο πολιτικό χώρο.

Συνολικά 71.951 χιλιάδες αιρετοί δημόσιοι λειτουργοί κλήθηκαν την Κυριακή να εκλέξουν 170 γερουσιαστές, σχεδόν το ήμισυ των εδρών στην Άνω Βουλή. Η ανανέωση αυτή γίνεται στο τέλος κάθε τριετίας.

Έως σήμερα η γαλλική Γερουσία είχε 343 μέλη. Όμως, από τη σημερινή εκλογή, άλλες πέντε έδρες γερουσιαστών προστέθηκαν λόγω δημογραφικών μεταβολών και διενεργήθηκαν εκλογές, ώστε αυτές να πληρωθούν.

πηγή: in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: