Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ- ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ

Έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές από τους Εμπορικούς Συλλόγους το αίτημα να παταχθεί το παρεμπόριο για τους πολύ γνωστούς λόγους.
Από την πλευρά της η πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα τώρα και εν μέσω κρίσης να οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των επαγγελματιών που που κάθε μέρα παλεύουν να μη κλείσουν το μαγαζί τους και των πλανόδιων, ελλήνων και μεταναστών, που...
πουλάνε εμπορεύματα χωρίς νομιμοποιητικά στοιχεία.
Το θέμα δεν είναι απλό ούτε λύνεται με αφορισμούς και κραυγές. Το κράτος χρόνια τώρα δεν είχε πολιτική συγκεκριμένη και στο θέμα αυτό. Άφησε τους μεγαλοπρομηθευτές να στήσουν μηχανισμό πωλητών σε όλη τη χώρα τους οποίους εκμεταλλεύονται ασύστολα για ένα κομμάτι ψωμί.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι υπαρκτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και ψύχραιμα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντροδυτικής Μακεδονίας έστειλε στους δημάρχους ευθύνης του την παρακάτω επιστολή για το παρεμπόριο.


Αξιότιμε κ. ΔήμαρχεΎστερα από μακροχρόνιες πιέσεις του νομίμου στεγασμένου ελληνικού εμπορίου προς τις αρμόδιες αρχές, τελικά ψηφίσθηκε ο νόμος 3982/2011 (ΦΕΚ 143/17-6-2011) ¨Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και...
επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις¨, με το οποίον επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του εμπορίου και της αγοράς και εφαρμόζονται νέες μέθοδοι, όσον αφορά στον τρόπο πάταξης του παρεμπορίου.
Το παρεμπόριο ανέκαθεν αποτελούσε πρόβλημα για το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Με τη διοχέτευση στην αγορά δεκάδων χιλιάδων παράνομων προϊόντων,
Αφενός δεν αποδίδεται φόρος στο Κράτος με αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων και αφετέρου η αμφίβολης ποιότητας απομιμήσεις προϊόντων, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Με τις νέες διατάξεις
-Κάθε είδους εμπορεύματα που διακινούνται στην αγορά με οποιονδήποτε τρόπο, είτε συνιστούν απομιμήσεις, είτε αυτός που τα διακινεί δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια, είναι υποχρεωτικό να καταστρέφονται με ευθύνη της Τοπικής Δημοτικής Αρχής.
-Η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων, θα γίνεται από τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και της Δημοτικής Αστυνομίας με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου χρειάζεται.

Η κατάσχεση των εμπορευμάτων μπορεί να γίνει και ακόμα και σε κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους περιλαμβανομένων και αυτοκινούμενων μέσων. Η καταστροφή των εμπορευμάτων γίνεται άμεσα και επιτόπου με κάθε πρόσφορο μέσο. Τα Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών καθώς και η Δημοτική Αστυνομία, αποκτούν αρμοδιότητες Σ.Δ.Ο.Ε.
Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, είναι επιβεβλημένο να κινητοποιήσετε τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή του νόμου άμεσα.
Η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών και η εφαρμογή των νέων μεθόδων, θα βοηθήσει στην εξάλειψη του φαινομένου του παρεμπορίου, το οποίο ταλαιπωρεί επί σειρά ετών επιχειρήσεις, καταναλωτές και το Κράτος. Οι νέες διατάξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο υποστήριξης της αδυναμίας πάταξης του παρεμπορίου από πλευράς των Αρχών.
Είναι πλέον καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.
Περιμένουμε να μας ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειες που θα υλοποιήσετε σχετικά με το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: